24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Kapky v moři

8.1.2022

Na přelomu roku jsme se v řadě médií mohli dočíst, jak oproti roku 2020 stoupl loni počet nainstalovaných fotovoltaik. Fakticky se ovšem stále jedná o vyšší jednotky tisíc. Jde tedy o příslovečné kapky v moři. Kolik žádostí o novou instalaci bylo podáno v posledních měsících loňského roku, je zatím velká neznámá.

V současnosti je nabízena poměrně štědrá podpora ze strany ministerstva pro životní prostředí v rámci programu Nová zelená úsporám. Návratnost fotovoltaické instalace se sice díky stoupajícím cenám elektrické energie výrazně zkrátila, ale má to jednu vadu na kráse. Průměrná cena instalace na střechu rodinného domu s bateriovým úložištěm se pohybuje mezi 400 000 až 500 000 Kč. Ty ovšem případný zájemce o instalaci nejprve hradí z vlastních prostředků. Od těch, kteří si již fotovoltaiku na střechu nainstalovat nechali, se můžeme dozvědět, že dotace, která může dosáhnout až poloviny dané částky, připutuje zpět na účet majitele fotovoltaiky za 5 až 7 měsíců.

A tady je zakopaný pes: Pro většinu těch, kteří by tímto způsobem mohli dosáhnout na snížení svého účtu za elektrickou energii, je 400 000 Kč obrovská částka. Nedosáhnou na ni ani nízkopříjmové skupiny a často ani majitelé nového domu zatížení hypotékou a ostatními, stále rostoucími životními náklady. Stejně tak na tom bude i řada obcí v naší republice. Fotovoltaika na střeše školy, tělocvičny či jiného objektu by šla instalovat, ale kde na to vzít?

Plamenné výzvy politiků k instalaci fotovoltaiky nám za této situace jenom připomínají, že tito lidé žijí nejspíš někde jinde. Kacířská poznámka: Řada médií nás přesvědčuje, že ceny panelů rostou, takže logicky musí růst i cena instalace. Pokud se ovšem někdo rozhodne pro čistě ostrovní systém, půjde do určitého rizika a klíčové komponenty, tedy panely a střídač, si nechá dovézt z Číny a vše si nějak nainstaluje sám.Oproti oficiální firemní instalaci dosáhne i na třetinovou cenu.Takže nemůžeme zcela vyloučit, že štědré dotace jen nedeformují cenu.

Na dotace dosáhnou bez problémů velké průmyslové podniky, obchodní řetězce, velké skladové areály, které v naší republice rostou jako houby po dešti. Nejspíš to dopadne podle známého výroku jednoho ideologa Komunistické strany Sovětského svazu: „Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.“ Takže slibované peníze ze všech existujících i budoucích podpůrných programů si rozdělí subjekty, které je díky svému finančnímu zázemí fakticky nepotřebuji. A ti nejpotřebnější a střední třída, tedy ti, kterým by instalace fotovoltaiky mohla skutečně pomoci, budou podporovat ze svých daní ty bohaté.