28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Rupnik nemá finanční trhy rád

28.1.2012

Nebezpečné nesmysly tvrdí Jacques Rupnik v čtvrtečním MF Dnes pod titulem Trh nás spojil a teď trhá.

"Jsme v situaci, kdy trh diktuje demokratickým státům. Nejprve trh Evropu pomáhal vytvořit, protože na tom vydělal, a dnes ji rozbíjí, protože si myslí, že na tom může znovu vydělat."

Rupnik posunul pojem "trh" do svéhlavého sobeckého elementu, který sleduje jen svůj zisk. Nic takového ovšem neexistuje. Obvykle se trh chápe neutrálně, jako prostor střetávání nabídky a poptávky s cílem realizace směny. Volný vnitřní trh zboží, práce a kapitálu je také základní hodnotou Evropské unie. Finanční trhy zajišťují toky peněz od zdrojů k místům potřeby. Mezinárodní hospodářství bez nich nemůže existovat. Nicméně Rupnik si stěžuje:

"Teď jsou to finanční trhy se svými notačními agenturami, které ochromují neuvěřitelným způsobem fungování demokracie. Prožili jsme to v přímém přenosu: viděli jsme to v Řecku i v Itálii, kde si trh vybíral i předsedy vlád."

Tedy nikoli demokraticky zvolené bankrotářské vlády falšující účetnictví, ale finanční trhy jsou na vině. Také notační (ratingové) agentury za to mohou – podle Rupnika by asi měly přimhouřit oko?

Krásnou vlastností finančních trhů je, že nedají na řeči. Krasoduchové u nich nemají šanci. Proto je také Rupnik nemá rád.

Řeči o rozbíjení Evropy v souvislosti se současnou dluhovou krizí jsou panikářské a jako takové škodlivé. Staly se bohužel módou a kdejaký diletant se cítí povinován je vyslovit.