28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Lesk a bída ekonomické vědy

Václav Makrlík ťal do živého, když se pozastavil nad teoriemi nobelovských ekonomů (Hrubá neznalost finančnictví, LN 18. 9.), kteří, tak jako mnozí humanitní vědci, se stále marně pokouší napodobit přírodní vědy a najít obecné, nadčasové zákonitosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 31.10.2013 21:28

Výborná analýza

Není třeba nic dodávat!

M. Gavlák 29.10.2013 16:31

Pane Tomský,

na vás je vidět, že člověk se má věnovat tomu, čemu (snad) rozumí. Fakt si myslíte, že nás nakopne další omezení spotřeby vyhozením statisíců "neproduktivních" úředníků a že kvůli snížení daní začne v té naší obrovské montovně ráj na zemi? Snad kdybyste zároveň snížil mzdy na úroveň čínských zaměstnanců, pak možná... Kdybyste ekonomii kromě psaní opravdu studoval, třeba byste se začal vrtat v tom, proč krizí nejlépe prošly skandinávské státy a Německo, navzdory svým sociálním státům. Na borcích vašeho formátu mne nepřestává fascinovat, jak na základě omletých pouček z dob transformace stále věří jednoduchým receptům.

K. Pavlik 29.10.2013 16:37

Re: Pane Tomský,

No nakopnuti neproduktivnich uredniku nemuze uskodit v tom ma autor pravdu

J. Kanioková 29.10.2013 16:51

Kdybyste sledoval texty p. Tomského dlouhodobě,

věděl byste, že on to dobře ví, a že ekonomice docela dobře rozumí.

A srovnávat skandinávské země a Německo s námi, to je jak nebe a dudy !  Ony snad za sebou mají totální ´čtyřicetileté znárodnění a socialistické totalitní hospodaření ? A co jejich zdroje - vodní elektrárny, Švédsko kovy a válkou nezničená ekonomika ? Norsko dnes ropa!

A Německo ? Které spasil Marschallův plán, obnovila se velmi brzy jejich ekonomická výkonnost,  a k tomu německá důslednost, pracovitost, pečlivost ? A NIKDY nezkažené socialistickou ekonomikou ? Totéž i jeho obyvatelé? (v DDR se to dodnes moc nedaří). Jeho obnovený rozsáhlý a různorodý průmysl ! A Brusel, který vymýšlí nesmysly tak, že to Německu až tak neškodí ? V Německu, které, ač to nezní zrovna líbezně, si udělalo ze "zaostalých" posttotalitních zemí levné subdodavatele a tím se Němcům daří ještě výhodněji ?

Srovnáváte nesrovnantelné !

J. Kanioková 29.10.2013 17:00

A i Německo si stěžuje

Pomalá smrt demokracie v Evropě - http://jdem.cz/74ee4

J. Vintr 29.10.2013 17:45

Re: Pane Tomský,

Vy budete asi taky jeden z těch ekonomických odborníků, "co tomu rozumí". Nikdy se nedozvíme, jestli by nás "nakoplo" snížení spotřeby vyhozením statisíců neproduktivních státních zaměstnanců (on to totiž určitě nikdo nevyzkouší), ale vím zcela určitě, že stát, který platí statisícům neproduktivních lidí a bere si na to čím dál víc peněz od těch produktivních (a přes permanentní zadlužování i od budoucích generací) a kde navíc téměř každý státní zaměstnanec, který má k tomu příležitost, krade — že takový stát směřuje do pr...

P. Vaňura 29.10.2013 21:04

Německý úředník je schopen pracovat tak, že něco

funguje i v poměrně byrokratickém systému, náš úředník pouze ekonomii škodí, protože v tom spočívá jeho "seberealizace," přesnějim, tím oddůvodňuje svou "potřebnost.".

F. Kusák 29.10.2013 11:18

Racinálně máte pane Tomský pravdu,

ale mě jako technikovi je jasné, že systém je funkčnější jedině tehdy, když roste jeho organizovanost (složitost), klesá entropie. To je dlouhodobě možné jedině tehdy, je-li tento systém otevřený. Mám ten dojem, že západní systém se  značně vyčerpal jaksi z podstaty. A zkuste sáhnout do systému a snížit jeho organizovanost. Ano, znamenalo by to jistě značné uvolnění energie, ale taky by velká část systému začala odumírat, což by vytvářelo po nějakou dobu značnou nestabilitu. Nelze vůbec předpokládat, jaké stavy takového systému by nastaly, možná by vedly i k samotné destrukci a rozvoji jiných systémů (viz teorie katastrov). No, prostě zkoumat exaktně důsledky takových zásahů pro socioekonomické systémy je prakticky nemožné, takže se politikům nedivím. Lepší je to nechat vyhnít nebo jen drobně korigovat.

