19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Nespěchejte s časem

Kdo sleduje debatu o rušení letního času a kdo registroval setkání ministrů dopravy EU ve Štýrském Hradci, mohl zaznamenat pár postřehů. Především ten, že debata je racionální a neideologická.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.11.2018 21:52

Posouvání hodin 2x ročně je přetrvávající nesmysl

zavedený v hloubi 20. století z velmi pochybných důvodů (energetická úspora, která se ale nekonala). Protože změny času jenom komplikují život a koordinaci dopravy (viz hodinové čekání ve stojícím vlaku apod.), je nanejvýš potřebné se vrátit k přirozenému času blízkému času astronomickému (poledne v okamžiku, kdy je slunce nejvýš na obloze). Administrativně byrokratických nesmyslů máme kolem sebe tolik, že je nutné začít s jejich postupnou likvidací. Letní čas je dobrým příkladem, jak se zavedených nesmyslů zbavit.

J. Vintr 2.11.2018 13:16

Na střídání času je otravné pouze přestavování hodin

Kdo tvrdí, že ho tohle nepatrné posunutí času nějak poškozuje, si buď vymýšlí, nebo je hypochondr.

M. Valenta 2.11.2018 15:04

Re: Na střídání času je otravné pouze přestavování hodin

Kdyby mi to ráno někdo neřekl, tak si toho také nevšimnu.

A. Alda 2.11.2018 12:07

Ať si to každý stát rozhodne podle svého.

Není nikde psáno, že musíme mít na hodinkách stejný čas jako Němci nebo Slováci, tím spíše ne jako Francouzi nebo Rumuni.

Ale celé mně to přijde jako kost hozená psům.

Občané, rvěte se o o hodinu na hodinkách, vyřaďte se na tom, diskutujte a fackujte se a nás a naší činnosti si nevšímejte.

M. Valenta 2.11.2018 15:08

Re: Ať si to každý stát rozhodne podle svého.

Představte si generále, je před bitvou a Vy máte na cibulích o hodinu méně než k útoku za kopcem připravený.

P. Han 2.11.2018 20:26

Re: Ať si to každý stát rozhodne podle svého.

Ještě že ne každý generál se dohodne s protivníkem na přesném čase bitvy. Od doby pánů Kemra a Vostřela už taktika i strategie poněkud pokročily.

M. Šejna 2.11.2018 10:23

"nevýhody" letního času

Letní čas podle "vědců" údajně narušuje lidský biorytmus. Prý to vede k většímu množství zdravotních poruch a infarktům. Jen by mě zajímalo, kde na to tihle "vědci" přišli. Statistika totiž vypovídá úplný opak:

1) Francie a Španělsko mají středoevropský čas, ale Slunce tam doputuje o zhruba hodinu později, než k nám. Takže tam mají v zimě "letní čas" a v létě dokonce "superletní čas", kdy pravé poledne je tam až okolo 14.hodiny. Přesto mají Francouzi a Španělé v průměru o asi 4 roky delší život. To bude asi tím špatným biorytmem.

2) V Česku máme standardní čas (SEČ) zhruba od listopadu do března. Podle českého statistického úřadu je úmrtnost v tomto období u nás podstatně vyšší, než v době, kdy kdy tu máme čas letní a kdy máme údajně narušené biorytmy. Průměrný měsíční počet úmrtí v létním čase je u nás 8690 osob, ale v době standardního času je to 9610 osob.

J. Lepka 2.11.2018 10:32

Re: "nevýhody" letního času

Nestává se to často, ale tentokrát s vámi takřka bez výhrad souhlasím. (Ta výhrada se týká statistiky úmrtí, v zimním období je prostě vyšší, bez ohledu na hodinky).

Již to opakuji po několikáté : člověk za stovky tisíc let svého vývoje takřka bez výjímky, chodil spát se slepicemi a vstával za ranního kuropění, inu denní tvor a počítání času ho začalo zajímat řekněme před 200, 250 lety, takže argumenty nějakého biorytmu jsou zcestné.

M. Šejna 2.11.2018 10:40

Pane Lepko

však také píšu, že by mě zajímalo, jak na ty výhody "zimního času" ti údajní "vědci" přišli. Je totiž evidentní, že v zimě, kdy je sychravo, zima a krátký den, je úmrtnost a nemocnosti lidí větší. Takže bych rád věděl, jak ti "vědci" studovali ty zimní výhodnější BIORYTMY.

