20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Potřebujeme realismus v energetice

Zdá se, že na začátku roku 2021 se energetičtí aktivisté někde ukryli. Jako by na ně dopadl covidový lockdown. Možná to má ale ještě další příčinu. Počasí v prvních dvou týdnech ledna způsobilo, že v Evropě došlo několikrát málem k blackoutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.1.2021 1:57

Mezi zelenými gretény typu "Rada" se samozřejmě žádní renomovaní odporníci nevyskytují. :-)

L. Novák 25.1.2021 2:00

Opravuji: ...žádní renomovaní odborníci... ;-)

Odporníků je mezi nimi napoak nadbytek. :-P

V. Kolman 25.1.2021 17:44

Neopravujte p. Nováku.

"Odporníci" jsou roztomilí;-D;-D;-D

P. Rada 25.1.2021 1:31

Zahradník: ... "konstatuji, že stále častěji vystupují renomovaní odborníci a vyzývají k realismu v otázkách naší energetiky" ....

Také konstatuji - ale to - že žádného renomovaného nejmenuje - natož aby uvedl něco faktického k jeho dobré pověsti a věhlasu.

Píše tedy jen o údajných renomovaných odbornících a takto vágně třeba proto, že budou volby... - tak aby se především na něj nezapomělo.

S tohoto pohledu s ním lze jen souhlasit, že realismus - nejen v energetice - potřebujeme - politikaření už sotva.

Za reálné lze např. považovat, že k tvorbě HDP/osobu pořebuje i po 30letech transformací (kdy byla ODS prakicky stále u kormidla) česká ekonomika ještě skoro násobek energie oproti zemím západu Evropy a problémy má hlavně v osobní dopravě a v jejich měrných imisích.

Covid v českém podání - o který se autor také otírá - vývoj posledních let sotva zefektivní a to i přes evidentní snahu součastné vlády, zbavit se méně produktivních skupin obyvatelstva rychleji jak jinde ve světě:

https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/vydaje-za-energie-v-cr-sance-usetrit

L. Novák 25.1.2021 1:55

Zelený ;-O bolševiku, greténe "Rado", ty nejsi ani renomovaný, ani odborník. Ty jsi obyčejný dementní žvanil, který jen dokáže zaplácat diskusní prostor totálními nesmysly a propagandou zelených idiotů! Rv !!

J. Brei 25.1.2021 4:48

Jako člověk, který podporuje racionální ekologický přístup, a který si přeje jak stabilní dodávky elektrické energie, tak i respekt k životu, zdraví, důstojnosti a svobodě člověka, bych si dovolil Vám, pane Rado, položit následující otázky:

1) Jakým bezemisním zdrojem energie, který není závislý na výkyvech počasí, budou nahrazeny uhelné elektrárny v ČR tak, aby nedošlo k omezení ani ke kolísání dodávek elektrické energie v ČR?

2) Jak se bude postupovat proti jednotlivcům, kteří se postaví proti New Green Deal?

3) Jak se bude postupovat proti zemím, které se postaví proti New Green Deal?

4) Z čeho, popřípadě na úkor koho a čeho bude New Green Deal financován?

R. Langer 25.1.2021 5:44

Zelený bolševik vám řekne, že se máte omezit. Hlavně VY. Inu, je to starý zkušený lhář a podvodník... ;-)

P. Rada 25.1.2021 8:20

Pane Brei otázky jak pokládáte tak zřejmě i podsouváte odpovědi. Moje mají jiný charakter:

ad 1. Bezimisní energetika neexistuje - to snad víme. To co ale může existovat je energetika/život, kde se imise stále více blíží jejich spotřebě - nebo naopak. Vše probíhá v čase a v rámci setrvačnosti systémů. O takovém trendu/okolnostech uvažuje právě New Green Deal či ekonomika extenzivního "nerůstu".

ad 2 a 3."Postupovat" proti jednotlivcům i systémům při růstu ne/rovnováhy budou neživé procesy. Nerovnovážnému stavu života sunoucímu se mimo klimatické optimum, bude proto víceméně odpovídat celkový pokles metabolického výkonu biosféry. Už to začalo poklesem biodiverzity. Planeta Země se takto začne zejména pro nejhmotnější a nejdlouhodoběji žijící, nejspecifičtější a nejkomplexněji závislé organismy, stávat nejméně úživnou podobně, jak tomu vždy bylo vždy na přelomech geologických epoch. Dnes nastává antropocén. Některé organismy proto začnou vymírat - jiné je začnou nahrazovat. Nejrychleji se reprodukující a rozvíjející se nejspíše stihnou přispůsobit. Komplexně vázané spíše vymizí.

ad 4. N.G.D. lze zatím financovat s lidského HDP ale jen do doby, než jej ekosystémové ztráty převýší. Poté mohou peníze ztratit jakoukoli lidsky vypovídající funkci. Peníze dneška jsou přeci především o aplikaci vzájemné důvěřivosti - která však může s růstem konfliktnosti až zaniknout.

.................

Přírodní živé prostředí může i bez člověka a bez peněz - převážně věcně ekonomicky existovat metabolickou směnou jednotek energií a hmotností. Vše s cílem poklesu entropie ve svém životním prostředí a tedy růstem šancí na přetrvání života. Jestli se přírodní ekonomice posléze podaří vymanit s gravitace planety - tak jak k tomu má nakročeno člověk - nevím. Fermiho paradox by mohl být nápovědou.

Nakolik, zdali, dokdy,... se tohoto procesu pokračování života dokonce v kosmickém měřítku zůčastní i Homo Samolibě Sapiens - závisí dnes od toho nakolik, kdy... přestane být samolibý.

J. Brei 25.1.2021 12:11

Ad 1. Můžete mi tedy takový zdroj uvést?

Ad 2. a 3. Proč tedy NGD? Stačí počkat. A jestliže Vaši zelení soudruzi nechtějí čekat, prosím o odpověď na otázky 2 a 3

Ad 4) Jak bude NGD z HDP financován a na úkor koho/čeho?

K. Salajka 25.1.2021 8:24

Váš rozhled tu chyběl. Jsem na cestě do konzumu - beru si trakař na sud petroleje, abych mohl číst Vaše moudra. Pište je radši na vydělanou kůži hlasatelů blackoutu, email by nemusel dojít.

Z. Lapil 25.1.2021 9:16

Věřte tomu, že jakmile budu mít na lepší auto, tak si ho pořídím.