23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

GLOSA: Konkurovat nebo nekonkurovat Číně

Tak dlouho jsme si za reálného socialismu chránili naše sociální výdobytky, až se staly pouhými zbytky, o které nikdo nestál. Komunisté nás přesvědčovali o jejich výhodách, předhazovali nám srdcervoucí osudy prostých lidí hozených všanc bezcharakterním kapitalistickým vykořisťovatelům a když nebylo zbytí, chránili nás i před námi samotnými.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 13.5.2012 15:30

"Trhy" - velmi reálné činnosti lidských bytostí

Trhy - to v současné době jsou miliony či až miliardy poptávek a nabídek jednotlivých subjektů - ekonomik (majitelů-manažerů-zaměstnanců) a domcností (děti, studenti, důchodci, atp.) během jednoho měsíce uskutečněné jednorázově či na základě dlouhodobějších smluv realizované a to i v globálním měřítku.

Vše se děje se smyslem - cílem přežití 7 miliard lidských bytostí na planetě Zemi, kterou udržuje při "životě" všelijaké "záření" z hvězdy, které my Češi (je nás jen asi 10 milionů) říkáme Slunce.

Lidské bytosti se neustále zdokonalují, či upadají, podle toho, kdo si co myslí a z jakých informací to hodnotí. Realita je však jen jedna a lidé ve svém součtu ji uskutečňují ať si jednotlivci myslí o sobě i o druhých cokoliv. To množství 7 miliard lidí je tvořeno asi 2,5 miliardami lidí v Číně a v Indi.

EU-euroobčané vytvářili za r. 2011 nejvyšší GDP na světě a to asi 15,39 trilionů USD (USA jen 15,04), China - Číňané vytvořili GDP asi 11,29 trilionů USD, Indie-Indové asi 4,46. A pro příznivce Ruska - Rusové vytvořili GDP ve výši 2,38 (již bez dřívějších republik v SSSR sdružených) trilionů USD. Údaje z USA - CIA, The WorldFactBook.

 

J. Šimek 13.5.2012 8:37

Jak konkurovat padělatelské velmoci, to tedy nechápu.

Copak nám poradí zastánci neviditelné ruky trhu ?

V. Ondys 13.5.2012 10:22

:)))))) Němci se před cestou k hospodářskému zázraku

prý rozhodli, že budou pokládat za škůdce každého, kdo si koupí zahraniční zboží, byť by tehdy bylo :))))))))) sebelepší! Známý mi vyprávěl, co si od svého okolí užil ještě v osmdesátých letech, když si v obci jako :))))) první koupil japonské auto.

M. Šejna 13.5.2012 13:37

pane Šimku

rada zastánců neviditelné ruky je jednoduchá. Konkurovat lze takto:

- dělníkům platit 2000,- Kč měsíčně

- zrušit jakékoli bezpečnostní normy

- ignorovat jakékoli zákony o patentech a registrovaných známkách

To by v tom byl čert, abychom za takových podmínek nekonkurovali a naplnili tak sny volnotržních komsomolců typu Kakosové.

V. Ondys 13.5.2012 14:25

:))))) A kde berete jistotu

že k tomu nesáhnou soudruzi po svém příštím vítězství v zájmu svých nejrovnějších a díky nestydatosti všech, co na Václaváku řvou s mastnou hubou po smaženým řízku, že si nárokují víc z přerozdělování všech plátců daní?

P. Fiala 13.5.2012 15:28

"Trhy" - velmi reálné činnosti lidských bytostí

Trhy - to v současné době jsou miliony či až miliardy poptávek a nabídek jednotlivých subjektů - ekonomik (majitelů-manažerů-zaměstnanců) a domcností (děti, studenti, důchodci, atp.) během jednoho měsíce uskutečněné jednorázově či na základě dlouhodobějších smluv realizované.

Vše se děje se smyslem - cílem přežití 7 miliard lidských bytostí na planetě Zemi, kterou udržuje při "životě" všelijaké "záření" z hvězdy, které my Češi (je nás jen asi 10 milionů) říkáme Slunce.

