19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Nesmyslné titulky v novinách

V Německu letos klesla výroba elektřiny z větru. Noviny z toho udělaly „ránu zelené energii“. Ve skutečnosti šlo o ránu snům o zelené energii. Jenže to by se pak nedalo napsat, že je potřeba stavět více větrníků a fotovoltaických panelů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 27.9.2021 12:12

Průměrný Němec je dnes otrokem vládních směrnic, posedlosti čistotou "vokolí a nebe", naprosto neschopen improvizace a "okamžitých, bojových akcí".

Nesmí vlastnit zbraň, jenom v nějakém srandovním klubu.

Jejich mládež se bojí krtka na zahradě a chlapci študují pomády na vlasy. Stíhačky jim v těhotenství nelítají.

I relativně chytrý gauner Heydrich nás blbě odhadnul. Byl to Němec.

Němec je nebezpečnej tím, že jich je hodně a dokáže i v pitomostech táhnout za jeden špagát. A dost dlouho.

F. Kusák 27.9.2021 11:34

Myslíte, že okupace znamená jen obsazení území cizí armádou? Německem jsme bohužel již dávno okupováni. Ekonomická provázanost je zdrcující a není z ní jednoduše úniku. Vysvětlete lidem, že ztratí práci, že náš HDP poklesne o 60 % a naše "samostatná" koruna ztratí polovinu ze své hodnoty. Už není ani důležité, jestli jsme v EU nebo mimo ni. Stejně bychom byli něco jako Slovenský štát za 2. světové.

J. Nevrkla 27.9.2021 11:49

Až tak tragicky to nevidím. Vystoupení z EU neznamená pokles HDP o 60%. Přijít o nás by Němce taky přicházelo draho. Podvolení nás přijde dráž, to už je vyzkoušeno.

Š. Hašek 27.9.2021 12:14

1. Souhlas!

2. Strach má velké oči!

F. Kusák 27.9.2021 15:50

To souhlasím, že samotné vystoupení z EU by znamenalo až takový náraz. Mluvím o vazbě naší ekonomiky na Německo a z toho plynoucí teoretické důsledky pro českou ekonomiku. Podobně (a možná ještě silněji) to platí pro Slovensko. Samozřejmě, že i pro Němce jsme zajímaví. Jenže pokud si vytvoříte tak vysokou závislost na Německu, brání vám to ve svobodném ekonomickém rozhodování, a to už je vážná věc. Sem patří i energetika. Jestliže jsou Němci jediným dodavatelem zemního plynu k nám (dodávky plynu se dějí téměř výhradně přes HPS s Německem, v roce 2020 import ve výši 44 mld. m3 a export 36 mld. m3, rozdíl je pak přibližně naše spotřeba), pak je zřejmá naše fatální závislost na německých plynovodech. Po zprovoznění NS 2 bude naše závislost na plynu zásadní. Položte si strategickou otázku: Je to dobře nebo špatně? A jak se bude vyvíjet naše jaderná energetika pod vedením Pirátů a STAN, kteří to ani nemají v programu, si netroufám odhadnout. Já netvrdím, že bude konec světa (proč by měl být), ale jen zpochybňuji naivní úvahy o nějakém snadném opuštění EU. Kdo to z našich politiků rozhodne? A o "nezávislosti" naší koruny (tedy, jak já to vidím) zase někdy příště. Nechci unavovat.

J. Nevrkla 27.9.2021 16:01

Přílišná závislost na Německu je samozřejmě špatně. A když vidím, jak mnozí naši politici schválně zhoršují naše vztahy s Čínou a Ruskem, abychom byli ještě závislejší, dělá se mi zle.

V. Petr 27.9.2021 16:14

R^R^R^R^R^

R. Polášek 27.9.2021 16:07

Jasně že odtržení od EU nebude žádná sranda. Ale v budoucnu by odtržení mohlo být velice usnadněno, protože podle mne je velice pravděpodobný další vývoj takový, že Německo a další státy bývalé Západní Evropy začnou díky prosazovaným zelenýn nesmyslům i imigrantdké zátěži výrazně chudnout. Zatímco pokud se nám podaří mezi těmi zelenými nesmysly trochu lavírovat, než do nich spadneme, případně postavit dostatek jaderek atd a nepustit tady migranty, můžeme třeba stagnovat, ale o to rychleji potom Německo doženeme a možná i předeženeme. Potom vystoupení z EU, zaplacení společných dluhů, které jsme pod diktátem Brusele udělali atd bude velice rychlé a rychlé taky bude přeorientování na region Trojmoří. Potom by odtržení od EU nemuselo tak moc bolet.

