28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Fotovoltaický lék…

Profesor linecké Keplerovy univerzity Niyazi Serdar Sariciftci je sice fyzikální chemik a šéfuje Ústavu pro organické fotovoltaické články, dostal ale nápad hodný Nobelovy ceny za ekonomii. Navrhl, aby krachující Řecko dostalo od Evropské unie místo peněz solární panely o celkovém výkonu 120 gigawattů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tic 16.12.2012 18:50

!

Dobrý nápad do rubriky "Chechtavej tygr."

B. Rybák 16.12.2012 12:40

Nový nápad?

Pokud vím, tak představa Řecka (jihu Evropy) pokrytého německou fotovoltaikou a takto splácejícího své (německé) dluhy je ve hře od počátku (vždyť se uvažuje i o Sahaře). Takže ta přenosová soustava se zřejmě vybuduje.

J. Krásenský 16.12.2012 15:40

Re: Nový nápad?

O Sahaře se už neuvažuje, největší "hybatel" této myšlenky "Siemens" od toho dal ruce a hlavně své peníze pryč. Třeba se také v mediích dozvíme, jaká to byla pitomost.

Š. Hašek 15.12.2012 11:37

Pokud profesor dá dohromady

nápad s podnikatelem/bankou a ručí majetkem a vše splatí a ještě zbude na státní daň pro vdovy a sirotky,  ať si dělá z vody přímo benzín, nebo elixír života.

Pokud profesor se dá dohromady s politikem a oba neručí za nic (jenom jim tleská obyčejný lid), pak je třeba je hned zarazit.

Co je konání dnešních EU komisařů? Ať si každý odpoví sám.

L. Křivan 15.12.2012 9:19

Všechny problémy světa

až na pár prkotin jako zemětřesení, vulkány a tsunami, mají kořeny v mnohanásobném přelidnění. Vůči optimálnímu počtu patnáctinásobném přelidnění.

Běloch vařící na elektřině z JE zatěžuje klima mnohem méně než černoch vařící na ohni. Nemluvě o tom, že ten černoch také chce mít auto a vše co běloch už má.

B. Rybák 16.12.2012 12:48

Re: Všechny problémy světa

Jenomže ten teoreticky "optimální" počet je neustále se proměňující přízrak (kdo by před např. 100 lety řekl, že Země uživí 6 miliard lidí (většinou žijících zcela neoptimálním způsobem)? Jisté je jenom to, že my vymíráme.

P. Rada 15.12.2012 9:03

Dva velké nesouhlasy jinak soulad..

Předně fotovoltajika má zatím nízkou efektivitu těžby energií - /podobně jako dnes jádro/ - a proto její masivní nasazení nemůže přinést efekt v růstu životní úrovně. Při dostatku disciplíny tak nanejvýš může vyživovat větší masu obyvatelstva.  http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Přenosové sítě jsou nutností pro přežití lidstva na OZE s důvodů rozlehlosti sinoptických útvarů ale jejich budování trvá podstatně déle jak výstavba zdrojů, těžbu energií to dál stěžuje a to je zásadní komplikace všude - i v Německu.

Omyl je ale v tom, že dostatek energií sám o sobě navozuje stabilitu. Takto to nebývá a vzláště pokud jsou ty energie snadno těžitelné tak u lidského druhu navozují totalitní režimy. Rusko, Kuvajt, Emiráty, Kongo...  Vysoký průměr spotřebovávané energie na obyvatele ale způsobuje pokles natality a to platí pro savce obecně. Takto by se ale snad kupodivu dala vyřešit i otázka přelidnění planety - jen je třeba zamezit extrémům v dostupnosti pro malé skupiny - viz sklony ke zneužití.

B. Rybák 16.12.2012 13:03

Re: Dva velké nesouhlasy jinak soulad..

Předně je "severská" FV z hlediska mezinárodní dělby práce (konkurenceschopnosti) naprostá pitomost. Vaše přirovnání FV a JE je mírně řečeno "odvážné". JE jsou ve všech směrech (i v EROEI) řádově výhodnější než FV (OZE). Pohádky o poklesu natality způsobeném nárůstem spotřebované energie vykládejte např. v USA, Indii nebo v Číně (mají tam mnoho dětí, které by to pobavilo).

Spíše by se dalo z dějin vyčíst, že hospodářské a demografické problémy jsou tam, kde se uchytili "zelení" parazité.

P. Rada 16.12.2012 19:37

Re: Dva velké nesouhlasy jinak soulad..

Vrtají vám asi v hlavě parazité a tak to máte v hlavě poněkud popletená a snadno ignorujete data:  .... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/EROI_-_Ratio_of_Energy_Returned_on_Energy_Invested_-_USA.svg 

Pokud by Vás o metabolické teorii biologie zajímalo více: .... http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/6021

B. Rybák 18.12.2012 10:14

Re: Dva velké nesouhlasy jinak soulad..

Odkazy na "díla" podvodníků nedostatek argumentů nenahradíte.

J. Sinnreich 15.12.2012 1:40

Recko a fotovoltaika

Rekove nemaji zajem o produkci cehokoli, tim mene elektrickeho proudu. (v ramci zemedelske politiky EU dovazeji rajcata z Holandska).Zajem maji pouze o penize (hard cash) na vyplaty zbujeleho statniho aparatu, penzi a zkrachovaleho zdravotnictvi.

J. Kříž 15.12.2012 9:26

Re: Recko a fotovoltaika

Je to bohužel tak, že na Krétě dostanete v obchodech a hotelích dovážené ovoce a hydoponickou zeleninu bez chuti (Holandsko, Španělsko a Francie), zatímco jejich domácí rajčata nebo jinou zeleninu si můžete občas prohlédnout přes plot zahrádky. Ale jen občas - i oni si radši jdou ovoce a zeleninu koupit! Normálně by to tak být nemělo, ale průměrný člověk to tak bohužel dělá i u nás doma.

J. Kanioková 16.12.2012 0:13

Ona nouze naučila i Dalibora housti,

a ty zdejší poměry se už začínají obracet. Lidem dochází, kudy vede cesta k úspoře.. Vidím to v okolí, že už dost okrasných trávníčků zmizelo a objevují se záhonky zeleniny.

P. Rada 16.12.2012 19:51

Re: Ona nouze naučila i Dalibora housti,

Ono to není jen o pocitu špetky soběstačnosti ale i o pocitu sounáležitosti s okolím, které žije a přitom nás našim vlastním přičiněním trochu i živí.

 Na vlastní zahrádce vypěstované rajče má ale pravidelně podstatně lepší chut, něž jeho třeba i krásněji vytvarovaný bratříček odkudsi a dodaný v pečlivě vytvarovaném plastu. Ta "umělá hmota" prostě nemá tu správnou chut.