Lidské bytosti se neustále zdokonalují, či upadají, podle toho, kdo si co myslí a z jakých informací to hodnotí. Realita je však jen jedna a lidé ve svém součtu ji uskutečňují ať si jednotlivci myslí o sobě i o druhých cokoliv. To množství 7 miliard lidí je tvořeno asi 2,5 miliardami lidí v Číně a v Indi.

EU-euroobčané vytvářili za r. 2011 nejvyšší GDP na světě a to asi 15,39 trilionů USD (USA jen 15,04), China - Číňané vytvořili GDP asi 11,29 trilionů USD, Indie-Indové asi 4,46. A pro příznivce Ruska - Rusové vytvořili GDP ve výši 2,38 (již bez dřívějších republik v SSSR sdružených) trilionů USD. Údaje z USA - CIA, The WorldFactBook.

J. Chaloupka 12.5.2012 15:25

Komunisté v Číně zavedli čistý kapitalismus

Žádná solidarita, žádné dávky, žádná lidská práva pro zločince, žádní imigranti, ale podnikej, pracuj a zbohatni. To je jediné, co v dnešní Číně platí. Socialismus nefunguje. Bere bohatým a rozdává chudým, nakonec jsou chudí všichni.  Jak dlouho to bude trvat, než se v hlavičkách rozbřeskne?

J. Kanioková 12.5.2012 21:45

Ano..

J. Šimek 13.5.2012 8:44

Re: Komunisté v Číně zavedli čistý kapitalismus

Nějak se Vám z toho vytratily čínské daně. Já jenom, že největší armáda a policie světa něco stojí a komunistický aparát taky není zadarmo. A to zbohatnutí je momentálně takové, že tržní sílu západního typu má v Číně méně než 10% obyvatel. A to po 25 letech nejvyššího světového růstu HDP. Soudruzi někde dělají nějakou chybičku :o)

V. Ondys 12.5.2012 11:59

:)))))))))))))))))))))))

Prý nejvýnosnější v EU je jistý kšeft všech obchodníků s hadím jedem! :)))))))))))))))

M. Pivoda 12.5.2012 11:39

To je jediné, oč tu běží!

To jediné, oč tu skutečně běží, je zjistit, v jakém vztahu k redaktorovi Neviditelného psa je paní Kakosová. Jinak by tento příspěvek nemohl nikdy být publikován. Amen.

J. Kanioková 12.5.2012 21:45

A jinak všichni zdrávi???

M. Šejna 12.5.2012 10:32

nic jste nepochopila, paní Kakosová

Váš první článek nebyl ani tak o Číně, jako o Vaší potřebě kopnout si do Pitharta. A kopla jste si do něj přes jeho obavy z čínské formy podnikání.

Do té Číny jsem Vás posílal já. Nikoli ale na turistický zájezd, na kterém jste byla, ale vyzkoušet si tam makat v čínské továrně. Nedělejte z nás tady tedy blbce a nepřekrucujte.

Já jsem narozdíl od Vás před pár lety pracoval v české firmě, která si nechává dodnes své výrobky vyrábět v Číně. Vím tedy, o čem to je. Je to totiž mnohem levnější, než výroba v Česku nebo kdekoli v Evropě. A je to levnější proto, že čínský dělnín dělá skoro zadarmo.

Ale pokud se, paní Kakošová, domníváte, že čínské tovarny na evropské boty a oblečení (např. Adidas, Puma atd.) jsou mnohem efektivnější a platí lépe, než v Evropě, mužete se dobrovolně přihlásit a jít do takové firmy pracovat jako dělnice. Jistě se najde dost českých a evropských podnikatelů, kteří pro takové nadšence pro čínské manufaktury, jako jste Vy, postaví podobnou manufakturu v Evropě a rádi Vás tam zaměstnají. Ušetří na nákladech za transport a vždy budou rádi, když se přihlásí dost dobrovolníků na otrocké práce.

J. Jurax 12.5.2012 19:37

Re: nic jste nepochopila, paní Kakosová

No jo, pane Šejno, vše, co píšete, se mi zdá být pravda (v Číně jsem nebyl, soudím podle informací z kněh, medií a netu). 

Ale - jak tedy konkurovat Číně? Snížením nákladů na práci na uroveň blížící se čínské by to u nás asi nešlo ...

