28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Máte peníze na kontě? Opravdu?

17.7.2019

Profesor Peter Staněk (ekonom, spisovatel, prognostik a v současnosti poradce slovenské vlády pro zahraniční a strategické otázky) na webu Kupredudominulosti.cz v rozhovoru s Martinou Kociánovou říká:
„Nejsilnější kontrola společnosti je finanční: Zrušení hotovosti a pouze digitální platby.“

Zpráva ČT z Událostí ze dne 13.7.2019: Banky poskytnou své rozhraní pro to, aby stát mohl provozovat služby pro občany.

Titulek článku z iDnes ze stejného dne: Bankovní umělá inteligence hodnotí lidi i podle toho, jaký mají mobil. V článku se zabývá dalšími způsoby hodnocení:
„Stačí, aby nám klient sdělil čtyři údaje: jméno, e-mail, adresu a své telefonní číslo,“ říká Kročil. Další informace už si algoritmus sbírá sám a vše postupně vyhodnocuje. Mezi sbíranými informacemi vyniká toto: Třeba to, jak v bydlišti klienta skončily volby (vyšší zisk SPD nebo KSČM může indikovat případný problém). Čili eventuelní klient ani není hodnocen podle toho, koho sám volil, ale podle toho, koho volili lidé ve stejném volebním okrsku. Dalo by se to pěkně nazvat, například kolektivní odpovědnost.

Propojení státní správy, eventuelního elektronického hlasování ve volbách a bank způsobí, že člověk nejen nemusí dostat úvěr, ale že se nemusí dostat ani ke svým penězům jen kvůli tomu, koho volil. Jestli si někdo myslí, že se to jeho netýká, protože nevolí ani KSČM, ani SPD, tak by si možná měl uvědomit, že stejně rychle může spadnout z lopatky kterákoli strana. A ostatně nemusí být pro znemožnění přístupu k penězům jen politický důvod.

O tom, že zrušení hotovosti povede k nebezpečí, že stát bude mít možnost zablokovat občanům přístup k penězům, se mluví už dlouho, ale zdá se, že přituhuje a hrozba už je na dohled.