Neviditelný pes

GLOSA: Podivné keynesiánství české levice

27.9.2016

Vláda na svém nedávném zasedání schválila návrh státního rozpočtu na rok 2017. Počítá v něm se schodkem ve výši 60 mld. Kč. Pokračuje tak trend procykličnosti české hospodářské politiky. V době na evropské poměry solidního ekonomického růstu ve výši 2,3 % (predikce ČNB) a s výhledem na růst v příštím roce ve výši 3,4 % (predikce ČNB) je v plánu expanzivní rozpočet, který společně s uvolněnou měnovou politikou ČNB působí shodným směrem.

Není to rozpočet odpovědné keynesiánské politiky, kterou bychom od vlády pod vedením sociálních demokratů mohli očekávat, ale spíše rozpočet volebního cyklu. To je jen důkazem toho, že keynesiánská hospodářská politika není schopna odolávat tlakům politického cyklu a ve své původní „čisté podobě“, navrhované Keynesem – tedy více stimulovat ekonomiku v období útlumu a šetřit v období expanze – nakonec téměř nikdy a nikde nefunguje.

Kdy jindy by totiž měla vláda omezovat přebujelé státní výdaje, když ne v období solidního ekonomického růstu? Aby nemusela mít opět tuto nepříjemnou povinnost na svých bedrech vláda, která bude určovat hospodářskou politiku v období, kdy se české ekonomice nepovede tak dobře a kdy bude nutné chtě nechtě škrty opět provádět procyklickou hospodářskou politiku.

Institut VK



zpět na článek