Neviditelný pes

GLOSA: Přebytek rozpočtu 2018 byl 2,9 miliard korun

3.5.2019

To potěšilo občana a otrávilo opozici. Ta teď ztratila poslední munici, kterou se léta snaží napadat hospodaření vlády. Potvrdilo se prostě, že hospodaření nespočívá v šetření, jak tvrdíval nejlepší evropský ministr financí Miloslav Kalousek (byl-li tenhle nejlepší, pak je mi Evropy upřímně líto), ale v rozvážném financování provozu i investic, při přísném hlídání nákladů a zejména vymáhání příjmů.

Přebytek 2,9 miliardy korun je druhý nejlepší výsledek za posledních 23 let a čtvrtý nejlepší v historii Česka. Vláda přitom původně počítala se schodkem 50 miliard korun.

Za lepší výsledek mohou především rekordně vysoké příjmy rozpočtu, které se v porovnání s rokem 2017 zvýšily o 130 miliard na 1 404 miliard korun. Stát loni na daních vybral o 132 miliard korun více než v roce 2017 zejména díky zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení. Příjmy státní pokladny rostou také díky tomu, že se domácí ekonomice daří. Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let, mzdy výrazně rostou a domácnosti i firmy jsou ochotny více utrácet. Narostly odvody z mezd.

Hospodář Babiš také přispěl objevem-neobjevem, že totiž domácí spotřeba je také tahounem národního hospodářství, nejen tedy export. Vyvinul tlak na růst mezd, občanstvo více utrácelo a firmám, hlavně místním, se lépe dařilo. Výběr daní se zvýšil. Vzpomeňme na Kalouska, který se ve své šetřící mánii dokonce pokusil zdanit příjmy důchodců….

Vláda loni investovala 119,6 miliardy korun, což je nejvíce za poslední tři roky.

Komentáře opozičních expertů zatím nedorazily. Jsem na ně zvědav.



zpět na článek