29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Nedělní energetický pořad OVM

Hlavní přestavitel debaty v nedělních Otázkách Václava Moravce byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Realisticky představil pohled na inovovanou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 19.7.2012 8:16

Poněkud povrchní informace

Autore, jsou to poněkud povrchní informace. Píšete-li, že by se mělo zateplit cca 3 miliony budov, uveďte kolik jich je už zateplených (zatepluje se u nás poměrně masivně) a také kolik by to stálo miliard versus řekněme 400 miliard za dostavbu Temelína. Pak si čtenáři mohou udělat aspoň nějaké závěry. Takhle je informační hodnota nulová. Jen jsme se dozvěděli, že na zateplení se miliardy nenajdou, zatímco na dostavbu Temelína ano (kde?).

M. Bezouška 19.7.2012 13:02

Re: Poněkud povrchní informace

pane Ptáčku, jste se svými úvahami a vývody poněkud vedle. Temelín, pokud se bude stavět, bude stejně jako každá jiná elektrárna nebo továrna atd docela normální, běžnou investicí, i když velikou. Pokud se do toho nezamontuje nějaký zelený nebo oranžový pitomec, nemá taková investice nic společného se státním rozpočtem a je čistě věcí investora, kde na to sežene prostředky.  Ovšem zateplování, pane, ty prostředky potřebuje. Našlo by se jen velmi málo pitomců, kteří by bez státních subvencí něco takového dělali. Navíc bez nejmenších představ, k čemu to bude dobré a zda se to vůbec vyplatí. Totéž platí o OZE - bez státních nesmyslných subvencí by u nás nestál ani jeden kandelábr s vrtulí, natož potom kus země, pojednaný fotovoltaikou. Vyhazovat peníze oknem může jedině stát zčásti nebo zcela řízený špenátovými mozky a podobnou svoločí.

J. Ptáček 19.7.2012 15:08

Re: Poněkud povrchní informace

Možná jsem jedním z pitomců ale chalupu si zatepluji za svoje. Na druhé straně, pokud vím, tak Temelín 1 financoval stát a nikoli soukromý subjekt. Mám obavu, že s Temelínem 2 to bude podobné, možní investoři se už nechali slyčet, že do dostavby půjdou jen se státními zárukami a zaručenými výkupními cenami energie. Říká se tomu myslím podnikání bez rizika...

D. Seibt 19.7.2012 19:53

Re: Poněkud povrchní informace

Temelin byl staven za penize CEZu, z rozpoctu statu nebyla ani koruna. Temelin 2 uz je buhuzel jina kava. Problem uz je uplne jinde. V podstate uz neexistuje trzni prostredi. OZE to zacalo a skonci to tim, ze vsechny energie budou nejakym zpusobem dotovany. Provozovatele plynovych elektraren chteji vyssi ceny, protoze zaskoky za OZE se nevyplati, vodni precerpavaci elektrarny zase zaskakuji kdyz neni vyhodne cerpat (vysoke ceny) a tak se investice take nevrati, OZE jsou zase fixne dotovane a tak se dostavame do situace, ze kazdy inestor bude chtit dotace, aby mel zajistenou navratnost.

P. Fiala 19.7.2012 16:15

ČEZ vystavěl za 1 rok v roce 2011 největší Větrnou elektrárnu v EU

CEZ nechal postavit ji v Rumunsku v městečku Cogelac. Má výkon 600 MW a ve stejném roce 2011 již dodávala elektrickou energii do sitě. Stačí nahlédnout na stránky ČEZ, kde mimochodem zjistíte i další elektrárny, které ČEZ vlastní v zahraničí, a ČEZ vlastní ze 75% stát ČR = občané (že by jsme si vynutili 3.vlnu privatizace?).

Ani náhodou nemusí stát s dluhem přes 1600 miliard Kč, investovat za asi 500 miliard včetně úroků do dostavby Temelína. Vždyť v konkurenčním prostředí, zajištěném díky EU, nemusí občan ani firma ani stát kupovat energie od monopolního výrobce ČEZ, může si koupit energii ze zahraničí přes obchodníky: EON, RWE, atd. a za menší Kč, nežli od ČEZ.

A též bychom si měli uvědomit, že kalkulace ceny za elektrickou energii na jističi v domě již přesahujíe 50% za dopravu a administrativu. 

D. Seibt 19.7.2012 20:00

Re: ČEZ vystavěl za 1 rok v roce 2011 největší Větrnou elektrárnu v EU

Uz jste tady zase? Umite neco jineho nez CTRL+C a CTRL+V? Uz me nebavi vam stale argumentovat. Ten VE park se postavil z duvodu vyhodne nastavenych dotacni. Pokud by nebyly dotace, tak nebude VE, pokud by se vyzadovaly vyrobni diagramy, tak take nebude VE. Ten VE pouze znamena, ze CEZ vytahne z Rumunu za povinny OZE prispevek penize, ktere mohli utratit jinak.