Nebo nekonkurovat a nechat si likvidovat celá průmyslová odvětví - tedy pokud ještě likvidována nejsou (jakoby nám nestačila EU)?

Nebo radějí celní bariéry? 

Nebo čekat, až se čínský dělník v tom komunistickém kapitalismu probudí a bude chtít to co dělník evropský?

M. Šejna 13.5.2012 13:26

pane Juraxi

Platí Vaše poslední věta. Už 20 let říkám všem mým ekonomicky vzdělaným kolegům, že levné zboží z Číny přestane být levné, až budou Číňané mít stejnou životní úroveň, jako lidé v EU a USA.

Do té doby asi bude potřeba provádět určité ochrané celní bariery. Samozřejmě jen na neznačkové čínské zboží, protože to značkové pro evropské firmy se tam vyrábí také.

Další variantou je posbírat po republice nadšence typu Kakosová, co čínský komunistický kapitalismus tak obdivují, a nechat je vyskoušet si čínské pracovní podmínky a sociální zabezpečení na jejich vlastní kůži. Myslím, že bude stačit týden, a všechny modré komsomolkyně Kakosové budou nejhorlivějšími zastánci celních a jiných ochranářských barier.

P. Lenc 12.5.2012 9:20

Paní Kakosová souhlas.

A k tomu přízpěvek pana Sedláka a není co dodat.

O. Rychlík 12.5.2012 8:13

Autorka má pravdu

a netarifní ochrana je snad ještě stupidnější než cla. A navíc je podlá. Pracuji v biotechnologiích a už 3 roky je faktem, že přes tři čtvrtiny světových patentů je z Číny a Indie. A ani výroba příliš nezaostává. Už dne se v Číně vyrábějí výrobky o kterých nějací kontroloři kvality ani neví k čemu slouží. Povýšený přístup, který vychází z toho, že my ( Evropa, USA)  vedeme vědecko-technický pokrok a ostatní za námi jen opisují se přimyká slavnému příměru Miloše Zemana, který ještě za bolševika vyšel  v Technickém magazínu. MZ tehdy velmi vtipně napsal, že socialistické státy se dostaly do pozice maratónského běžce, kterému všichni soupeři utekli za obzor a on se mylně domnívá, že je v čele závodu.

J. Kanioková 12.5.2012 21:48

:))))))))))))

P. Pavlovský 12.5.2012 0:57

Celní bariéra nepřichází v úvahu,

zato ale přichází v úvahu bariéra kontrol kvality. Je-li tu nějaká investice, která by se EU bohatě vyplatila, pak je to skokové navýšení kontrol kvality zboží, dováženého do EU, především výrobků lehkého průmyslu a potravinářství; kontrolovat VŠE  a nikoli jen namátkou! Každé investované euro by se několikanásobně vrátilo. Jak?

1. Spotřebitelé by byli ochráněni před nekvalitním a mnohdy zdraví ohrožujícím šuntem, takovým, který zákazník mnohdy nemá šanci odhalit.

¨2.Výrobci by byli ochráněni před nekalou konkurencí, zvedl by se jim odbyt, ekonomika by si pomohla.

3. Zvýšila by se zaměstnanost u výrobců /více by produkovali/, vzniklo by množství dalších, tentokrát velice potřebných a přínosných míst ve státní správě.

4. Z konfliktu, který by to jistě přineslo, by evropští výrobci těžli "morální reklamu", dobře uplatnitelnou na trzích v Severní Americe, v Austrálii i jinde.

S. Sedlák 12.5.2012 8:36

Re: Celní bariéra nepřichází v úvahu,

Na každý výrobek certifikát, že? To by ovšem zákazník musel na to dbát. Ten je ovšem natolik omámen nízkou cenou a svojí spotřebitelskou hamižností (no nekup to za ty peníze!), že moc nepřemýšlí. Zároveň ovšem trpí nedostatkem pudu sebezáchovy, protože kupuje zboží s jasně deklarovaným původem. Nakonec se "stejně všechno vyrábí v Číně", že?