J. Lepka 2.11.2018 11:22

Re: Pane Lepko

Na to vám mohu snadno odpovědět na základě vlastního výzkumu. Živil jsem se dost let jako divadelní osvětlovač, takže většinu denního světla během zimy jsem absolvoval prací na zahradě, štípáním dříví a tak podobně. Krize biorytmu nastávala přibližně počátkem března, kdy se den začal prodlužovat a můj biorytmus, to jest s nástupem tmy se převléknout a vypravit do zaměstnání, dostal nečekaný úder levým hákem, kdy ještě bylo světlo, ale já už v té době musel připravovat představení. Kupodivu řešení bylo poměrně snadné, stačily k tomu náramkové hodinky, nejlepší to lék na biorytmus. Nicméně o to příjemnější pak bylo s biorytmem zacvičit v době letního slunovratu, kdy kratší představení končilo nejen za světla, ale ještě do soumraku jsem se stačil zapojit do gardenparty za teplého, příjemného večera opět doma.

A teď si představte, že nějaký sociologický bambula si vybere z těchto připomínek tu část zimní a začne ji vydávat za vědeckou práci, zatímco jeho kolega, aby prachsprostě neopisoval, tu letní, ta je ovšem nepřijata, protože propaguje alkoholismus, nevědecký přístup k životu, jakož i fakt, že i slepice si v létě zalezou do kurníku, když ještě svítí Sluníčko. Pak ten zimní dostane grant a protože málokdo kouše do ruky, jež ho krmí, začne shromažďovat důkazy podporující jeho zadání a jiné pomlouvat, v lepším případě ignorovat. Jak se v tom pak má chudák, nedovzdělaný EU úředník, jemuž chybí kromě fantazie i jistá sebereflexe, jakož i nadhled, vyznat?

M. Šejna 2.11.2018 12:14

Pane Lepko

to jste to popsal opravdu dokonale. Blahopřeji

J. Lepka 2.11.2018 14:32

Re: Pane Lepko

Děkuji. Až po odeslání mě ještě napadl příklad onoho známého bojovníka, povoláním pekaře. Možná že byl tak zapřísáhlý odpůrce proto, že mu vadilo, že i v létě musí do šichty potmě, zatímco za časů SEČ zažil denní světlo aspoň na přelomu června/července.

A. Alda 2.11.2018 12:09

Taková demagogie.

Že máme v zimě vyšší úmrtnost než v létě a může za to středoevropský čas, zatímco ten východevropský chrání naše životy, je podobný nesmysl jako tvrzení, že nakládané okurky jsou smrtelně nebezpečné, protože každý kdo je v letech 1846 až 1889 jedl je už po smrti.

Že se nestydíte, pane Šejno!

M. Šejna 2.11.2018 12:17

dlouhé vedení pana Aldy

zkuste si, pane Aldo, znovu přečíst, co jsem napsal.

Začal jsem tím, že údajně je podle jakýchsi českých badatelů "zimní" čas zdravější a lépe vyhovuje lidským biorytmům. Takže mě zajímalo, jak na to ti "vědátoři" přišli, když v zimě je u nás vyšší úmrtnost a v zemích, kde mají posunutý biorytmus o hodinu (Španělsko, Francie) se doživají lidé vyššího věku.

R. Langer 2.11.2018 12:55

Re: dlouhé vedení pana Aldy

Přesně tak, pane Šejno, tady s vámi musím souhlasit.

L. Novák 2.11.2018 21:56

Re: dlouhé vedení pana Aldy

Souhlasit s prolhaným demagogem Šejnou? :-)

P. Zinga 2.11.2018 10:10

Čas podle Boha nebo podle vola?

Neženou nás zastánci letního času do náruče Putina? Minuto po minutě...

J. Lepka 2.11.2018 10:40

Re: Čas podle Boha nebo podle vola?

Rozveďte prosím svou myšlenku. Zajímalo by mě, jak počítá čas Bůh a jak vůl a taky jak souvisí tzv.letní čas s Putinem. Že by přání bylo i vaším otcem myšlenky a oslí můstek propojil východoevropský čas s moskevským, sídlem to cara? V tom případě jste se ovšem sekl ještě o další hodinu brouku.

P. Lenc 2.11.2018 10:03

Je to pro EU

naprosto typické.Jak se chce domlouvat na opravdu závažných věcech, když se není schopna domluvit na takové podružnosti jako je zimní nebo letní čas?Nebo nám to Merkel s francouzkým mamánkem nařídí?Doslova úsměvné je, že si státy mohou vybrat.Kdyby blbost létala, tak je již EUparlament včetně nevolené komise někde na oběžné dráze kolem Neptuna.

O. Prokop 2.11.2018 9:37

Bude to těžká domluva 27 států EU

1. jižní státy( Řecko, Portugalsko, Španělsko, Itálie) jsou pro zachování střídaní letního a zimního času. Proč? Protože přes den je v létě velké horko a žít " začínají" lidé po 9. hodině večer. Mají jinou - pohodovou mentalitu, nestresují se..

2. Část států- jako ČR chtějí zimní čas. Proč? Protože začínají pracovat brzy ráno a v zimě chtějí mít ráno světlo...