R. Langer 29.10.2013 9:57

Socialisté všech barev

nikdy nedopustí razantní snížení cen energií - přestali by držet všechny pod krkem.

J. Schwarz 29.10.2013 7:29

Co tady chybí

je "lidské právo" odmítnout levicová "Dobra" , kolektivismus i vynucovanou "solidaritu" a risknout samostatnou existence založenou na dobrovolné spolupráci s ostatními. A když lidské právo, tak ovšem taky  spojené s neplacením  výpalného levičákům za prostou existence. Mediální propaganda líčí levicové myšlenky jako jakési univerzální "Dobro", zatímco ve skutečnosti jsou esencí netolerance a čistého násilí. Pokud si levičáci nedokáží vybudovat svou "spravedlivou společnost" z vlastních zdrojů a musejí do ní násilím včleňovat i ty, co by rádi zůstali mimo pak jsou jen specifickým druhem kolektivního "vykořisťovatele" a predátora, který je na olupování druhých existenčně závislý. Že se ohání "humanistickými" floskulemi na podstatě věci nic nemění.

K. Pavlik 29.10.2013 3:33

Ono se to dobre radi

Ono se to dobre radi kdyz ted budou asi u koryta socani. Pocitejte se mnou: 4% deficit + 4% ztraty kdyz se zacne zurive skrtat + 2% na snizeni dani to je bratru 10% a to nepocitam ze Cesko starne. Nevim kolik procent jsou fixni vydaje - dejme tomu 60% ( a to fandim). Takze by se musely vydaje (ktere se daji snizit) snizit o 25% a to je ekonomicka sebevrazda - aspon podle mne.Nebo to snad pocitam spatne? Kdyz ano tak kde je chyba?

F. Netopil 29.10.2013 2:22

A ještě byste nám měl vysvětlit, pane Tomský

proč to neudělali politici pravého spektra. Měli na to skoro sedm let.  

M. Konupčík 29.10.2013 8:46

Re: A ještě byste nám měl vysvětlit, pane Tomský

to se ptají všichni pravicoví voliči a výsledek ODS je myslím jednoznačně vypovídající. Průšvih je v tom, že naši (údajně pravicoví) politici přistoupili na pravidla hry levice. Staly se něčím, co pro nedostatek správně vulgárních slov nazývám "realistické" strany ve smyslu Paroubkových vyjádření (kdy si tímto omlouval své veleskoky v myšlení a zásadách, které prováděl vždy po negativním hodnocení nějakého veřejného průzkumu). Ti v ODS, TOPce a dalších jsou jenom dalšími levicovými stranami, které přistoupili na hru o %daní a hlavně co největšímu přerozdělování. V podstatě podřezali státu šlachy, aby jim moc neutekla a mohli na ni nasednout a teď se bezradně rozhlíží kolem, zatímco koně zbytku světa utíkají o závod, Evropa se hrdým klusem drží na chvostu.

R. Langer 29.10.2013 10:17

Re: A ještě byste nám měl vysvětlit, pane Tomský

Přesně!

R. Langer 29.10.2013 10:43

Re: A ještě byste nám měl vysvětlit, pane Tomský

Protože neměli s pravicovým spektrem nic společného?

J. Kanioková 29.10.2013 1:20

Naprostý souhlas,

technologický pokrok přinášel stále nové možnosti, nové produkce, na nichž bylo možné ekonomickou efektivitu států přinejmenším udržovat na solidní úrovni. A tak i západ došel k budování socialismu s kapitalistickou tváří - do absurdních výšin vyšponované výdaje, dotace, přerozddělování, státní intervence...     Předvídavým mělo být jasné, že to není nekonečný příběh, a že je třeba začít myslet na zadní kolečka... a to tak, že velmi...

Spotřeba má své limity, věci se nemusí nutně obměňovat až moc často. Mnohé rozvojové státy už nejsou jen dodavateli levných surovin, naopak mají některé úspěchy v konkurenční produkci, i když mnohdy hlavně díky nižším sociálním výdajům.  Na sociálně rozmazlený západ doléhá nejen snižující se odbyt, ale hlavně bobtnající sociální výdaje díky zvyšující se nezaměstnanosti a stárnutí populace.

Přesto to nebrání zlatoústým levičákům, populistům všech možných odstínů, aby popichovali lidi proti vládám, které si tak netroufají snižovat výdaje.. No... konec je jasný.. nebude to nic hezkého...