F. Kusák 27.9.2021 17:05

Možná, to já nevím. Ale obávám se, že pokud bude Německo hospodářsky chřadnout, pak my také. Budeme se o to víc zadlužovat a naše životní úroveň bude stagnovat nebo upadat. A nepodceňujme Němce, oni se výrazně orientují na Východ. Rusko a Čína, to jsou jejich zájmová teritoria. Už před třiceti lety jsem byl fascinován, kolik Číňanů studuje v Německu. Dnes se situace obrací, mnoho Němců studuje na čínských universitách. V Evropě Číňané nejvíce investují v Německu, alespoň do covidu to tak bylo. Možná, že Němci by rádi vyměnili Američany za Číňany. A k tomu ruské suroviny. No, není to lákavá představa. Třeba stále platí "Drang nach Osten". Ale poučili se.

V. Petr 27.9.2021 16:18

Roku 1989 jsme byli i ekonomicky silně závislí na SSSR. No a zpřetrhání obchodu, které NEBYLO způsobeno naším rozhodnutím, ale i kolapsem ruského trhu jsme přečkali. Na Německu jsme i dnes méně závislí, než tehdy na SSSR...

P. Pepax 27.9.2021 9:12

Němci by si zasloužili aby nefoukal vítr celý rok.

Š. Hašek 27.9.2021 9:36

Pět let!!!

Po pouhém roce by se "jen sešli" a začali "totální válku s bezvětřím". Až do konečného, hořkého konce! Němec je Němec. Říkali mi ti starší.

J. Pokoutný 27.9.2021 17:14

A bylo převážně zataženo!

F. Navrátil 27.9.2021 8:45

Titulek by měl vyjadřovat obsah článku. Bohužel většinou představuje jen reklamní výkřik. Např. Smrt černého krále! (o malé úrodě borůvek), Čtyři vraždy krásné kuchařky! (recept na čtyři nadívaná holoubata), Krev a násilí v nočním parku (rvačka dvou pejsku při venčení ve večerní aleji), Slzy dojetí při záchraně tonoucích dětí (převoz islámských nelegálů pašeráckými neziskovkami), atd.

F. Svoboda 27.9.2021 10:08

... Čtyři vraždy krásnou kuchařkou ...

J. Hruška 27.9.2021 6:58

"Komunismus je sovětská moc a elektrifikace Ruska".

Jakýsi Iljič měl a má pravdu. Kdo má v moci vypínač ovládá svět. Elektrika umí všechno. Jen se neumí uskladnit. Proudí mrška, svižně.

Energii i elektrickou nelze skladovat, lze pouze přeměňovat jednu energii v jinou. Energie je schopnost konat práci. Skladuje se jen a jen hmota ve které je elektřina ve formě kovů či roztoků nebo kyselin, jinde mechanických setrvačníků, hmotných vrtulí či turbín, nebo vody na kopci či páry v kotli, ale vždy je to velké množství hmoty ve které je nehmotná elektřina. Elektrika se neskladuje, uskladňuje (akumuluje) se hmota. Velké množství hmoty, těžké akumulátory, obrovská vodní jezera, šílené atomové reaktory a jejich chladiče, čím větší, tím více energie (hmoty) naakumulují, snáze jí vypustí měděnými dráty konat jinde práci. Je všem jasné, že v baterii (akumulátoru) se chemickou reakcí přeměňuje jedna látka (hmota) průběžně v jinou látku (hmotu). Kondenzátor sice nemění elektrickou energii v jinou, ale stejně nutně je velmi velký plochou, množstvím izolace a vodičů. Energie permanentních magnetů v malých motorech je zase jen hmota.

Má někdo mámitky,?? Elektřina se neskladuje,!! Amen.

J. Vintr 27.9.2021 8:37

A ještě taky to, že elektřiny je potřeba vyrobit nebo dodat do sítě v každém okamžiku přesně tolik, kolik činí součet příkonů všech spotřebičů, momentálně připojených do sítě. Pokud ji bude míň, začnou vypínat ochrany a může nastat totální výpadek elektrické soustavy. A tu znovu spustit není jednoduché, takže ten výpadek může trvat i několik dnů.

J. Hruška 27.9.2021 9:32

Myslíte tzv. soudobost.?? Hodinové výkyvy spotřeby lze vyrovnat dodávkou výkonu z baterií, ale celodenní již nikoli. A sekundové nárazy vykompenzuje rotační energie všech zapojených generátorů s následným poklesem frekvence. Zkratky v síti živí energie magnetického pole kolem všech vodičů v síti (stručně řečeno). Zdař bůh.