3. Část státu chtějí letní čas - z jasných důvodů.

Závěr:_ vše závisí na mentalitě toho kterého národa, za tom, kdy se začíná pracovat a na tom, že čím severněji, tím jsou v zimě dny kratší a noci delší( až na zimní slunovrat na sev. pol. kruhu slunce vůbec nevychází a je to úplně jedno, jaký čas tam budou mít) a čím více na jih, tím jsou rozdíly mezi dnem a nocí kratší. ( na rovníku má noc i den celý rok 12 hodin)

M. Prokop 2.11.2018 9:32

Baví mne,

kolik se najednou vyrojilo vědců, kteří vidí rozdíl v působení času o hodinu někam posunutého. Podle nich bychom v období "zimního" času méně kouřili, pili pivo a byli celkově spokojenější a zdravější. A v době "letního" zřejmě Sodoma Gomora. Případně, že krávy teskně bučí, když se jim mění čas.

Z. Rychlý 2.11.2018 7:21

Páni, to jsou kraviny!

Aneb jak udělat z komára Airbus A380.

Až v rádiu odpípají šest půjde se do práce. Až odpípají dvanáct, otevřou kantýnu a půjdu na oběd. Co je na tom tak složitého? Že jsou v té době v Německu již po obědě? Nebo teprve snídají? To mě má trápit?

Že by se měly nějak upravovat hranice pásmových časů? Nebo referendum o tom zda chceme čas středoevropský, či východo/západoevropský? Běžte proboha dělat něco užitečného.

J. David 2.11.2018 7:53

Re: Páni, to jsou kraviny!

Co se divíte? Klasický Parkinson. Věrchuška se s podstatným strategickým záměrem bude na poradě vedení zabývat pět minut, ale 3 hodiny bude řešit, kam u vrátnice umístit stojan na kola...

J. David 2.11.2018 7:04

Kdy je poledne?

Nu, když je slunce nejvýše na obloze. Smluvní "časomíra" pouze určuje pásmový čas +- střední hodnoty 1/24 z obvodu "hen té zemeguľe", kdy se může slunce nalézat nejvýše nad hypotetickým horizontem. Pěkná prča je na transibiřské magistrále (cca. 6 časových pásem), tam i v 12:00 na časomíře, můžete mít tmu, jako v pytli, neb se to na časomíře šalamounsky řídí moskevským časem. Takže, vo co vlastně "go"?

J. Sova 2.11.2018 10:28

Re: Kdy je poledne?

Na výšku slunce bych nespoléhal. Může to být i jinak.

Jozue 10,13 A slunce zmlklo a měsíc stál, dokud lid nevykonal pomstu nad svými nepřáteli. To je zapsáno, jak známo, v Knize Přímého. Slunce stálo v polovině nebes a nepospíchalo k západu po celý den.

2Kr 20,9 Izajáš mu odpověděl: „Toto ti bude znamením od Hospodina, že Hospodin splní slovo, jež promluvil: Má stín postoupit o deset stupňů nebo se má o deset stupňů vrátit?“ Chizkijáš řekl: „Snadněji se stín o deset stupňů nachýlí, než aby se vrátil o deset stupňů nazpět.“ Prorok Izajáš tedy volal k Hospodinu. A on vrátil stín na stupních, po nichž sestoupil, na stupních Achazových, o deset stupňů nazpět.

J. Lepka 2.11.2018 10:47

Re: Kdy je poledne?

A co teprv když jim prozradili, že za to Slunce nemůže, ale rotace Země? Jak chudáci ustáli tu náhlou změnu setrvačnosti, když se Země v poledne zastavila a nepospíchala dál? To museli nejen padat na hubu, ale i, díky změně momentu setrvačnosti, hrubě ztěžknout, tak, že by je ani nohy neunesly. A v tom ještě bojovat ? Inu, víra hory přenáší. A když ne hory, aspoň biorytmy!

M. Šejna 2.11.2018 10:55

Re: Kdy je poledne?

hlavně by se při náhlém zastavení rotace okamžitě vylily oceány ze svých břehů. Mořskou vodu by nic nezastavilo a spláchla by všechny kontinenty, protože servačnost je sviňa.

:-D

J. Lepka 2.11.2018 11:23

Re: Kdy je poledne?

No vidíte, suchozemec, na tohle jsem nepomyslel!

J. Berger 2.11.2018 4:25

Letní : zimní čas...

Co takhle místo šmrdlání o hodinu 2x za rok posunout hodiny o půl hodiny a nechat celý rok...

J. Hruška 2.11.2018 4:54

Re: Letní : zimní čas...

Táák, chytrost nejsou žádné čáry, zavedeme kasty jako v Indii. Půlhodinka pouhá není krátká ani dlouhá, je pouze hloupá! Zdař Bůh.