20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zemědělec 31.10.2009 9:21

Vážený a ctěný Ivo

kolik let jste odpracoval v zemědělství a co jste dokázal vyrobit?Ty Vaše úvahy jsou na hodnotě malého děcka, pouze s tou vyjímkou, že je proti rozumu níčit zbytečně vytvořené hodnoty.Pokud jsme v EU, kde jsou dotace a vyjímky rozdílné zrovna tak, jako jsou rozdílné podmínky geografické,kulturní,historické atd. a přitom není jedna vláda a jsou rúzné státy, je nesmyslné zavádět jednotný trh. Ale tohle Vy asi nechápete.Jinak by jste neříkal, nač vyrábět mléko u nás dráž, když jinde ho vyrobí levněji.Vám asi opravdu nedošlo, že jsme v dravém kapitalismu, kde jakmile jiní zjistí, že nemáme svého výrobce mléka, tak nám ho naúčtují tak, že se z toho poděláme a navíc nás budou moci ovládat ekonomicky a politicky.A nevíte náhodou vzdělaný pane,jak ho mají zemědělci zpracovat,když ze současných cen jen přežívají a spracovatelský průmysl byl, jako i ten ostatní zprivatizován do cizích rukou - převážně.A o družstvech zemědělských vůbec nemluvte, jelikož o tom nic nevíte a jenom meldujete o tom ,jeké to bylo po válce.Kdyby jste věděl například, že družstva u nás ještě po revoluci vyráběla jednotku zemědělské produkce o značný díl levněji ,než na tom slavném západě, tak by jste se nemohl takhle vyjadřovat.Z Vašeho článku čiší převážně neznalost, ideologie a namyšlenost.

Český Honza 31.10.2009 9:16

Re: Autor vs. realita

Naprostý souhlas. Ještě pár dodatků. Chov krav není výroba automobilů. Svoji podstatnou roli tam hraje zejména to, že kráva je živý organizmus, který musí dostat denně nažrat a musí se též podojit za poměrně přísných hygienických podmínek. Než ta kráva vyroste, aby byla schopna vůbec začít dojit, tak to trvá cca více než dva roky. Pokud budou takto špatné podmínky pro chov krav trvat, tak v ČR to brzy skončí. Kdo jednou s chovem krav skončí, propustí zaměstnance a již jej pravděpodobně nikdy neobnoví. Podmínky pro zemědělce jsou dlouhodobě takové, že většina z nich by bez dotací skončila v hluboké strátě. Strátový je chov prasat, produkce mléka i rostlinná produkce. Zatím co na západ od nás bude zemědělcům i přez dotace o kterých se místním zemědělcům může jenom zdát nadstadartně pomoženo, tak u nás to prostě nejde. Za poslední měsíc bylo u nás dáno na jatky a nebo bylo prodáno (Itálie, Německo apod.) cca 5 000 krav. Pokud to takhle půjde dál, tak nám tady zbydou jen ti volové dvounozí. Čtyřnozí budou nedostatkoví. Autor článku však nemusí mít strach. Dvounohého uvidí  vždy, když se podívá do zrcadla.

MR1 31.10.2009 9:12

Re: "...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

Možná, že zemědělcům to vadí ale ostatní spotřebitele a těch je velká většina - ti musí jásat. Jak říkával Reagan - když si někdo vrtá do lodi díru tak proč to měl já dělat taky. 

Vilda 31.10.2009 9:11

Re: Cožpak se nedá diskutovat slušně?

Hezká idea, ovšem když titulek autora článku je takový jaký je, těžko se divit. Na hrubý pytel, hrubá záplata:-(!!

david 31.10.2009 9:01

Re: Vskutku idiotství

Teoreticky ano. Ale předpisy EU tomu úspěšně brání. Zatím jedinou zemí kde jsem byl a  zemědělec prodává mléko rovnou je Rakousko. Jestli na to mají vyjednanou vyjímku nebo nějaký EU schválený skladovací a prodejní superhygienický udělátor nevím.

Mimo jiné: normální městký člověk by se po mlíčku rovnou od kravičky po...

neokolonialismus 08 31.10.2009 9:00

Re: Je zabavne - perspektivy 21. století

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

eu 31.10.2009 8:56

Re: Autor vs. realita - plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou   p l o š n ě     dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny  - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS  vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a znečišťování životního prostředí.

PS    silniční daň(mýto) snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají vyrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace  (a nedělat obchod pro obchod).

Vilda 31.10.2009 8:55

Re: Autor je docela obyčejný trouba

Škoda slov(Y)

PeRI 31.10.2009 8:50

Byl bych pro založení nového hnutí.

>-Nové hnutí by se mohlo jmenovat VPH - veřejnost proti hulvátství! Opravdu nevím, co s hulvátstvím na diskusích, dělají ze sebe mistry světa, ale přitom obyčejná améba v kaluži vody má vyšší IQ !!!>-

PeRI 31.10.2009 8:44

Cožpak se nedá diskutovat slušně?

