Neviditelný pes

GLOSA: Poplatky za roaming v rámci EU jsou přežitek

4.6.2013

Nastává doba dovolených a pro ty, kteří se rozhodnou trávit volno v zahraničí nastává obvyklá starost s poplatky za používání mobilních telefonů a internetu. Mnoho lidí se v minulosti dožilo po návratu z prázdnin nepříjemných překvapení v podobě vysoké faktury za volání a používání internetu v mobilu. Evropská unie v minulých letech prosadila výrazné zastropování těchto cen, ale nyní se chce odhodlat ke zcela revolučnímu kroku: chce poplatky za roaming úplně zrušit. Komisařka EU Neelie Kroes, která má na starosti digitální agendu, navrhla v Evropském parlamentu balík opatření, který by měl být schválen na jaře příštího roku.

Důvody jsou nasnadě: v EU máme jednotný vnitřní trh s volným pohybem osob, zboží a služeb. Proč by měly být zrovna v oblasti telekomunikací překážky? Telekomunikace jsou tu pro to, aby lidi spojovaly! A internet se ne nadarmo jmenuje worldwide web!

Poplatky za roaming jsou přežitkem, který je nutno odstranit nejen kvůli nižším cenám pro spotřebitele, ale i kvůli podpoře růstu, který v současnosti tolik potřebujeme. V Evropě máme generaci mladých lidí, pro něž je chytrý telefon součástí života. Pro mladé je digitální svět navíc určitou šancí, jak se vyhnout pasti nezaměstnanosti. Současná generace seniorů také potřebuje digitální služby, stále více důchodců pracuje s internetem, který jim pomáhá zůstat aktivní a nezávislí.

EU se začala zabývat přemrštěnými cenami roamingu v roce 2007 a postupně dosáhla výrazného zlepšení dostupnosti telekomunikačních služeb: ještě v létě roku 2009 stálo volání 43 eurocentů za minutu, příjem hovoru 19 eurocentů za minutu a poslání SMS 11 eurocentů. Od července 2012 vstoupily v platnost nové cenové stropy a od té doby smí operátoři klientovi nacházejícímu se v jiné zemi EU za minutu volání účtovat maximálně 29 eurocentů, za příchozí hovory pak do 8 eurocentů za minutu. Za surfování po internetu a používání mailů smí zaplatit klient maximálně 70 eurocentů za megabyte stažených dat. (K tomu je ovšem třeba připočítat různě vysokou DPH dle domácího státu.) Navíc se podařilo prosadit, aby uživatelé dostali zprávu o tom, že jejich účet za služby operátora dosáhl 50 eur – konkrétní opatření proti nemilému překvapení po návratu z dovolené nebo pracovní cesty. Národní telekomunikační regulátoři mají povinnost ohlídat, aby mobilní operátoři dodržovali nové cenové stropy.

Je třeba zdůraznit, že bez EU by se občané takového snížení cen nedočkali, což ostatně uznávají i zarytí euroskeptici. Evropský parlament jednoznačně stojí na straně nové unijní legislativy, která povede ke zrušení nesmyslných roamingových plateb.

Podle statistik jsou nejoblíbenějšími destinacemi českých turistů Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Dobrou zprávou je, že od července tohoto roku bude Chorvatsko novým členem EU. Pokud tedy vše poběží podle současného ambiciózního plánu, bude i v budoucnu účet za telefon a stahování dat v Chorvatsku výrazně nižší.

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek