28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Máte peníze na kontě? Opravdu?

Profesor Peter Staněk (ekonom, spisovatel, prognostik a v současnosti poradce slovenské vlády pro zahraniční a strategické otázky) na webu Kupredudominulosti.cz v rozhovoru s Martinou Kociánovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 17.7.2019 23:05

Jestli se někdo domnívá

že když zcela zamezí tomu, aby se mohli občané vyhýbat placení daní, že z lidí vyždímá víc peněz, tak je úplně vedle. Povede to naopak ke schudnutí státu, protože ti nejaktivnější lidé ztratí motivaci pracovat.

V. Loula 17.7.2019 20:29

Je zajímavé,

že o tomto problému psal již Mňačko v románu Jak chutná moc před padesáti lety. Tam představitel státu (zpočátku okresní, potom krajský tajemník až nakonec šéf vlády) vzpurné obyvatele trestal tím, že jim prostě odpojil elektriku. A ono to fungovalo, protože dneska se bez elektriky nedá žít, stejně jako bez peněz.

J. Tachovsky 17.7.2019 16:08

Ja bych se zruseni hotovosti nebal

Lidi si rychle najdou nejake jine platidlo. Treba stravenky nebo zlato nebo nejakou jinou komoditu.

M. Hnilička 18.7.2019 16:53

Re: Ja bych se zruseni hotovosti nebal

Předpoklad svobodné volby měny za jakýchkoli podmínkek je naivní. Výměnným obchodem ani za stravenky si mnoho věcí nepořídíte. Umíte "na ulici" ověřit pravost zlaté mince? Vnucení měny je navíc jednoduché a elegantní - ustanovením, že dluh, jehož splacení v dané měně věřitel odmítne, pozbývá platnost...

A. Dlouhý 17.7.2019 10:55

.

Někdo ví, na co Na Internetu klikáte, co čtete a případně co si kupujete. Co se s těmi databázemi co se v nich nikdy nic nemaže děje, to nikdo neví (neříká se to veřejně). A teď se někdo obdobně snaží, aby věděl co si kdo a kde nakupuje (karetní společnosti a banky už toho dost ví, ale chtěly by vědět mnohem víc).

Pohodlnost placení kartou je vykoupena ztrátou soukromí. Stejně jako na Internetu za informace zdarma platíte monitorováním svého chování. Neříkám že je to špatně, ale člověk by si to měl uvědomovat.

P. Grigar 17.7.2019 13:42

Re: .

..co nejdříve v měsíci zaplatím 5x kartou drobné nákupy(pečivo..) abych splnil podmínky pro vedení účtu bez poplatků, vyberu vše, co přesahuje limit pro "výhodné úročení" a tím pro banku i sledovací systém přestávám existovat. Vím, nic moc, ale aspoň něco. Žádný internet v mobilu(starém 6 let), žádný nasmlouvaný tarif, když vyjmu baterii, lokátor chcípne.. zavřete oči,odcházím. © Kristián

P. Grigar 17.7.2019 10:45

Z každé negativní zkušenosti..

..je možné vytěžit pozitivní poučení. Zkrachovala vaše banka, vykradli vám byt, museli jste se bránit fyzickému napadení? Tohle vše mě postihlo.. poučil jsem se. Hotovost, pojištění a zabezpečení, ochrana.

K. Janyška 17.7.2019 10:14

Povede každopádně k pokusu lotrů a rudočených zločinců

k ovládnutí lidí... Dzp.

J. Vintr 17.7.2019 20:43

Re: Povede každopádně k pokusu lotrů a rudočených zločinců

Vždyť oni lidi už dávno ovládají a ještě pořád přitahují šrouby. Akorát nevím, k čemu je jim to dobré.

V. Petr 17.7.2019 9:52

Ostatně soudím, že "bruselská" EU musí být zničena!

Obnovena by mohla být jen na jiném místě, s jiným jménem a především, s úplně jinými lidmi!

P. Grigar 17.7.2019 10:48

Re: Ostatně soudím, že "bruselská" EU musí být zničena!

.. socialistický projekt se nezmění tím, že ho začnou realizovat jiné osoby. Systém v nich časem probudí stejné choutky, způsoby myšlení a realizace, jako u jejich předchůdců.

V. Petr 17.7.2019 9:49

Rád bych připonul, že v omezené míře SE UŽ STALO,

že se člověk nedostal ke svým penězům a to v Řecku. Kyperské banky byly zase EU donuceny k odpuštění!! části řeckých dluhů. Když se kvůli tomu dostaly do potíží, ukradly NA PŘÍKAZ EU část peněz zahraničních klientů. A to v naprostém rozporu s obecnými principy bankrotu firem!

J. Poživil 17.7.2019 9:42

Pokud bude zrušena hotovost,

budou moci být všichni pěkně pod kontrolou. Občané budou moci být pouhým pohybem úrokových sazeb nuceni k tomu, aby rozfofrovali svoje rezervy a tím se stali závislejší. Budou vychováváni a kontrolováni na každém kroku. "Proč kupuješ tolik piva?" "Věnuješ se dostatečně svým dětem?" "Máme podezření, že zahýbáš vlastní ženě a chodíš do bordelu." Kam se hrabe Čína se svým kreditním systémem.

Nicméně nějaké platidlo se ustanoví mezi lidmi znova. Jsou věci, které mají pořád svoji výrobní hodnotu - lokální potraviny, nářadí, různé výrobky a podobně. Tento směnný obchod bude nekontrolovatelný.

P. Jaroš 17.7.2019 10:18

Re: Pokud bude zrušena hotovost,

S tou nekontrovatelností směnného obchodu bych si nebyl tak jist, kamery jsou už skoro všude a celníci kontrolují jakékoli vozidlo, zda neveze zboží bez papírů už teď a pak by zřejmě dost přitvrdili...

P. Grigar 17.7.2019 10:51

Re: Pokud bude zrušena hotovost,

..s tím už jsou zkušenosti z historie. Nazývalo se to akcíz. Joó, nepřímé daně, to terno pro stát.

J. Kopis 17.7.2019 9:39

Soudruzi jen následují čínský vzor

tam už jedou na kredity. No, moc dlouho ta "svoboda" netrvala.

P. Zinga 17.7.2019 8:38

Hotovost je baštou naší svobody.

"Spořitelé mají být negativními úroky částečně vyvlastněni. Pokud existuje peněžní hotovost, můžou se spořitelé tomu vyhnout a strčit své peníze pod matraci. Nebudou-li hotové peníze, může centrální banka na bankovních účtech lehce prosadit negativní úroky. Ne bezdůvodně jsou hotové peníze kusem naší svobod a chrání nás před dalším stupněm finančních represí.Digitální peníze by byly cestou do finanční poroby a nesvéprávnosti".

Ps.: Poradí mi někdo, jak nahradit slovo "spořitel"?

P. Grigar 17.7.2019 10:52

Re: Hotovost je baštou naší svobody.

..spořitel je totéž co sponzor banky a státu.

M. Mýval 17.7.2019 14:39

negativní úroky? K smíchu

Proč nasírat lidi zápornými úroky? Zvyšující se daně, poplatky za každý pšouk (čti p.d) a inflace vám spolehlivě sežerou peníze i ve strožoku

S. Pavuk 17.7.2019 8:05

vďaka za článok

Zrušením hotovosti sa spoločnosť ocitne v dokonalom, strašnom koncentračnom tábore. Ľudia sú naivný (vidno to aj z prvých komentárov) a neuvedomujú si dosah tohto kroku. Kontrola obyvateľstva dosiahne 100% úroveň. Súčasná spolupráca bankového sektoru s tajnými službami sa zmení na neformálnu absolútnu moc. Z občanov sa stanú ovce.

J. Svoboda 17.7.2019 8:25

Re: vďaka za článok

Se podívejte, co všechno mají k dispozici poskytovatelé EET už teď, plašane :o)

Pěkný den.

M. Prokop 17.7.2019 8:59

Re: vďaka za článok

Nepochopil jste, "vy hlavo".

Z. Lapil 17.7.2019 16:37

Re: vďaka za článok

Proč plašan? Třeba je jen předběžně opatrnej a státu, který si vymyslel EET, protože ho má za potenciálního zloděje, nevěří, že ho jen tak preventivně neprohlásí za lumpa a nezkásne ho nějakou "vymyšlenou" (to já ne, to systém) pokutou. Třeba jako je ta platba autorských práv skrze nákup kopírovacích strojů a materiálů.

A. Pakosta 17.7.2019 8:33

Re: vďaka za článok

Naprostý souhlas. Není důležité, KDO dneska používá algoritmy k vyhodnocování "bonity klientů", podstatné je, že existují. Navíc, pokud je mi známo, v Číně už hodnocení obyvatel státní správou na základě sledování jednání každého individua úspěšně vyzkoušeli nebo zkoušejí. A zrušení hotových peněz je už roky probíráno na celoevropské úrovni. Jakmile pak tyto tři faktory splynou do jednoho opatření, má stát všechny své občany totálně v moci.

Já to vidím tak, že v dané situaci se mezi lidmi časem opět rozvine zprvu výměnné obchodování, a později spontánně vznikne nové platidlo z nějaké všeobecně přijímané komodity - v dějinách už to bývaly mušle, zvířecí kožky, plátno (od něho pochází výraz "platit"), počítám, že ve dnešní společnosti by to mohla být nejspíše kořalka. Každopádně, kdo si dneska udělá zásobu zlata, určitě neprohloupí.

J. Vintr 17.7.2019 22:59

Re: vďaka za článok

Tak optimisticky bych to neviděl. Zapomínate, že nikdy v minulosti neexistovaly tak výkonné technické prostředky na totální kontrolu občanů a nikdy v minulosti stát nezaměstnával tak obrovské množství lidí, kteří by to mohli dělat. Jen opravdu nechápu, k čemu to může být někomu dobré.

M. Prokop 17.7.2019 8:56

Re: vďaka za článok

Proto už o tom vážně uvažuje zelená vláda ve Švédsku.

P. Zinga 17.7.2019 10:34

Re: vďaka za článok

Říkala dcera po návratu ze Švédska, že bez karty se tam už ani nevy*ereš.

M. Mýval 17.7.2019 14:43

vy*eru klidně uprostřed ulice

Dám si na hlavu ručník a kaštan si vyhrábnu levou rukou

J. Strakoš 17.7.2019 6:02

Algoritmus pro úvěry

Proč by nemohl algoritmus proposkytování úvěru od soukromé společnosti na nenárokovou půjčku zohledňovat co se mu zlíbí? Pokud někomu půjčujete peníze, děláte to většinou pro zisk a chcete omezit rizika. A opravdu to neni diskriminace, pokud raději půjčíte zámému sousedovi z Dolní Lhoty než neznámému cikánovi z Chomutova. (Nebo naopak, je to opravdu jen na Vás)

A pokud algoritmu vyhodnotí, že mezi voliči strany X je větší riziko nesplacení, pak proč ne?

M. Prokop 17.7.2019 8:58

Re: Algoritmus pro úvěry

Problém je ve spojení banky, používající algoritmy a státní správy. Záruka, že banka bude sloužit JEN k indentifikaci klienta státní správy, zatím není.