25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Potřebujeme realismus v energetice

Zdá se, že na začátku roku 2021 se energetičtí aktivisté někde ukryli. Jako by na ně dopadl covidový lockdown. Možná to má ale ještě další příčinu. Počasí v prvních dvou týdnech ledna způsobilo, že v Evropě došlo několikrát málem k blackoutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zlesa 25.1.2021 8:32

Rada snáší argumenty, odkazy... Zahradník jen zmiňuje rozhovor s ředitelem. Někde to novináři nafoukli i do tvrzení, že chyběly jen milisekundy a byla v Evropě tma. Je to výbušné téma, jak o tom svědčí výbuchy zdejšího admina/censora L. Nováka už hluboko v noci.

Protože i v energetice jde o peníze, myslím, že firmy v ní působící se zařídí, aby jejich produkce se dostala spolehlivě a v co nejvyšší kvalitě k nakupujícím. Za končící, dnes už nevýhodné uhelné kotelny, chystají teplaři už dnes plynové kotelny do svých tepelných sítí. Projekty jsou hotové, zařízení moderní, mnohem menší, automatické provozy. Možná to bude o něco dražší. Podobně jako aut se to vstřebá za chvilku.

Z. Lapil 25.1.2021 8:56

Když firmám v energetice vyrábět elektřinu spolehlivými zdroji zakážete (uhlí) nebo zákonem zdražíte nad únosnou mez (povolenky; nemístná bezpečnostní opatření v jaderkách), tak toho moc nezařídí.

Všimněte si: biohmota (lesy) došla v Anglii už během 18. století, takže skorozákaz uhlí vede ke kácení lesů v Kanadě a jeho dopravě přes oceán. Takže vlastně ano - firma to zařídí, ale nepřipadá vám to jako nesmysl?

T. Zlesa 25.1.2021 9:23

Nepřipadá. Je to podobné jako v mnoha jiných oborech. Když je něco obecně poznáno jako škodlivé zdraví či bezpečí, a je to levné, tedy nejde to rukou trhu omezit, pak přichází zákaz. Viz alkohol, tabák, hazard atd. Že je to dražší je nevýhoda, ovšem z dlouhodobého hlediska to přináší užitek. Jedovatá energetika je jen poměrně velké sousto. Ale to byl třeba alkohol a tabák taky. Na každý jed jednou přijde čas.

Z. Lapil 25.1.2021 9:37

Ale to je přesně ono: zakažte alkohol, máte prohibici. Zakažte kokain, máte mafii. Uvalte daň na cigarety, máte pašeráky. A uvalte daň na alkohol, máte mrtvé (metanolová aféra).

Nemůžu si pomoct, ale příliš tvrdá regulace až zákaz vede k tomu, že si lidi cestičku najdou.

Nechci tvrdit, že zákaz lumpárny je špatný od samého počátku, tvrdím jen, že elektřinu neukecáš, ani když bouchneš do stolu a řekneš "a bude po mém". Tedy pravda - bouchá-li člověk dostatečně intenzivně, docela se při tom zahřeje.

L. Novák 25.1.2021 10:55

Krmíte trolly...

V. Novák 25.1.2021 13:01

Alkohol, tabák, jiné drogy nebo hazard jsou věci zbytné, ba škodlivé.

Zkuste si zakázat elektřinu - a uvidíte. Zejména zakážete-li ji té osobě, která vám pere trička a spoďáry...

J. Lukavsky 25.1.2021 7:41

"dlouhodobé blackouty" obávám se, že dokud to jednou nepřijde tak nikdo neuvěří. Zajímalo by mě, jak dlouho dokáže běžná nemocnice fungovat bez elektřiny. Pro celou nemocnici určitě nemají záložní zdroj, na elektriku tam běží všechno: ventilátory, inkubátory, operační sály, ale i kuchyně, výtahy a vaření kafe a světla. Čili kolik životů postupně vyhasne když elektrika zhasne (sakra vono se to rýmuje). A proč si všelijací zelení věrozvěstové myslí, že jich se to netýká? J.L. end

P. Rada 25.1.2021 8:35

Např. celé hlavní město Praha je dnes schopno ze svých vlastních zdrojů krýt jen asi 15% spotřeby a to paradoxně přesto, že výkony potenciálně uložené ve všech automobilech na jeho území mnohonásobně převyšují výkon JETE.

Zlomem by bylo sice vybudování zásobníku plynu a plynové záložní elektrárny v areálu města - ale to naráží na politicko-ekonomický odpor po celé období běžné situace. Propad od Covidu takové investování jen ztíží.