Mám obavu, že z dnešní situace není jiné cesty ven, než pád na dno, kdy si i Jouda uvědomí, že se musí živit něčím zcela jiným než tím, že je Evropan a že bez práce nejsou koláče. Místo poohlížení po situaci v tzv. západní Evropě se bude koukat na opačnou stranu, kde žijí lidé, jejichž zboží kupuje a kteří toho umí mnohem více než hloupý odborář na náměstí s flaškou rumu v kapse a hloupým transparentem nad hlavou.

J. Brunner 12.5.2012 16:54

Re: Celní bariéra nepřichází v úvahu,

Takhle uvažují dokonalí byrokraté a p.Pavlovský by jim mohl velet.

J. Jurax 12.5.2012 19:40

Re: Celní bariéra nepřichází v úvahu,

Hm, a co když to čínské zboží bude kvalitní, leč díky čínským mzdám přesto levnější?

J. Kanioková 12.5.2012 22:10

Zvýšení zaměstnanosti by to přineslo, to jo, ale kde? Kontrolní funkce !

.."vzniklo by množství dalších, tentokrát velice potřebných a přínosných míst ve státní správě."... Ježišmarjááá, takže léčba vznikem prac. míst placených ze SR....ufff...!

Už teď, díky přeregulovanosti řízené z EU, je kontrolorů hafo! A kvůli pitomině jich přijede plné auto !!! Navíc mají razítkovou moc a to je parádní zdroj ke korupci !!!

Můj příbuzný má restauraci a už rok pořád vyhrožuje, že s tím praští, kontroloři přichází téměř vždy v poledne, nikdy jeden, a jelikož si před jejich "bystrým zrakem" nikdo nikdy není jistý, radši je pohostí. A příbuzný už šílí, pokaždé ho to stojí pár obědů. A podobně jiných příběhů slyším spoustu. A vždycky je to o pokutách, oni si vždycky cosi zdůvodní.

Proč musí být spotřebitel "chráněný"? On je nesvéprávný??? Co to je "ochrana před nekalou konkurencí"? Takový relikt z socíku? Takže jo, dejme si dovozní cla či jakousi přirážku do ceny, odbyt klesne. A budou to kupovat jen uprostřed státu, protože čím blíž k hranicím, tím víc stoupne odbyt za nimi.

Co to je "morální reklama"? Jako že za náš produkt spotřebitel rád dá větší cenu??? Vy si s tím Pithartem můžete podat ruku... Utopie !

V. Hájek 13.5.2012 9:48

Re: Zvýšení zaměstnanosti by to přineslo, to jo, ale kde? Kontrolní funkce !

K té ochraně ještě jinak: čas od času proběhnou médii informace o zásazích celníků v té či oné  tržnici v té či oné zemi, při kterých objevili a zabavili tolik a tolik plagiátů značkového zboží v hodnotě tolik a tolik milionů peněz. Zadarmo nejsou ani ty zásahy a úprava či likvidace zabaveného zboží. Ještě jsem ale nazachytil zprávu že by firmy Puma, Niké, Adidas, Dior a další celníkům za ochranu jejich značky přispěly jedinou korunou. Přitom jsou to v mnoha případech ony, které část své výroby do asijských zemí převedly a výrobu plagiátů tak prakticky, i když možná neúmyslně, umožnily. Že by se za svůj omyl(?) styděly a přispívaly vládám anonymě?

B. Hudzieczek 13.5.2012 21:57

Re: Zvýšení zaměstnanosti by to přineslo, to jo, ale kde? Kontrolní funkce !

Spotřebitel je samozřejmě svéprávný, ale vůči spotřebnímu řetězci tahá evidentně za kratší konec provazu. Proto nutnost ochrany. Který spotřebitel dokáže odhalit, že v kečupu, který deklaruje 120 g rajčat ve 100g výrobku je ve skutečnosti těch rajčat jenom 80% a zbytek jsou jabka, řepa a bůhvíco ještě.

Bohužel ani ti kotroloři nemají vůči nandnárodním společnostem pevnou pozici a tak si jdou zchladit žáhu šikanováním malých živnostníků, jak uvádíte.

Inu jak říká básník: "Malé zlodějíčky věšíte a velkým se klaníte"