25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: JZD Agrolegenda

Hledáte-li něco, co se dávalo za vzor za Husáka i dnes, najdete to v JZD Slušovice. To zemědělské družstvo se stalo legendou, stejně jako jeho šéf František Čuba. Proč je teď Čuba senátorem?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čulík 15.4.2016 7:40

Nápodobně:-)

P. Čulík 15.4.2016 7:40

Nápodobně:-)

P. Dvorak 15.4.2016 2:08

Re: Pravda je někde uprostřed,

Kdyz o tom vite hovno, tak se alespon tady neztrapnujte...

P. Dvorak 15.4.2016 1:50

Petracek, Petracek

Petracek, daj si facku a dou se styded do kouta.

A nez priste neco napisou, tak si o tom neco zjistej, at ze sebe nedelaj debila....

P. Dvorak 15.4.2016 1:48

Re: Pane Petráčku, sice hloupý článek,

Petracek je hloupy a o vas bych si to tvrzeni dovolil...

J. Matoulek 14.4.2016 0:29

Řekl bych to takto.

Co bylo dovoleno Čubovi,nebylo dovoleno nikomu jinému.

J. Jurax 14.4.2016 0:07

Re: Za onoho času

Ano, jenže bylo na schopnosti manažerů Slušovic, aby uměli chodit v tehdejších podmínkách, aby si ta privilegia na straně a vládě vymohli. Jiné to ani nenapadlo ...

Ono dnes je to manažerské umění vlastně totéž - manažer musí umět chodit v nynějších podmínkách a privilegia (dotace, úlevy, legislativu) si umět vymoci.

P. Papež 13.4.2016 21:31

Slušovice

Slušovice a hlavně Čuba mohl podnikat, protože mu to umožnili soudruzi v kraji i v ÚV. Bez nich by si nemohl dovolit v době naftové krize a obrovských dopravních omezeních táhnout přes půl republiky (kdy náklaďáky směly jezdit jen v okrese a těch sousedních) Iljušina, aby z něj udělal restauraci. Navíc se vozilo hodně darů na ÚV nebo zvalo ÚV do Slušovic, kde se soudruzi pěkně nažrali a napakovali čubovými dary. To se to podnikalo, když nikdo Slušovice nekontroloval.

M. Prokop 13.4.2016 21:12

Re: Pane Petráčku, sice hloupý článek,

Petráček není hloupý.

O vás bych si to tvrzení nedovolil.

J. Lepka 13.4.2016 18:12

Re: Havloidní propaganda

Mašinfýra je nadávka ?

V. Čermák 13.4.2016 17:31

Pane Petráčku, sice hloupý článek,

ale na NP jak známo privilegia máte dobrá. Na rozdíl od tehdejšího Slušovického vedení ovšem ty potřebné schopnosti nemáte. Anebo máte, ale v úplně jiném směru, pouze pisálkovském. A nejste tam sám.

J. Sýkora 13.4.2016 13:57

Re: Privilegia dnešní doby

Velký rozdíl proti tisícům dalších publikujících, že jo?

Ovšem ten monopol na ten XT střep ze Slušovic za sto litrů si pamatuju, ČSLA jich měla tehdy plno a gumy nevěděl na co to je.

M. Prokop 13.4.2016 10:56

Re: Privilegia dnešní doby

Ono z článku do novin vědeckou stať neuděláte, nevešla by se tam.

M. Pivoda 13.4.2016 10:49

Privilegia dnešní doby

Zbyněk Petráček je schopen napsat článek na jakékoliv téma, tzn. vždy jen velmi povrchně (dodává polopravdy).

Ovšem Zbyněk Petráček má dnes podobné privilegium (které Slušovicím tak nekompromisně vytýká!), že mu jeho články běžně v Česku zveřejňují.

A. Trick 13.4.2016 10:04

Re: Havloidní propaganda

Zmůžete se někdy na více než na nadávky?

M. Prokop 13.4.2016 9:21

Těžko popírat, že organizační práce ve Slušovicích

byla na vyšší úrovni než jinde v ČSSR.

Ovšem hlavní výhoda, kterou jim bolševík poskytl, byla neexistence konkurence. Západ sem nesměl a zde se vytvořit také nesměla. To se to pak podniká. Jakmile tato výhoda padla, šlo to do kopru.

M. Prokop 13.4.2016 9:19

"Proč je dnešní režim tak podobný tomu minulému?"

Pokud je (já o tom trochu pochybuji), tak proto, že dnešní lidé jsou podobní (až skoro totožní) těm minulým. :-P

I. Mertl 13.4.2016 9:15

Re: Havloidní propaganda

šahají Vám na jednu z model, mašinfýro?