Vleklé upřednostnování ziskovosti za cenu rizik a s tím spojená centralizace energetiky do masivních ale odlehlých zdrojů, proto dlouhodobě vedou k růstu potenciálních celospolečenských škod při poruchách zdrojů či sítí.

Z. Lapil 25.1.2021 9:10

Blbý je, že když byly v každém pokoji kamna na uhlí, byla Praha nejspíš energeticky mnohem soběstačnější.

P. Rada 25.1.2021 9:27

Ano Praha soběstačnější za totality byla už pro existenci elektráren uvnitř města. Otázkou jsou další souvislosti a fakt, že jen odsunem mimo se vše nevyřešilo. Vždyt za studené války byly stavěny i automobily co musely mít vyvedené osy motorů pro potřeby generátorů...

Např. Střešovická nemocnice jakožto primárně vojenská, má proto dodnes záložní plynový zdroj....

Optimálnější ale bývá zdrojovost co možná nenárokovat. Např celé pražské metro vzhledem ke své rozsáhlosti prakticky celoročně nepotřebuje energie na vytápění - vystačí jen s ventilací tam a zpět.

Energeticky pasivní domy tak spíše dnes jak v minulosti ustojí vedra i chlad i bez kamen.

Z. Lapil 25.1.2021 9:45

Prahou s kamny na uhlí jsem myslel spíš tak 19. století, ale to není úplně podstatné. Metro je liniová stavba, neboli z hlediska ztrát/příjmu energie z okolí extra mizerná. Topit se tam nemusí spíš proto, že je v podzemí a má tedy vynikající tepelnou stabilitu.

Energeticky pasivní domy jsou fajn a mám je rád, i když mě znervózňuje jejich závislost na elektřině (jen těch servomotorků na otvírání a zavírání žaluzií a větrání). Ale až mi někdo řekne, že do roku 1938 musím svůj barák zbourat a místo něj postavit pasivní, nebudu se rozpakovat říct mu, že je excelentní hlupák.

V. Mokrý 25.1.2021 8:44

A vše jmenované řízeno přes počítače, ty zhasnou první.

P. Rada 25.1.2021 9:07

Počítače - to je hlavně o informatice. Ta na růstu operací nepotřebuje tolik rostoucí energie jako informaci - důvtip. Rozvíjí se proto doposud relativně nejrychleji.

L. Novák 25.1.2021 10:15

Blbe zelený, máš představu, jaké velké zakázky představuje např. Google pro firmy vyrábějící rozvodny (nn i Vn) pro napájení budovaných kapacit výpočetní techniky?

Ty jenom ;-O žvaníš a žvaníš, ale nic o problematice nevíš... Jako každý zelený idiot. Rv

Z. Lapil 25.1.2021 9:06

Počítám, že tam mají záložní diesel, takže na operačním sále ani ne JIPce nikdo neumře. Pokud tedy doktor běžící temnou chodbou k naléhavé operaci nezakopne o stoleček s čajem a nezlomí si ruku. Klepy klep.

Jak dlouho by trvalo, než pacienti dostanou k obědu syrové brambory, protože je nejde uvařit, to si netroufnu odhadnout. Fakt je, že plynový sporák při vypnuté elektřině sporákuje a vody teče, ale to je jen otázka času, někde nějaká čerpadla a bezpečnostní čidla nepochybně jsou. Domácí plynový kotel bez elektřiny okamžitě hyne.

P. Rada 25.1.2021 9:13

Pan Lapile kapitál to má obvykle spočítáno jinak. Je mu v úhrnu třeba i celé zakopávající město lhostejné. Zachová si živatoschopnost odlehle a pak se třeba vrátí a dokonce se zdánlivě pomocnou rukou aby vysál zbytky ke svému růstu oproti konkurenci.

Z. Lapil 25.1.2021 9:28

Ano, kapitálu je zakopávající město lhostejné, ale není mu lhostejný on sám. Takže třeba v mlékárnách - fabrikách (včetně výroby sýrů a tak), ne v krámě na rohu, jsou záložní diesely odedávna. Jednoduše proto, že vypnout elektřinu v mlékárně znamená nechat mléko ve strojích, dost možná zahřáté, a tam se rychle změní na tvaroh a ten se z trubek a míchadel blbě dostává ven. O filtrech nemluvě.

Podobně mobilové základnové stanice mají bateriovou zálohu a k tomu zásuvku na připojení externího dieselu.

Proto taky, když mu dáte dotace na FV elektrárny, tak vám ochotně velké širé rodné lány přebuduje na zdroje energie, kvůli spolehlivosti doplněné akumulátory, a je mu úplně fuk, že při té příležitosti zaser... zasviní planetu olovem, lithiem a podobnými svinstvy.

