28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Rupnik nemá finanční trhy rád

"Jsme v situaci, kdy trh diktuje demokratickým státům. Nejprve trh Evropu pomáhal vytvořit, protože na tom vydělal, a dnes ji rozbíjí, protože si myslí, že na tom může znovu vydělat."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 31.1.2012 8:53

Dluhy vlád (schvalované poslanci) = práce politických stran

Je to o lidech v politických stranách včetně jejich lídrů. Stále více občané vnímají, že jimi zvolení politici je nezastupují při nastavování společenského řádu a přerozdělování vybraných daní od soukromých  firem a od vlastních občanů.

Finančními investory pro vlády jsou BANKY a POJIŠŤOVNY, a v těchto má vklady především masa občanů. S penězi občanů manipulují majitelé někdy i manažeři uvedených fiančních institucí. Vládní dluhopisy jsou v Eurozoně měněny za peníze občanů ve formě Euro. Banka či pojišťovna by neustála trochu větší výběry občanů. Maximálně by dostali ústřižky ze státního dluhopisu, toho krásně natištěného papíru, nedostali by bankovky Euro, které jsou platidlem. Stejně tak vládní-federální dluh v USA byl a je vytvořen z úspor občanů USA. Stejné je to i pro vládní dluh v Řecku a i v té naší ČR. Manipuluje se s peněžními vklady občanů - s platidlem s předpokladem "dobré investice" ze strany finančních investorů u státních investic za stovky miliard měny příslušného státu.

Jenže, jsou vlády na bázi politických stran dobrými, či spíše lepšími hospodáři? Jak vidíme z realizace státních investic do třeba dálnic v ČR neregistrujeme, že se hospodaří zdárně, spíše naopak a to nemluvíme o korupcích. Takže, jaký je "výdělek" vybraných peněz od občanů za "státní dluhopisy" v těch reálných státních investicích? Jsou prodělečné. Jak to poznáme?

Vnímáme, jak se mění úrokové sazby? Vnímáme jak se mění daňový systém? Výběr daní od občanů klasá či roste? Vnímáte za kolik miliard Kč se nakuje vojenská technika? Slýcháte ta vzletná, o podstatě dění nic neříkající slova : krize, bankrot, inflace, repo, kurz, index burzy, atp. ?

Je to o zlomku lidí z celého národa určitého státu s členstvím v politických stranách. Hlavně je to však o mase lidí z celého národa, kteří jim dávají hlas ve volbách, aby je zastupovali v řízení státu a dbali jejich zájmů doma i v zahraničí.

J. Kanioková 29.1.2012 13:34

Plně souhlasím s autorem,

on totiž ten jmenovaný článek je rozhovorem dvou P&L levicových euroblouznilů, co se pořád nevzdávají snu, že přece jednou musí přijít doba, kdy - poručíme větru, dešti.. Intelektuální kecy.

My naopak potřebujeme trhy, a je lež, že - " trhy rozbíjí evropu a diktují demokratickým vládám". Prdlajs. Trh pouze znamená, že investor i bankéř se svobodně a dobrovolně rozhodují, jestli si koupí dluhopisy předluženého státu a s jakým úrokem.

To je levičákům proti srsti, rádi by ten "trh" měli pod palcem a určovali, kdo si má co povinně koupit. " v zájmu čehosi vyššího, ušlechtilejšího, kolektivnějšího blaha"! To státy rozbíjejí trhy, křiví je chrlením předpisů, norem, regulacím ! Více trhu a méně socíku do Evropy !

Chtěli jsme EHS s volným pohybem osob, služeb, kapitálu a zboží. Lžemi blouznilů, polopravdami jsme se dostali tam, kde to dnes je.

Je třeba zrušit Eurozónu, LS i Maastricht a začít znovu jinak, pokud o to někdo stojí. Já ne..

B. Rybák 29.1.2012 11:22

Souhlasím s autorem

Politické elity EU zdeformovaly trhy ve svůj prospěch. Za tuto paternalistickou a neokolonialistickou (vůči např. nám) deformaci trhů a za jejich arogantní přehlížení teď draze platí většina občanů EU. A pachatelé nejenom že neodcházejí "kanálama", oni chtějí své omyly ještě prohlubovat.

K. Krbálek 29.1.2012 9:29

nejde o trhy ale o finanční skupiny

ano, pan Rupnik se mýlí, že demokracii ohrožují trhy. Hrozbou jsou finanční skupiny, které vlastně trhy obcházejí a korumpují vlády

S. Ševeček 28.1.2012 10:36

V podmínkách trhu, tedy lisdké civilisace, která na svobodě vyrostla

se fakt hrozně špatně poroučí větru dešti.

L. Černín 28.1.2012 8:08

Jednoduchá odpověď

Soukromí investoři byli přinuceni v řeckých dluhopisech odepsat nejprve 30 %, poté 50 % a nyní se již mluví o 70 % - v oněch státních dluhopisech, které po dlouhou dobu byly synonymem bezpečné investice. A protože nikdo není ochoten provádět investice s nízkým poměrem zisk/riziko, dochází zcela logicky k tomu, že se zvyšují úrokové sazby dluhopisů problémových jižních zemí. To je zcela zodpovědné chování bank, investičních společností či penzijních fondů (těch tzv. finančních trhů) vůči svým klientům a akcionářům.

Apropos, kolik pan Rupnik vlastní řeckých, italských, španělských či portugalských dluhopisů?

J. Boleslav 28.1.2012 13:43

Re: Jednoduchá odpověď

To by skutečně mohlo být zajímavé zjištění.

T. Valek 28.1.2012 19:37

Re: Jednoduchá odpověď

Clovece, vzdyt placas hovadiny.  Kdo leje $ biliony do krachujicich investicnich bank. Rikaji tomu "stimulus or easing".

Thursday, Jan. 26 The U.S. Federal Reserve now expects to leave its key interest rate near zero through at least the end of 2014 Deutsche Bank 1 Year Fixed Deposit 1 year 1.25% Canada, north america       1.25%

Bank of America north america      USD     0.35%    

MUFG     asia     time deposit     JPY     0.025%     Dec, Atd.

M. Stuchlik 28.1.2012 21:00

Re: Jednoduchá odpověď

Soukromí investoři blbě investovali protože věřili rozhazovačným vládám. Je to jen jejich chyba a ať klidně odepíší 100%.

J. Boleslav 29.1.2012 17:21

Re: Jednoduchá odpověď

Fígl je v tom, že ti soukromí investoři (tj. majitelé bank) neodepíšou pouze svoje peníze, to ba jistě bylo v pořádku, ale většinou peníze svých vkladatelů. To už úplně tak v pořádku není. Banky totiž svoje vlastní peníze téměř žádné nemají.