P. Čulík 13.4.2016 9:02

Pravda je někde uprostřed,

vedli to schopní lidé, kteří si vymohli výjimky ze zákonů tehdejšího marasmu, měli také politické krytí od Štrougala. Které družstvo mohlo tehdy prodávat za devizy a s nimi nakládat dle vlastního uvážení? Samozřejmě to museli nějak táhnout s papalášema, ale ti je zase potřebovali jako výkladní skříň, že tu také něco funguje. Ty počítače byly obyčejný no-name, nakoupily venku díly za devizy a jenom to sestavili, to nebyl žádný vývoj, to byla stavebnice. Tohle dělala například Kuba a sem se také dovážely kubánské PC! Kde ale Kuba sebrala devizy je mi záhadou:-) Ale Slušovice začaly normálním zemědělstvím a pak se vrhly na další podnikání. Ale upřímně: když srovnáte morálku a poctivost některých současných velkopodnikatelů, říká se tomu klientelismus, se Slušovicemi, kdo okrádá stát víc? A nehledejte ve mně zastánce starých pořádků, to tedy ani náhodou:-)

B. Michal 13.4.2016 8:32

Re: Za onoho času

"skoro tak dobré, jako Apple nebo IBM" - nedejte se vysmát. Slušovice měly privilegium disponovat částí deviz, které získaly z exportu. Za to nakupovaly noname klony PC (případně komponenty a skládali to z nich), k tomu přidali povinný software, např. výpočet dojivosti krav, a takové obyčejné PC vyšlo na 250 tisíc Kčs. Ale koupit se to dalo (pokud bylo za co a bylo povoleno) za polovinu.

No a Slušovice měly za co a měly dovoleno.

Jakmile za Klause došlo k částečné směnitelnosti koruny, Slušovice měly utrum - tedy, nikdo jim nic neudělal, ale mohli všichni za stejných podmínek a to je položilo.

M. Klas 13.4.2016 8:13

Za onoho času

V době,kdy bylo vše promořeno upadajícím marxisem -lenismem a kdy" poučení z krizového vývoje" bylo na vše,tak u nás jedno JZD dělalo skutečně fungující počítače,které byly skoro tak dobré jako Apple nebo IBM.Jak to ten pan Čuba zařídil,to byla jeho věc.Slušovice nasávali jako vysavač všechny vědecké a progresivní poznatky z celého světa a ty pak zhodnocovali.Měli propracovaný perfektní systém rotace pracovníků dle schopností.Dnes jsme opět promořeni marxismem z EU a Německa a v republice naší milé malé se již nic moc nedělá,jsme pomocní dělníci(operátoři automatických linek) u pásů ve Škodovce.Vědu a výzkum máme jen na papíře,o nic se nesnažíme,neboť Škodovka a jiné fabriky již nám dávno nepatří a mají svůj výzkum doma a ne v ČR .Takže snad jen nám nyní vydá EU poučení z krizového vývoje a kruh se uzavře.Jen těch Čubů a Slušovic nějak dnes moc vidět není a když,tak se raději stěhují tu do Holandska(Linet třeba... ),tu do USA.Proč je dnešní režim tak podobný tomu minulému?

E. Vašátko 13.4.2016 8:00

No nevím,

ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že na rozdíl od všech státních podniků dokázali v tehdejším JZD Slušovice do písmene využít všech možností, které jim v rámci přidružených výrob tehdejší zákony poskytovaly. A to myslím v dobrém. Tam kde státní podnik nedokázal něco nového realizovat ani za rok, ve Slušovicích dokázali reagovat během týdne nebo 14ti dnů, hlavně když byl odbyt. Zavedl jsem tam jako autor řady novinek několik věcí, které se i po zániku JZD v pozůstalých podnicích vyrábějí dodnes, velké firmy nemohly, protože musely plnit plán. Takže problém s počítači byl sice trochu lumpárna, ale počítače byly potřeba a peníze byly stejně ze stejné kapsy.

J. Fridrich 13.4.2016 7:27

Kvalitní, reálný popis a rozbor " Slušovického zázraku "

Kvalitní, reálný popis a rozbor " Slušovického zázraku " v mantinelech naší komunistické epochy.........

A. Trick 13.4.2016 6:49

Havloidní propaganda

ohledně Slušovic mi připomíná propagandu totalitní.

V. Plocek 13.4.2016 3:27

GLOSA: JZD Agrolegenda

To že Slušovice po revoluci zničila obyčejná lidská závist, není třeba uvádět. Ale to, že slušovičtí byli i za bolševika zdatní (a možná i negativně), to se nikde neříká. Jako zástupce firmy, odebírající ze Slušovic nikoliv počítače, ale obaly na tekuté výrobky musím konstatovat, ze systém Slušovic zajišťoval v té době nevídané obchodní jednání, kde ústní dohoda byla vždy dodržena. Že se v této firmě dalo s jejími zástupy logicky a hlavně racionálně jednat (na rozdíl od většiny tehdejších firem a organizací) atd. atd. A že dnes v podnikání musíte mít také "napojení" , které nemusí být nezákonné to snad také nelze popřít. V podstatě je úspěšné podnikání na obchodní zručnosti a precisnosti jejich pracovníků založeno. A proto dnes tolik firem krachuje, protože diletantismus a nesolidnost jejich pracovníků neumožňuje jejich bezpečný vývoj. A v tomto případě, není Česko v Evropě vyjímkou.