Temelin nebude stat 500mld kc pokud by se mel stavet, uz to sakra pochopte clovece. Jeste jednou si zkuste uvedomit proc poplatky za dopravu jsou tak vysoke. Pokud jste si vsiml, tak cim vic OZE tak vetsi cena za OZE poplatky, vetsi cena za prenos a vetsi cena za PPS, chapete aspon nektery z tech pojmu co znamenaji?

A. Bocek 19.7.2012 7:28

Podpora OZE

formou garantované nadhodnocené výkupní ceny je grandiózním energetickým a ekologickým nesmyslem , který za 20 let vytáhne z Českého ekonomického prostoru více peněz než nás stála transformace ze socíku do normálu. Provozovatelé FVE, VE a BIO by měli býti prohlášeni zemskými škůdci, natřeni dehtem a po vyválení v peří vyhnáni ze slušné společnosti.

J. Ptáček 19.7.2012 8:20

Re: Podpora OZE

Máte v tom trochu hokej. Nikoli provozovatelé FVE, VE a BIO by měli býti prohlášeni zemskými škůdci, natřeni dehtem a po vyválení v peří vyhnáni ze slušné společnosti. Ti se chovali tržně dle schválených zákonů. Vyhnáni ze slušné společnosti by měli být ti poslanci parlamentu, kteří (zřejmě zištně) podobně nesmyslnou výkupní cenu z fotovoltaiky schválili. Jejich seznam a stranická příslušnost se dá na Netu vyhledat.

A. Bocek 19.7.2012 8:51

Re: Podpora OZE

Tito společně s našimi politiky a rychloobrátkovými "ekonomy" ČEZu ničí Energetiku ČR a parazitují na České ekonomice. Jen pro ilustraci : Trřní cena nekvalitní kWh z FVE je pod 50hal je povinně vykupována za 12,60 Kč následně pak povinně a bez poplatků vpuštěna do energetické sítě a zaplacena domácnostmi a průmyslem ve zvýšené ceně za kWh. Mou domácnost toto zvýšení  stálo letošní dovolenou !

P. Lenc 19.7.2012 10:27

Re: Podpora OZE

Přesné zhodnocení.

P. Rajman 19.7.2012 6:14

Třesky plesky

Spory o to, kterému zdroji pro výrobu elektrické energie máme dát přednost, už léta zastiňují skutečnost, že jsme druhým ( po Paraguayi ) resp. v absolutních číslech třetím největším ( po Paraguayi a Kanadě ) vývozcem přebytků elektrické energie na světě. Tento nesporný problém české ekonomiky (  obě země, které jsou před námi vyvážejí energii proto, že mají přebytky z hydroelektráren - všechny ostatní vyspělé země světa udržují vyrovnanou bilanci ) je skutečným jádrem ekonomicko energetických problémů země, která díky impotenci elektrické energii přidat hodnotu, za účelem vylepšení si ubohé exportní bilance obchoduje s polotovarem. Až začnou politici a s nimi novináři jako je pan Hanzlíček vést debatu o smyslulnosti, respektive obecné efektivnosti toho počínání vlád živených ěnergetickým molochem jménem ČEZ, místo hloupých sporů, z kterého zdroje  ( tedy z jádra, uhlí nebo alt. zdrojů ) tyto přebytky vyrobit, pak se bude jednat o skutenou energetickou koncepci a nikoliv o to, kterým způsobem namazat manažérům ČEZu finančně  motivovaných kvantem vyrobené energie kapsy tak, jak to dělali téměř všechny dosavadní vlády jejichž je ministr Kuba zdatným plagiátorem.

P. Rajman 19.7.2012 6:22

Re: Stručně

Máme-li Česko třetí největší přebytky energie na světě, jsou debaty o tom z čeho tyto přebytky má místo toho proč je má  ( a tedy ) qui bono pouhými žvásty.

V. Hošek 19.7.2012 6:36

Re: Třesky plesky plácáte vy

Pokud by jste měl se svou teorií o vývozu elektřiny pravdu, tak mi prosím sdělte zda je správné budovat sluneční elektrárny a zda je správné budování bioplynek, když zde tak vysoký potenciál výroby el. práce.

To že zde máme vysoké kapacity výroby elektřiny je způsobeno historickým vývojem a ten zvrátit je velmi obtížné ve smyslu toho co vy plácáte.

P. Rajman 19.7.2012 6:59

Re: Třesky plesky plácáte vy

Stále se bavíte o tom zda je někdo obézní z jablek hrušek nebo bůčku ( pořípadě o tom co stojí jablka, hrušky nebo bůček ). Já se bavím o tom , že je Česko "energeticky obézní" ( což jsou ve světě pouze země, které mají dostatek hydroelektráren, jinak si všechny vyspělé státy světa udržují "energetickou vyrovnanost" ( "jsou akorát" ). Můj příspěvek stále chápete žabomyším prizmatem stejně jako pan Hanzlíček, ministr Kuba  a patrně i Václav Moravec t.j.z čeho a za kolik  ne proč taková kvanta: Vyspělé státy mezi které Česko za Kuby ani jeho předchůdců nepočítám vědí, že vývoz polotovaru stejně jako suroviny je výrazem zaostalosti ( chcete-li neschopnosti polotovar finalizovat - přidat mu hodnotu ) Odpověď je tedy prostá ano i z rušek lze být otylým.

