19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Rakouský profesor: Jsme pokrytečtí

8.10.2012

Rakousko pyšnící se tím, že odmítlo uvést do provozu už hotovou jadernou elektrárnu ve Zwentendorfu (stála sedm miliard šilinků), se prezentuje jako průkopník protiatomového boje.

Mává praporem zelené energetiky, pro niž má skutečně skvělé podmínky, o kterých se Česku může jen zdát: vodnaté řeky s velkým průtokem či spádem doplňují regiony disponující obrovským větrným a slunečním potenciálem a geotermálními zdroji. Přesto domácí a zahraniční fosilní elektrárny kryjí plných 40 procent rakouské spotřeby proudu a naši jižní sousedé jsou stále ještě hodně daleko od stoprocentně obnovitelné energetiky, jejímiž věrozvěsty jsou už několik desetiletí.

"Nestačí jen tvrdit, že solární zdroje nebo vítr jsou všelékem. Je nezbytné hledat a nalézt správný mix, abychom měli v příštích padesáti letech dostatek energie." To říká veřejně člen rakouského vědeckého spolku Science Busters Heinz Oberhummer. Dnes 71letý odborník na výzkum jaderné fúze a dlouholetý profesor Technické univerzity Vídeň se netají ani tím, že fandí Zeleným.

"Avšak ani v nejmenším nesdílím jejich postoj vůči jaderné energetice. U nás v Rakousku se totiž chováme pokrytecky. Bojujeme proti atomovým elektrárnám, avšak desetina spotřebovaného proudu pochází ze zahraničních jaderných zdrojů," dodal v rozhovoru pro Salzburger Nachrichten.

Pan profesor očividně nepociťuje potřebu účastnit se mediálních a politických přestřelek o "jedině správných" a "zásadně špatných" zdrojích energie. "Musíme se věnovat výzkumu," doporučuje. Třeba mu budou naslouchat nejen v rodném Rakousku a místo virtuálních sporů začnou uvažovat, jak podpořit nástup obnovitelné a bezemisní energetiky financováním výzkumných laboratoří, a nikoli dotováním neefektivních solárních a větrných parků.

Třeba si uvědomí i to, že chtějí-li mít elektřinu v zásuvce v každý moment a v potřebné kvalitě, bez fosilních a jaderných zdrojů se v dohledné době sotva obejdou.

Právo, 5.10.2012

Autor je reaktorový fyzik, pracuje v jaderné elektrárně Dukovany. Je rovněž prezidentem České nukleární společnosti
danes.burket.cz