K. Kužel 29.10.2013 8:43

Re: Naprostý souhlas,

Souhlasím s vámi. Myslím, že Západ má jedinou rozumnou šanci využít současného ekonomického, technického a vědeckého potenciálu k technologickému průlomu, na který zatím rozvíjející se chudé země nemají. Vidím třeba prostor v oblasti energie: je potřeba vyvinout nové efektivní zdroje a dále možnost rozumného skladování energie, lepší než současné akumulátory v malém či přečerpávací elektrárny ve velkém.

Bohužel západní ekonomiky raději investují do neefektivních "zelených" technologií a v rozvoji jaderné energetiky jim ujíždí vlak. Je docela pravděpodobné, že právě v jaderné energetice je předežene Rusko nebo třeba Indie.

M. Konupčík 29.10.2013 8:48

Re: Naprostý souhlas,

nepotřebujeme ani tak zdroje, jako jiný systém ukládání energie - baterky. Rychle nabít, dlouho udržet a hlavně velké množství energie. Pak nám budou bohatě stačit i aktuální zdroje.

K. Kužel 29.10.2013 9:14

Re: Naprostý souhlas,

Ano, v současné době a ještě nějaký čas by to mohlo stačit. Jenže motivace k vývoji takových technologií není velká, protože fotovoltaická elektřina svým výrobcům "sype" díky regulacím vrchovatě, i když teče jen když sluce svítí. Buď by museli "moudří" úředníci" rozhodnout, že se rozjede velkolepý program na vývoj inteligentního skladování, nebo se prostě zredukují dotace ne FVE včetně nadirigovaných výkupních cen, a pak se začnou spontánně hledat cesty, co s tím.

Státem nastartovaný a podporovaný program spolkne nejspíše hodně peněz daňových poplatníků a výsledky nebudou žádná sláva, tak tomu většinou bývá. Pro soukromé iniciativy zase chybí motivace.

V dlouhodobé perspektivě však se lidstvo rozvoji jaderné energetiky asi nevyhne.

R. Langer 29.10.2013 10:32

Re: Naprostý souhlas,

Žádný takový systém neexistuje, a proto je zbytečné o něm uvažovat jako o reálném řešení energetického problému. Prostě to nejde.

P. Vaňura 29.10.2013 20:44

Silně se obávám, že ty Vaše baterky jsou něco jako

perpetum mobile. Kapacita baterií má určité přírodními zákony dané meze a ty nelze ničím, co dosud známe, překonat, a to ani teoreticky. Kapacita baterií je podmíněna tím, že energii musíte vázat v chemické formě nějakého kovu či sloučeniny. Úplně největší výkon na hmotnost má palivový článek vodík-kyslík a nic potenciálně výkonnějšího nejen že neexistuje, ale ani existovat nemůže (možná vodík-fluor, ale to nevím přesně). Tento problém se řeší už 150 let a jeho alespoň částečné vyřešení by možná Hitlerovi vyhrálo válku.

V. Vaclavik 31.10.2013 9:47

Re: Silně se obávám, že ty Vaše baterky jsou něco jako

Nejspis mate pravdu, ale stejne je lepsi nikdy nerikat nikdy, nebo nemuze.

Ale hlavne, kdyby se do toho nepletli kolektiviste, nebyl by s energii zadny zasadni problem. Casem se i ty baterie vyresi nikoli jejich vetsi vykonnosti, ale snizenim spotreby prenosnych spotrebicu a taky mozna jednou budeme schopni tyto napajet bezdratove, bez baterii. Ty budou slouzit jen kdyz budete mimo dosah toho bezdratoveho napajeni. Reseni zpravidla prijde odjinud, nez ho lidi ocekavaji.

M. Gavlák 29.10.2013 16:33

Re: Naprostý souhlas,

... jistě, madam. A až se dosnižujeme až na dno a zemí budou táhnout hordy lidí, kteří už nebudou mít co ztratit, pak tady bude ráj na zemi, že? Soudným lidem pomalu dochází, že aktuální ekonomický model západního světa nespasí likvidace všeho až na úroveň třetího světa, nýbrž zcela jiný koncept.

J. Vintr 29.10.2013 17:52

Re: Naprostý souhlas,

Západu nejvíc škodí tupost a nebetyčná zpupnost politiků a úředníků, kterým nestačí, že parazitují na těch, kteří pracují a vytvářejì hodnoty, ale ještě jim ze všech sil hážou klacky pod nohy.