20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Je odepsání dluhu novou metodou?

V řecké metropoli nyní probíhají jednání mezi zástupci soukromých věřitelů a řecké vlády o možnosti odepsání až 70 % dluhu. Jedině takové řešení má údajně zabránit kolapsu země. Problémy této země se tak dostávají zřejmě do své závěrečné fáze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 1.2.2012 23:37

Metoda.

Odpouštění dluhu je zajisté metoda aplikovatelná obecně. To ví každej kdo vůbec něco o dluzích ví. Je to metoda prastará, zaznamenaná mimo jiné v Bibli.

To co nevím se týká její použitelnosti speciální, tedy dnes v případě Řecka. Měli by to vědět bankéři.

B. Rybák 1.2.2012 20:55

Jde o dvě metody

Utahování "protektorského šroubu" je prokládáno odepisováním dluhů (které solidárně bankám v německo-francouzském "jádru" EU platíme i my). Tento proces bude pokračovat, dokud nebude Řecko (jih eurozóny) úplně vyždímán a ovládnut). Vystoupení nebo nevystoupení z eurozóny vlastně není podstatné.

P. Fiala 1.2.2012 16:01

Řekové a Čechové a jejich "vládní" dluhy

""V řecké metropoli nyní probíhají jednání mezi zástupci soukromých věřitelů a řecké vlády o možnosti odepsání až 70 % dluhu.""

Napadlo vás, že "soukromí investoři nemají taková množství miliard, která jsou ve hře?

Napadlo vás, že soukromí investoři hospodaří výhradně s vklady občanů v bankách, pojišťovnách, ve spořících fondech na důchod (vládní dluh v Řecku je zpoloviny dluhem každého občana v Řecku. Stejně jako v ČR, kde každá čtyřčlená rodina "dluží" 600 000.- Kč. Kdo je to stát? Stát, dle Ústavy, jsou všichni občané a ti přišli o úspory v bankách a stále to ještě neví.

Veškeré dluhy vlád, vedené politickými stranami a stranickými poslanci, zaplatí občané svými vklady, které "prohospodaří" vlády, když jejich peníze vyberou z uvedených finančních ústavů a vymění je za krásně potištěné papíry zvané státní dluhopisy. Že se penízky při zadávání a průběhu státních investic rozkutálí snad již pochopil žák 9.třídy. A co se děje pak? Politikové křičí: je krize, bankrotuje Řecko, je velká inflace, atp. = psychologická příprava. K čemu tato příprava? Inu pak je občan povolnější a přijímá bez reptání vyšší daně, přijímá rušení vzdělávacích zařízení, přijímá méně kvalitní zdravotní péči, atp. A současně dostává druhou facku od soukromých výrobců: zdražují potraviny, zelenina, a též kulturní akce všeho druhu.

Takže, vážení, velmi pečlivě si rozmyslete koho budete volit.

V. Kováčová 1.2.2012 18:52

Re: Řekové a Čechové a jejich "vládní" dluhy

Ale těch 70% odpuštěných dluhů je jen 25% skutečných dluhů Řecka.

J. Kanioková 1.2.2012 21:41

To bych si nebyla jistá,

protože mají kolem 160% dluh a má být snížen na 120%. Ale to je v podstatě jedno, oni žít bez dalších dluhů nebudou, NEMONOU, není to možné ! Takže to pojede znovu navrch..

P. Skřivan 1.2.2012 13:47

Problém Řecka a jeho řešení je zábavné,

hlavně tím, jak někteří neustále melou o tom, jak se dluhy platí a nějaké pindy o Euru.

Vážení, to už si nepamatujete, že Poláci taky měli dluhy a tak nějak je nemuseli zaplatit ?! :-))) Tehdy nebylo žádné Euro a taky to tak bylo. :-)))

J. Schwarz 1.2.2012 17:05

Re: Problém Řecka a jeho řešení je zábavné,

Jo, amíci jim je z politických důvodů odpustili. Navíc věřitelé půjčili komunistické vládě, která padla. Jaké jsou dnes politické důvody k odpouštění dluhů? Půjčily evropské banky nějaké řecké juntě, ta je rozházela za zbraně a žoldnéře a teď chtějí splátky po "demokratech",  co juntu svrhli? Nebo půjčily právě "demokratům", kteří si je rozdělili mezi sebou?

P. Skřivan 1.2.2012 21:31

Re: Problém Řecka a jeho řešení je zábavné,

Půjčovala si vláda, která falšovala údaje o hospodaření. :-)

J. Šejnoha 1.2.2012 23:14

Re: Problém Řecka a jeho řešení je zábavné,

Politické důvody pro odpuštění dluhů jsou. Politici nemusí přiznat, že  zavedení Eura  zpackali.

Problém je, že to dpuštění dluhu nebude stačit.  Za dva roky  budou řekové zase ve stejných dluzích jako dnes.

S. Ševeček 1.2.2012 13:06

Dluhy se neplatí.

Když to prohlásil Jirka P., všichni jste se posmívali - a Už je to tady, už je to tady!

Ž. Halabudová 1.2.2012 9:52

Jakýsi.

