25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Když šetrnost škodí

Fakt, že se skoro každé léto objevují snímky „hladových kamenů“, například v Děčíně či v Ústí nad Labem, už nikoho nezaskočí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 4.10.2019 7:52

Malá vodní elektrárna průtok vody tím, že to ta voda proteče místo korytem řeky vedle turbínou a vrátí se zpět do koryta, neomezí, jenom jaksi vadí při migraci rybám. Ale i to se dá řešit.

A. Pakosta 4.10.2019 9:43

Migraci ryb vadí hlavně velká vodní díla - a s tím nikdo nic nedělá a neudělá - na migraci ryb se u nás kašle jako na spoustu jiných věcí. Naše řeky bývaly plné lososů, kdysi. Ale nikomu to nevadí, lososa si koupíte v Makru, tak co!

L. Písařík 4.10.2019 17:03

Losos byl pokusně vysazen v říčce Kamenici - tuším - posledním přítoku Labe na našem území, avšak nevím, jak se rozšířil. Pokud se týká obsádky ryb v řekách, mám za to, že je zajišťována vysazením plůdku z umělých chovů. Tam, kde se nevysazuje, např. Želetavka nad Vranovskou přehradou, jsou řeky téměř mrtvé. Stačí se koncem léta podívat na sluncem prohřáté mělčiny, kolik je tam potěru. Navíc - již 2x se mi stalo, že vánoční kapr byl hybrid, částečně mlíčňák, část jikry. Prý je to způsobeno léky, které ČOVky nejsou schopny odstranit.