19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Snížit emise znamená zvýšit chudobu

24.9.2020

Kdopak to vymyslel, s tím vylepšeným závazkem snížit emise CO2? Samotná Ursula von Leyen to asi nebyla, stojí za tím fanatici, kteří věští Evropě skvělou budoucnost, a/nebo oportunisti, kteří tu vidí příležitost se nadmíru obohatit. Tak či onak, nám Evropanům to setsakramentsky uškodí.

Zaprvé, takový závazek je ojedinělý, ostatní svět se k takovým slibům chová vlažně, ne-li pesimisticky.

Připomnělo mi to vzpomínku z mládí: Jako vojáci jsme při povodni bránili před zatopením nějakou vesnici na Žitném ostrově. Když už jsme večer opravdu nemohli, přelezli jsme hráz, kterou jsme budovali, a vydali jsme se do vesnice. K našemu údivu byla hospoda (csárda) nazděná místními. Všichni popíjeli, bavili se, nás si nevšímali. My jsme tam nebyli za hrdiny, jen jako vojáci hodní soucitu. Nuže, takové mám pocity dnes, když za mne EU vylepšuje závazek snížit emise CO2 o ještě víc.

Zadruhé, ten závazek stojí na nepodloženém přesvědčení, že co si politici vymyslí, to technici dokážou realizovat.

Ursula mluví o tom, že se vyplatí investovat do politických rozhodnutí, která sice vypadají naivně optimisticky (Ursula říká ambiciózně), ale v dalekém horizontu nás posunou technicky dopředu, budeme první, nejlepší a budeme z toho profitovat. Je to něco jako holub na střeše. Jenže zatím, těžko říct kolik let, nám budou tato rozhodnutí přinášet jenom ztráty. Nejvýznamnější ztráty jsou již v automobilovém průmyslu. Zde ještě zdaleka není jasno, čím se budou automobily v příštích letech ekologicky pohánět. Konečné optimální řešení se teprve hledá a stávající řešení - hybridní automobily - jsou dražší, složitější, těžší. O nevýhodách elektromobilů poháněných čistě z elektrického akumulátoru je škoda mluvit. Možná jednou vyhraje čistý automobil, který nebude mít ani elektromotor, ale spalovací turbínu na vodík. Zatím se ví jen to, že to jde experimentálně, ke komerčnímu využití je však daleko.

Jestli Ursula mluví o tom, že ekologické požadavky už v minulosti vedly k technickému pokroku, asi má na mysli, jak v nedávné minulosti žárovky nahradily světlo emitující diody - LEDky. Argumentovat tímto případem je čirá demagogie. LEDky se postupně vyvíjely už dávno, v minulém století. Neznám evidence, že by do jejich vývoje zasáhl politickoekologický požadavek. To byla prostě good luck, že se objevily žárovkám konkurenceschopné LEDky včas. Taková šťastná náhoda se nemusí opakovat, resp. budeme muset na ni čekat dlouho. Inu, já kdybych bych byl finančním trhem, nepůjčil bych EU ani zlámanou grešli.