To nevíte, že si ty vaše urážky, nadávky a bezduché kydy, vy hulváti může přečíst celý svět? Opravdu, už je načase, aby byly jednou provždy diskuse ztrušeny! Vy, kteří jste slušní, za to budete moci poděkovat těm sprostým hulvátům, kteří mají navíc v hlavě naxráno! Opravdu to nejde sbemenší projev urážek ahulvátství okamžitě vyřadit, aby to na diskusích nebylo? Už mě to štve a doufám, že nejsem sám!

Tomas Pansky 31.10.2009 8:42

Re: Je zabavne cist predesle prispevky. Kolik diskuteru videlo zivou kravu?

Pudy je dost.  A je ji dost diky snizovani jejiho obdelavani u nas a dovozu potravin odjinud (kde se zemedelstvi vice dotuje).  Dotace za udrzbu krajiny je nesmysl - zda se, ze si tim farmari lehce vydelaji.  Jenze zemedelstvi celkove upada.  Obnova produkce na neobdelane pude je velmi nakladna.  Takze zemedelska produkce a navazne prumysly se presouvaji jinam - celkove na to doplaci cela republika.  Potravinova (plna nebo skoro plna) sobestacnost neni mytus - je to strategicka velicina. 

Minutus 31.10.2009 8:21

Re: Je zabavne cist predesle prispevky. Kolik diskuteru videlo zivou kravu?

Je tu šance, že půlka farmářů pokrachuje a půdy bude dost. Mi se líbí dotace za "údržbu krajiny". Pokud nám chtějí mermomocí z Francie a spol posílat dotované potraviny, ať to klidně dělají. Potravinová soběstačnost je mýtus, pokud budeme součástí EU.

Inspektor Trachta 31.10.2009 8:21

Re: Autor vs. realita

To víte, autor je typický režimní jásač a mlékaři mu svým nestantartním postupem rozvracejí republiku, ten náš prosperující demokratický ráj.

Inspektor Trachta 31.10.2009 8:16

Re: Autor je docela obyčejný trouba

A jéje, zase se ozval jeden idiot..

Minutus 31.10.2009 8:15

Re: Vskutku idiotství

A co s ním, když ho neudají? Mohli by ho třeba rozdávat před supermarkety?

Minutus 31.10.2009 8:11

Re: "...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

R^

Tomas Pansky 31.10.2009 8:08

Je zabavne cist predesle prispevky. Kolik diskuteru videlo zivou kravu?

Kolik lidi vi, kolik takova prumerna krava nadoji mleka za tyden?  ...  Diky rozdilnym dotacnim podminkam v Evrope nasi mlecni producenti (farmari) trpi.  Se snizenou zivocisnou produkci potom trpi i rostlinna produkce.  Dopady nejsou videt okamzite.  Ty se mohou projevit za nekolik az x- let, kdy vycerpana puda meni svou kvalitu.  To muze mit dopad na vodni rezervoary pitne vody, atd, atd.  Kdo se bude smat potom?  Tezko rici.  top0625top@hotmail.com

Ijon 31.10.2009 7:45

Autor vs. realita

Autor by se měl dříve, než vyplodí takovýto s prominutím blábol, seznámit alespoň se základními fakty. Předesílám, že nepracuji ve družstevnictví, pouze bydlím na vesnici. Začnu tím nesmyslem s JZD a vracením majetku. Autor asi pravděpodobně neví nic o restitucích a tom, že mají družstevníci většinu půdy v nájmu (u mě osobně se jedná o necelý hektar). Kdo si chtěl vzít půdu (a jiné zabavené) majetky zpět, měl na to nárok.

Zemědělská výroba je podle mého názoru osudně ovlivňována šíleným systémem dotací EU. Přestavte si, že by to podobně fungovalo u automobilek. Fabrika v Polsku by mohla dokázat, že má horší podmínky než ostatní a vymohla by si dotace 50.000 na jedno auto. Výrobní náklady by byly dejme tomu 100.000, mohla by tedy klidně prodávat auto za 70.000 Kč. Nová fabrika třeba v Čechách má lepší podmínky a získala by tedy dotace jen 5.000. Výrobní (přímé) náklady jsou ale dejme tomu 90.000, pod 85.000 tedy auto nemůže prodat (vzhledem k zákonu o cenách, o kterém asi autor článku neslyšel). Česká firma se tedy může snažit buď snížit náklady (což je první krok), může se pokusit získat vyšší dotace a nebo celé podnikání zabalit, což vtipně radí autor. Zemědělci by mohli mít s vlastním zpracováním produkce úspěch jen tehdy, pokud by to dokázali udělat levněji než dnešní zpracovatelé. Jedinou šanci by měli, pokud by ve zpracovatelském průmyslu byly běžné vysoce nastandardní zisky. Jinak si myslím, že i s vzhledem k nutnosti počátečních vysokých investic se na nižší cenu výsledného produktu (pro autora článku například sejra) těžko dostanou.