Jakýsi Bezouška se do mně pustil,že jsem blbá a ať píšu jenom o tom, čemu alespoň trošičku rozumím.Jak jsem napsala,velkým financím nerozumím( a pochybuji že, ostatní ano).A tak bych ráda Bezouško, abys zde vysvětlil, tak abych to i já byla schopna pochopit, dvě  prosté otázky.Proč, když máme tolik finančních geniů, jsme tolik zadluženi. A odkud se vezmou peníze na splacení dluhů(předpokládám tu věc, že dluhy se platí i s úroky a ne jiným dluhem).

K. Pavlik 1.2.2012 3:35

Samozrejme neni

Dluh Rakouska-Uherska se tez castecne odepsal.

Musim citovat z me oblibene knihy: Co po mne chcete? Snad ne penize.

Zeme jako Argentina, Polsko apod odepisovaly dluhy casto a radi.

T. Blecha 1.2.2012 11:39

Re: Samozrejme neni

Zkuste si něco nastudovat o rozdílu mezi odepsáním dluhů a bankrotem.

K. Pavlik 1.2.2012 12:09

Re: Samozrejme neni

Clanek se bavi o dluhu, Recko samozrejme neco zaplati.

J. Kanioková 1.2.2012 3:12

Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Státní dluhy se přece splácet nemusejí,“ je Paroubkův výrok. Ťukali jsme si na čelo. Řekl to z čiré účelovosti, ale určitě tomu sám nevěřil. A totéž dnes vlastně tvrdí EU.

Starými dluhy členských zemí se nezabývá – jen je uplácí novými dluhovými penězi a točí dluhovou spirálou. A už vůbec neřeší příčiny - jednotná měna, která Řecko nepustí k možnosti plovoucího kursu - aby mohlo alespoň částečně korigovat výkyvy. A že by EU připustila, že celý systém navozený už Maastrichtem a zmrvený dokonale LS, že ten systém je vadný, tak to nehrozí ani náhodou!

Předseda dozorčí rady Commerzbank Klaus-Peter Miller: „Co potřebují Řekové – dalších 15 miliard eur? Jestliže si myslíte, že je to posledních 15 miliard eur, tak vám gratuluji, že nikoliv. Budou požadovat víc a víc a nebude konec, pokud neprovedou skutečné strukturální reformy. To ale nebude trvat 2 nebo 3 roky, v tomto případě mluvíme o 20, 30 nebo 40 letech.“ Nemá smyslu nosit „pouta“ euroměny umožňující pouze vnitrostátní rozpočtové operace. „Řekové POTŘEBUJÍ MĚNU, kterou budou moci DEVALVOVAT.“ Tedy DŘÍVE než FISKÁLNÍ UNII, je nutno řešit tuto jednouchou rovnici!

" Jsme svědky „hloubení“ (nikoliv navyšování) eurovalu EFSF a jeho druhé „zákopové“ linie ESM. A lití peněz jiných účastníků této grotesky, kteří průšvih nezavinili, zločinně nepředstírali vylhaná fakta a nyní je jim podstrkováno k dojetí a euforii slovo „SOLIDARITA“."

Dávno ztratilo svůj mezilidský rozměr a stává se newspeakovou obludou k VYDÍRÁNÍ !!!

Ž. Halabudová 1.2.2012 8:10

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Odepsání dluhů, není konina. Nejprve se vyberou peníze jako na pomoc(my si na to půjčíme), pak se dluhy odepíší a pomoc(peníze) zůstanou pěkně v Prdele(Brusele). Jak jednoduché.

M. Bezouška 1.2.2012 8:37

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

paní Halabudová, pěkně prosím, pište, pokud možno o věcech, o kterým máte alespoň skromné znalosti. Finance to tedy rozhodně nejsou.

J. Hejna 1.2.2012 8:46

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Jak jste to poznal?

Vy zřejmě víte všechno.

Ž. Halabudová 1.2.2012 9:04

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Bezouško,máš pravdu.Velkým financím nerozumím.Za to vidím, jak to vše jde do hajz..lu.A to pod vedením těch, co tomu rozumějí.A nebrečím po starých zlatých časech.Byly doby, kdy jsem ruku musela vrazit do kapsy, až po loket.Ale přežila jsem to bez úhony a bez dluhů.  

V. Kolman 1.2.2012 9:29

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Pane Bezouško, myslím si, že má paní Halabudová v principu pravdu. Perpetuum mobile, z hlediska fyzikálního i finančního je nesmysl a nemůže nikdy fungovat. Jakákoliv HODNOTA SE MUSÍ NAPŘED VYTVOŘIT PRACÍ! Stav, kdy banky místo obchodování penězi obchodují dluhy, které si různě "půjčují" se mi jeví poněkud nešťastným, dlouhodobě neudržitelným řešením.

     Tento stav je udržitelný pouze potud, pokud se najdou pracovití hlupci, kteří jsou stále ještě ochotni bez velkého reptání do krachujících "finančních" institucí lít další a další peníze :-((

B. Rybák 1.2.2012 20:47

Re: Odepsání dluhu je neskutečná konina a vymstí se! Řecko není schopno existovat bez zadlužování, ale investoři se mu budou vyhýbat jako prašivé ovci..!

Přesně tak.