19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Ekonomika prázdných židlí

9.10.2013

Ministerský předseda si vzal sebou na služební výlet do letadla manželku s tím, že to stát nic nestálo, protože ve vládním letadle by zůstalo sedadlo stejně prázdné. Stejně tak argumentoval nedávno i bezdomovec, když ho v městské tramvaji přistihl revizor: cestu bez lístku vysvětloval tím, že sedadlo v tramvaji by bylo stejně neobsazené, takže nikomu neuškodil, a tak logicky necítil povinnost ani platit. Jistě dobrý nápad jak od představitele státu, tak od reprezentanta lidu, protože v dopravních prostředcích (a nejen tam) jsou často sedadla prázdná - tak hurá na ně!

Naopak prázdná sedadla by se hodila v parlamentu, když těm, co odmítají volit nestále se opakující (často neupotřebitelné) tváře, a tak házejí "symbolický" prázdný lístek do volební urny, by se v konečném výčtu poslanců vymezila nevyplněná místa - prázdné poslanecké židle. Takto zúžený parlament by se tak stejně dobře či špatně dohodl i v tomto zredukovaném obsazení a jistě by se hodně ušetřilo.

Stejně jako prázdná sedadla se někde kdesi ve skladech válejí počítače-tablety, tak proč je nerozdat prvňáčkům místo hraček a tradičních kuličkových počitadel, stát zjevně neprodělá (a možná jen nějaký kamarád si přivydělá). Použijeme na to půldruhé miliardy, které se z rozpočtu vzaly darmožroutům ve vědecké sféře, těm, kteří nejsou schopni nic užitečného vymyslet (rozuměj užitečného = co by se dalo hned prodat). Přece názor, prezentovaný už kdysi francouzským vědcem Pasteurem, že neexistuje aplikovaná věda, ale jen věda, která snad v budoucnu něco pro vývoj přinese, se pro dnešní výdělečnou dobu už nehodí. Stejně tak se zdají zbytečná sedadla v kultuře, hudbě či umění, pro ty co tam nechodí…

Pokud by prošlo zadání premiéra zrušit podprůměr (zatím jen na akademii), co volných židlí by se objevilo na ministerstvech a stáních úřadech. Dlouhodobě slibované omezení byrokracie a zrušení zbytečné úřednické práce by ušetřilo velký díl rozhazovaných státních peněz, jen vznik volných židlí by byl ohrožen dalším vládním představitelem, který by si nárokoval obsadit je svými příbuznými či soukmenovci, vždyť stát na tom netratí (viz nahoře zmíněná volná místa ve vládním letadle)!

A co přímo nezprivatizovat Akademii věd ČR, má v majetku areály miliardové hodnoty - budovy, které by při dnešní touze developerů po státním majetku jistě přišly k okamžitému užitku. Na podnět Putina se v dnešních dnech na východ od nás rozhoduje o pýše ruské vědy: o jejich akademii, kde se mají vyčlenit (a snad i následně zprivatizovat) honosné budovy vědeckých ústavů v centrech velkoměst. To bude žeň pro lobbisty! Konečně přimějí politici a lobbisti povalující se badatele, aby něco užitečného dělali, a průmysl se zaraduje, že bude mít vice peněz, které si hravě zaintegruje do rozpočtu, když naopak by se na financování (právě aplikované) vědy měl sám o sobě podílet!

Je to panovnický čin hodný následování…

Jistě se dá rozdat i ušetřit nejrůzněji, doma i ve státě, což je jistě výzva i pro kandidáta centrální banky - máme se na co těšit.

---------------------------------------

Interview, Hospodářské noviny, středa 2. října 2013

Šesták J.: Necháme si vytunelovat českou vědu? Chemické Listy 103 (2009) 689-671

Neviditelný pes - VĚDA: J. Šesták Peripetie hodnocení vědy a vědeckých výsledků 30. května 2013

Neviditelný pes - VĚDA: P. Landa Ruská akademie věd - reforma, nebo pogrom? 5. října 2013

Emeritus a dr.h.c.