P. Rajman 19.7.2012 7:01

Re: Oprava

( hrušek jako obnovitelného zdroje )

A. Bocek 19.7.2012 7:32

Re: Třesky plesky plácáte vy

Ta "obéznost " domácností je diskutabilní, ale proč ji chcete léčit povinným přisypáváním drahých pilin do veškeré potravinářské mouky?

M. Bezouška 19.7.2012 13:07

Re: Třesky plesky plácáte vy

bože, to je ale hlupák. Pan Rajman. Člověče Rajmane, co doopravdy  víte o energetice? Tedy kromě blábolů z našeho vynikajícího tisku, rozhlasu a televize.

R. Langer 19.7.2012 13:27

Re: Třesky plesky plácáte vy

Myslíte takovou "energetickou vyrovnanost" s dostatkem hydroelektráren, jako třeba Rakousko? :-D :-D :-D

D. Seibt 19.7.2012 20:07

Re: Třesky plesky plácáte vy

Mohl by jste mit rict jak je treba Rakousko energeticky tak akorat? Jak je Slovensko tak akorat, jak je Italie tak akorat? Mozna je Nemecko v souctu tak akorat, ale bez ostatnich statu, kterym obcas posle peknou davku a nebo nekdy naopak potrebuje kdyz nefouka, tak by to tak akorat neuregulovalo. Problem tech tzv. vyspelych statu je, ze nemaji zadnou energetickou politiku, proste si zavrou elektrarnu a pak zjisti, ze nemaji dostatek el. energie a tak proste nakoupi na burze odjinud. Pak naopak zjisti, ze se OZE spatne reguluji, tak to poslou sousedum, tomu rikate tak akorat?

J. Schwarz 19.7.2012 8:04

Re: Třesky plesky

problém je v používání slůvka "my". Na jedné straně je pravdou, že obnovitelné zdroje opravdu dotujeme "my" a vyhazujeme na to nekřesťanské peníze. Na druhé energii neprodukujeme "my" ale soukromé podniky, které se na naší blbosti a "podpoře obnovitelných zdrojů" vesele pakují.  Řešením by bylo zrušit ono "my" - a kdo se chce účastnit "pokroku" ať si tuto výsadu zaplatí sám a koupí si "zelenou elektřinu" dobrovolně za plnou cenu.

A. Bocek 19.7.2012 9:03

Re: Třesky plesky

Pokud jsou povinné výkupní ceny z OZE vyrovnávany ve státě je to cca 40hal/kWh (pouze položka příspěvek na OZE +DPH), pokud by to bylo v krajích bylo by to v některých až 2,- Kč/kWh a kdyby vyrovnání padlo na obce bylo by někde k nežití. Chci říci, že tato dotační politika povede k nežití všude.Braňte se v krajích, braňte se v regionech, braňte se v obcích na svých katastrech proti nesmyslům zvaným OZE !

V. Novák 19.7.2012 11:56

Omezit export elektřiny? Všemi deseti!

Zejména do Rakouska (loni 10 TWh) a Německa (loni 9.4 TWh). Slovákům bych dočasně vypomohl, přece jenom jsou to bratia, byt nevděční; i když těch 8 TWh...

Rakušáci a Němci ať sedí při svíčkách.

Bóže, jak já miluju představu pasivní resistence a heslo "Kdo chce kam, pomozme mu tam!"... Škoda že to nejde uskutečnit...

R. Langer 19.7.2012 13:29

Re: Omezit export elektřiny? Všemi deseti!

Přesně tak, ten člověk neví, co mluví. Prej "energetická vyrovnanost"... :-P

V. Novák 19.7.2012 15:07

Omezit export elektřiny? Všemi deseti!

Zejména do Rakouska (loni 10 TWh) a Německa (loni 9.4 TWh). Slovákům bych dočasně vypomohl, přece jenom jsou to bratia, byt nevděční; i když těch 8 TWh...

Rakušáci a Němci ať sedí při svíčkách.

Bóže, jak já miluju představu pasivní resistence a heslo "Kdo chce kam, pomozme mu tam!"... Škoda že to nejde uskutečnit...

J. Mrázek 19.7.2012 5:56

Blahosklonní přitakání "naivním chudinkám"...

...se v počátcích jeví jako humánní čin, plný soucítění s nedostatečně duševně vybaveným pacientem. Problém je, že ten neškodný chudinka se dokáže vyvinout v šílence, kterého nezastaví ani zamřížovaná okna, když půjde po krku svému "sympatizantovi z původně humanitárních důvodů", nyní úhlavnímu sokovi . Nejsmutnější na tom je současná finanční podpora svého vlastního teroristy ...