Neviditelný pes

GLOSA: Kalousek vs. realita

5.6.2012

Schodek bude letos nižší. V šetření se však nesmí polevit. Takto hodnotil ministr financí Kalousek dosavadní průběh roku. Prakticky den poté byla publikována zpráva opírající se o statistické údaje hovořící o dosažení ¾ z plánované celoroční výše schodku státního rozpočtu již v květnu. Slovy čísel jsme nyní již v mínusu 79 mld. Kč.

Potvrzuje se tak, že česká ekonomika zažívá rychlejší tempo poklesu, než vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci očekávala. Za zmínku stojí také údaje o příjmech z výběru daně z přidané hodnoty. Zde se Kalouskovi po navýšení sazby podařilo vybrat o 3 % méně než před rokem. Nelze nepřipomenout, že vládní plán přitom počítal s růstem příjmů z DPH o 15,5 %. S tímto nárůstem však opravdu počítal pouze vládní plán, drtivá většina ekonomů totiž předem varovala před zcela opačným vývojem. Kalousek si byl však opět jist svou neomylností, rad nedbaje.

Po všech vládních opatřeních a reformních krocích se tak naše země začíná ubírat docela zajímavým směrem, kdy při seškrtání všech možných výdajů (snad s výjimkou těch, které by snížily životní úroveň naší politické reprezentace), zavedením nucených prací pro nezaměstnané, snižováním životní úrovně důchodcům, kterým to ale nemůže vadit, protože dle slov jedné vládní poslankyně jsou na mizernou životní úroveň zvyklí z války, zažíváme akcelerující "schodkovou spirálu".

Tváří v tvář čerstvým hospodářským údajům "nejlepší ministr financí v Evropě" opět prokázal své jedinečné predikční schopnosti a nadále úspěšně pokračuje v konsolidaci veřejných financí navyšováním schodků v hospodaření. Teď už zbývá jen nově navýšit DPH. Protože, když to nezabralo nikdy, tak teď to zabere určitě a dvojnásob.



zpět na článek