Zmiňovaný vývoz do Německa byl možný jen v období mléčné krize, kdy byl na německém trhu nedostatek mléka, ceny šly prudce nahoru a tento prodej se rozumně vyplatil.

Možná by měly naši zemědělci v "rámci úspory nákladů" prodat traktory a místo nich zapřáhnout voly. Přimlouval bych se, aby k tomu byli použiti příslušní euroúředníci a s nimi i autor.

Karel. 31.10.2009 7:44

Nerozumim.

Tak si pamatuji, že se uvažovalo o paleni obili, aby za kratky čas se zvedly ceny vyrobku z obili o mnoho procent pro jeho nedostatek. To same bylo u mleka, maslo mělo stat až 50kč, pry proto že Čiňane začali pit mleko. Vinou na tom stavu nesou kravy že se nepřizpusobily  tržnimu hospodařstvi a doji stejně jestli mleko stoji 18kč nebo 5kč.

Dan 31.10.2009 7:42

O idiotech

Idiot káže moudra o idiotství.

PeRI 31.10.2009 7:40

Re: Autor je docela obyčejný trouba

A jéje, zase se ozval jeden komunista!;-D;-€(Y)

PeRI 31.10.2009 7:37

Vskutku idiotství

Plně souhlasím s autorem článku i s názory několika prvních diskutujících! Vskutku, jen korunovaný vůl může přijít na opravdu hovězí nápad vylévat mléko do pole! Jaký kravinismus si zemědělci vymyslí příště?I ten čtyřnohý vůl má daleko vyšší IQ, než ti voli dvounozí. Nebojme se šílených krav, bojme se šílených volů, dvounohých!

Vilda 31.10.2009 7:35

Autor je docela obyčejný trouba

V situaci, kdy jakákoliv produkce je svázána neuvěřitelným množstvím předpisů a nařízení, a uvedení jakéhokoliv výrobku na trh je finančně a administrativně náročné, autor plácá moudra hodné dřevního kapitalismu. Nemá cenu jeho žvásty rozebírat, napřed by o problematice něco musel vědět  a ne jen hlásat moudra z nějaké dobře vytopené kanceláře:-/!!

bug 31.10.2009 7:32

Jo farmáři

Farmář si totiž může dovolit, lít mléko do kanálu. To žádného jezeďáka nikdy nenapadlo. Prostě si zvykejme na novou dobu. Farma je něco jiného než kolchoz :-D

Tx 31.10.2009 6:02

Ono by asi bylo nejlíp

veškeré dotace (včetně energetiky) zrušit a "hyn se hukáže". Stejně to lidi nepřímo zaplatí v daních (o to jsou vyšší), ze kterých pak jdou příspěvky do EU, z čehož zase jdou dotace. Když vidím v supermarketu "stolní" víno (to je, prosím, synonymum většinou pro všelijaké patoky) odněkud např. za 25 Kč litr, tak za to se snad bez dotací ani nejhorší póvl nedá udělat. A to je v tom ještě doprava a marže obchodu atd. Kolik za to ten vinař může dostat? Ovšem, plus dotace...

M.S. 31.10.2009 5:15

Re: "...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

A u nás se dotované mléčné produkty ze zahraničí prodávají a tím se zdejší zemědělci ničí.

Kresinka 31.10.2009 4:28

prostě by těch krav

asi neměli chovat tolik. Sýry jako Holanďani neumíme a už se taky nikdy nenaučíme a aby každý občan téhle zemičky spotřeboval litr méla denně asi taky nedocílíme. Proč nechovají víc krav jen tak na maso ? Telecí v krámě nevidět a když, tak jeho cena je moc velká, ani hovězí není zrovna laciné. Třeba by se to vyplatilo víc

Ladislav N 31.10.2009 3:12

Re: "...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

Myslíte, že bychom měli dotovat drahou dopravu do Afriky, abychom zničili tamní zemědělce? Můžete klidně přispět. DOBROVOLNĚ a z vlastní kapsy. ;-)

Jelínková 31.10.2009 2:49

Re: "...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

Třeba by ty sejry mohli dodávat dotované do Konga nebo Afganistánu.,ne?8-o8-o8-o

Ladislav N 31.10.2009 2:39

"...na začátku 21. století jen dojit a slévat mléko?"

Souhlasím, že vylévat (dotované) mléko na pole je projevem idiotsví. Na druhé straně zpracovat mléko na výrobky je administrativně i kapitálově poněkud komplikovaná věc a s prodejem sýrů by to nakonec mohlo dopadnout stejně jako s mlíkem.