V. Novák 25.1.2021 9:33

Voda při vypnuté elektřině teče jen do té doby, než se vyrázdní vodojemy na kopcích. Což budou spíše jednotky hodin, než desítky až dny.

Nejdůležitější spotřebitelé dostanou cisterny a budou běhat s kýblema, ti ostatní, tedy my, si budou muset vystačit s nadějí, že to někdo zase zapne...

P. Rada 25.1.2021 9:49

Ano a vytečou i mrazáky..., může kolabovat komunikace, distribuce potravin... a spalšky potečou... a epidemie může násladovat....

Pak se na mírnění škod velice mohou hodit malé záložní zdroje na každé budově města... - kterým se ale kdekdo posmívá pro jejich malou kapacitu a stavební nákladnost.

Toto vše přitom nevyřeší ani ten nejspolehlivější a nejlevnější zdroj ale kdesi odlehle.

L. Novák 25.1.2021 10:23

Omyl. Pak přijdou na řadu zelení magoři a rozlícené davy je budou věšet na sloupy veřejného osvětlení! :-P

J. Jurax 25.1.2021 18:54

Tím "malé záložní zdroje na každé budově města" míníte vysoce ekologické dieselgenerátory? Mnohé důležité budovy je ostatně mají.

J. Prikner 25.1.2021 7:02

Diskuze je na noverepublice ze soboty.

J. Prikner 25.1.2021 6:29

Pro všechny zelené politiky a odpovědné národohospodáře, vydlechněte si diskuzi prof Macka z ČVUT o elektromobilů tě. Je to d7razné varování před neuváženými kroky green dealu před masivními investicemi které povedou k nevratným ekonomickým ztrátám. Čtěte vy hlavně voliči piràtů, top, KDU a stanu, kam povedou jejich kroky , budou li zvolení do vlády v roce 2021.

J. Krásenský 25.1.2021 5:08

Pracuji ve sklárnách, mohl by mi někdo z osvícených zelených poradit, kterým obnovitelným zdrojem je možné roztopit sklářské pece?

P. Rada 25.1.2021 8:49

"Osvíceným" by mohlo být zřejmé, že nejen sklárna může energeticky fungovat na bázi vytápění ale vždy na energetickém a surovinovém základě včetně komplexního vlivu prostředí.

Osvíceným pamětí by mohlo být např. zřejmé, že dříve se ve sklárnách topilo tvrdým dřevem... a že to pro prostředí posléze bylo neúnosné. Přešlo se tedy na plyn...

Úspěšnost při hledání míry dlouhodobé únosnosti toho kterého procesu tak navazuje na míru "osvícenosti". Jsou o tom už i písničky:

..."Jednou tam ... jednou sem .... pomalinku vydrancujem celou zem"....

Z. Lapil 25.1.2021 9:12

Bane, pane. Dřevo došlo, ne že smrdělo.

J. Krásenský 25.1.2021 16:47

Vám a vašim soukmenovcům se to už téměř podařilo, stačí se podívat na vaši ochranu lesů.

V. Kolman 25.1.2021 4:40

Koupím 3 kusy ebonitových tyčí a liščích ohonů.

Zn.: S platným certifikátem ochránců lišek a ebonitu.

J. Jurax 25.1.2021 12:21

Zelení nechť v případě nedostatku elektřiny používají ebonitové tyče na vlastní ohony. Zelené jim můžou vést ruce. Lišky jsou chráněné.

L. Novák 25.1.2021 2:16

Realismus v energetice přijde, až si všichni občané na vlastní zkušenost uvědomí, jaké nebezpečí pro společnost zelení komunističtí idioti v politice (třeba i ten blbec Brabec) pro společnost znamenají. Kalifornie (USA) dlouhá léta ovládaná levicí a všemožně regulující elektroenergetiku a prosazující tu zelenou, šílenou, má v USA vedoucí postavení v počtu black-outů jenom do roku 2017 (za posledních 10 let asi 4300). To se našim občanům jistě bude líbit! :-)

Mimochodem, proběhla kolem mě zpráva z médií, že ČSSD už do voleb nepůjde s ANO, ale bude rozvíjet spolupráci se Zelenými. Komunista jako komunista... zelení nebo rudí, myšlení mají skoro stejné...

Petříček: ČSSD řeší volební spolupráci se Zelenými. Další vládu s ANO nemá za reálnou

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/petricek-cssd-vede-debaty-o-spolupraci-ve-volbach-nikoli-s-a/r~90e0e3545d4311eb95caac1f6b220ee8/