GLOSA: Po létech pochválím ČT
Hlavní zprávy v 19 hodin zahájila v neděli 15. dubna velmi zajímavým a ožehavým tématem. Vytvářenou nesoběstačností ČR ve výrobě potravin. I přizvaný expert byl zjevně na výši, což není až tak častým zjevem.
Má pochvala ČT je však podmíněná. Platí, jen pokud bude diskuse k danému tématu pokračovat, a to objektivně, bez zamlčování některých souvislostí. Problém je opravdu žhavý a dotýká se nejen ekonomiky státu a odvětví zemědělské výroby, ale zejména každé živé bytosti (nejen občanů) žijící v této zemi.
Moje obava z případného zamlčování je vztažena zejména k problémům způsobeným prapodivnou zemědělskou politikou EU. O té se doposud v ČT velmi nerado mluvilo a ani v uvedených zprávách nebyla přímo zmíněna.
Pro mladší či rychle zapomínající dodávám, že problém s vejci je sice hodně viditelný, ale není zdaleka první a vůbec ne z těch nejdůležitějších. Připomeňme si, že Československo bývalo bramborářskou velmocí co do množství, ale i kvality. Bývalo významným producentem cukru atd.
Dnes kupujeme v supermarketech brambory francouzské, německé, italské - dotované – a kvalitou žádná sláva. Ty hodně rané - drahé, nedotované, ale vynikající chuti - jsou izraelské.
Původ cukru je nejasný. Ale řepné pole začíná být v této zemi vzácností a fungující cukrovar rovněž. Jezdím často kolem tří cukrovarů v okolí. Všechny zavřené. Zato cena cukru utěšeně stoupá. Řepku však nelze přehlédnout – je téměř všude. Cena oleje (i toho řepkového) přitom více než dvojnásobně stoupla, kvůli "moudré" preferenci biopaliv. Místo některých polí máme obrovské plochy solárních panelů na dříve zemědělské půdě. Zdražujících elektrickou energii..........
Tedy – ČT něco nadějně nakousla a já ji za to chválím.
Bude to pokračovat?
Bude to pokračovat dokonce tak, že budou zmíněny všechny souvislosti, dokonce i ty nepříjemné? A dostanou slovo všichni, kteří k tomu mají co říci, nejen aktivističtí polovzdělaní křiklouni?
Nevěřím, ale doufám.