J. Vintr 27.9.2021 9:50

Právě o ten pokles frekvence jde. Přetížení generátor začne zpomalovat otáčky. A stane se vzhledem k ostatním generátorům, které drží frekvenci spotřebičem.

J. Hruška 27.9.2021 10:40

Generátory jsou synchronní, všechny, frekvence poklesne v celé síti ne jen u jednoho generátoru, pára jím bude točit dál, lze jen regulovat buzení a tím výstupní napětí, učit se, učit se, učit se.

Š. Hašek 27.9.2021 13:59

Tak se mrkněte na soustavu více zdrojů a více odběrných míst. A na to, co to spojuje nebo rozpojuje! Za jakých podmínek je to schopno mezní spolupráce! Do nějaké učebnice.

Píšete kecy. "Dá se to uregulovat"! Mein lieber Gott! Máte recht v tom, že se dá přibudit. Jenom nevím jak se přibudí vítr.

Poněvadž přetížená soustava se nedá uregulovat, tak se místně něco odpojí, aby se nerozpadla celá.

Píšete jak Bursíková! Když traktor na plný výkon jede s dvěma valníkama do kopce, zastaví se přetížením a začne nekontrolovaně couvat ..... tak se udělá co???

A/ Vyhákne se druhý valník, aby se zachránil aspoň ten traktor a první valník.

B/ Z kanceláře vod Ferjenčíka přiletí ještě jeden traktor.

V. Braun 27.9.2021 20:05

Také souhlasíte s panem Vintrem, že přetížený generátor začne zpomalovat otáčky a stane se spotřebičem?

Š. Hašek 27.9.2021 20:30

1. Přetížená síť je buď "zachraňována" rozepnutím na nejhorších místech. Rozumné. Oddělí se chytřejší a technicky zdatnější. Nebo důležitější (!!!).

2. Přetíženou síť je možno ponechat nějaký čásek samu sobě, až do kouřového stavu a takového toho elektrického smradu. Nerozumné. Všecko bude v pérdelli a týden nezapnete ani světýlko na hajzlíku.

Já osobně jsem pro sice připojenou, ale finálně AUTONOMNÍ SÍŤ ČR!!! To jde, jen tomu nesmí velet Kalousek s Langšádlovou.

Dále viz učivo maturanta na technické škole, nejlépe toho, komu se neeklují Tesla, Ohm a Siemens.

Elektřinu nekoncipuje komise štrasbrusele. Elektřina není politika ani směrnice.

R. Langer 27.9.2021 21:04

Z jakých baterií? 8-o

J. Novák 27.9.2021 8:41

PVE na vrcholech Krušných hor HN a zatopených lomech DN při spádu 600m dokáže akumulovat až 35GWh v denním cyklu, a přesto není zájem politiků vydělávat a EPS stabilizovat, díla povolit a stavby zahájit....výkonná moc v pletichách PSP a ekologických vyděračů!!!!!!

L. Harvánek 27.9.2021 9:30

Význam některých zkratek neznám. Ale pochopil jsem, že voda za zatopených lomů by mohla mít energetický potenciál, když ji budeme v potřebném množství a spádu vypouštět a využívat pro výrobu elektřiny. Jenže problém bude, kde vzít energii pro její návrat. Vodní srážky u nás nejsou tak veliké, aby dokázaly vypouštěné množství vody nahradit. A ještě něco: Hřebeny našich hor osazené stožáry s větrníky jsou pro Vás vrcholem estetického prožitku?

Š. Hašek 27.9.2021 9:44

Zatím PVE jsou reálnou možností spotřeby elektrické energie/akumulace v podobě gravitační energie/dodání elektrické energie - dle kolísání odběru.

Pan Novák má na mysli "docela obyčejný cyklus" vrchol na Krušných horách, spodek o cca 600 m níže. Podívejte se do map.

Voda mezi těmi nádržemi teče sem a tam. Dále viz PVE již v činnosti. Podívejte se na to.

T. Hraj 27.9.2021 10:25

PVE = přečerpávací vodní elektrárna. V současnosti nejúčinější způsob akumulace elektrické energie vzhledem k nákladům.

Š. Hašek 27.9.2021 10:33

Nám to je jasný!

Z hlediska Biomasy Bursíkové jsme kreténi.

J. Hruška 27.9.2021 10:06

Jaká je účinnost přečerpávacích elektráren.? Prakticky jen 50%. Asi. Zbytek je teplo na změnu klimatu nejen lokálního. Jaká je účinnost solárních elektráren a jaká vrtulových.? Mizerná.!