20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Ekonomika na jednotce intenzivní péče

Debata o druhém lockdownu byla tak prudká, že se příliš nediskutovalo o jeho ekonomickém dopadu. Od začátku nebylo pochyb, že uzávěra některá odvětví ekonomiky poškodí, na druhé straně se slibovalo, že dopady nebudou kruté jako při jarní vlně koronaviru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 11.11.2020 15:52

Jste optimista, pane Holube. Už se na nás chystá norkomafie. V Dánsku a snad i v Holandsku dostali norci koronavirus, který v nich zmutoval a bude vraždit i nadále!!

M. Pivoda 11.11.2020 16:11

Zachránit nás může jen nová technologie.

Ta vakcinace, jakousi úpravou lidské RNA, je prý nejrychleji realizovatelná. Tedy oproti klasickým postupům, kdy se nové léky dostávají na trh až po cca 10 letech různého výzkumu, vývoje a ověřování.

Za cca 10 let lidstvo (technologové, nikoliv ekonomové) byměli vytvořit kopii lidského těla, molekulu po molekule, na kterém by bylo možno provádět ověřování nových vakcín a různých léků velkou rychlostí (fantastickou rychlostí oproti stadardům 20. století).

A možná, možná přijde i kouzelník.

https://www.youtube.com/watch?v=t8XEVK-zPSw

M. Pivoda 11.11.2020 15:07

Závěr článku: "... předpověď, kdy se poměry zase vrátí k normálu. Možná o Vánocích, možná později, ..." A možná, přijde i kouzelník!

Zachránce lidí a jejich ekonomiky (nikoliv jakési abstraktní ekonomiky kdesi v povětří) je technologie. Konkrétně, je to možnost účinného očkování (jakási modifikace lidské RNA) občanů, kteří jsou (zatím) hlavními hybateli ekonomiky.

Dnes jsem náhodou chvíli sledoval diskuzi v Parlamentu ČR, kde někteří poslanci se chtěli proinvestovat z této koronavirové krize, jiní naopak argumentovali, že je třeba šetřit. Šetřit je třeba, protože Češi dosud (ani 30 let po tzv. Sametové revoluci roku 1989) nedokázali zkrotit korupci. Takže státní investice v korupčním prostředí by tuto zemi ještě více zadlužily.

Naopak, jiní poslanci tvrdili, že naši přední ekonomové by to proinvestování se z krize prý určitě zvládli. Přední nebo zadní ekonomové nesporně dobře umí přesunovat peníze z jednoho šuplíku do druhého, ale jaksi nerozumí technologickým trendům 21. století, které jsou pro přežití a konkurenceschopnost klíčovými faktory. Jsou to přímo kritické faktory úspěchu (CSF = Critical Success Factors)!

Odešel jsem na zdravotní procházku a neslyšel jsem tak projev významného české ekonoma, prezidenta Zemana. Prezident, který podlehl lobistickému tlaku vodáků, pravděpodobně navrhoval velkou investici do kanalu Dunaj-Odra-Labe, aby veslaři a kajakáři tak mohli snadněji proplouvat z jedné řeky do druhé.

M. Pivoda 11.11.2020 16:01

Upřesnění

Na aktualne.cz jsem se dočetl o projevu českého Prezidenta v Českém Parlamentu následující informaci. Cituji první odstaveček z článku (Změna paradigmatu?):

"Prezident Miloš Zeman zmínil v projevu před Poslaneckou sněmovnou, že došlo k zásadní změně myšlení, když byla upřednostněna zdravotní hlediska oproti ekonomickým. Epidemiologická situace oproti růstu HDP."

J. Ptáček 11.11.2020 10:16

Řešení už přece našel špičkový odborář Milan Dufek: "Hospod je moc, ať zkrachují". Brzy bude moc ševců, ajťáků, veterinářů nebo holičů. Ti ale státu peníze přinášejí. Arogantní a primitivní Dufkové je naopak odčerpávají. V té míře, že proletář Dufek nosí hodinky za sto tisíc a dává na vědomí, že si je ani neumí nastavit. Možná by stálo za úvahu nechat zkrachovat právě Dušky a jim podobné. Při jejich finančním zabezpečení by hned nějaká miliarda přistála ve státní kase.

T. Zlesa 11.11.2020 8:46

Že výběr daní v říjnu byl větší než loni je docela zajímavá a překvapivá informace. Ukazuje se, že postižené obory zas tolik postižené nejsou. Nebo druhá možnost - už předtím moc daní státu neodvedly. Proto by se to s tou státní pomocí nemělo moc přehánět. Ale taky to může být ta odložená spotřeba a daně konečně připluly.

P. Veselý 11.11.2020 8:18

Lockdown by měl být na rizikové skupiny. To je ovšem největší volební základna vlády, takže radši zavřeli školy. Neopatrných důchodců jsou plné Kauflandy a ten hadr jim spíše přitíží, ale určitě je neochrání. Fabriky normálně jedou, velké obchody taky, děcka se promořují v partičkách, dospělí v soukromých nálevnách. V podstatě žádný lockdown není.

P. Dvořák 11.11.2020 8:50

Kdo jsou to "neopatrní důchodci", kterých jsou plné Kauflandy? To jsou ti, kteří ještě k vašemu nasrání nechcípli hladem, protože vy byste jim zakázal nakupovat potraviny?

P. Veselý 11.11.2020 9:18

Většina z nich má potomky, kteří jim nákup jednou týdně snad zvládnou dovézt. Kdo tu možnost nemá, ve městech jsou dovozy až domů, na vesnici se určitě najde ochotný soused. O ostatní nechť se postará stát. Hlavně zakázat slevové akce. Prostě ti kvůli kterým se celá šaškárna dělá, se sami chovají naprosto nezodpovědně. A hadr fakt nikoho neochrání, kdo rizikový musí mezi lidi ať má respirátor.

P. Dvořák 11.11.2020 9:39

Chovám se velmi nezodpovědně.

Je mi 65, žiji sám a nepožívám žádné "ochrany". Sám si nakupuji, občas si něco uvařím, sám si peru, jezdím autem, chodím pravidelně ven, zkrátka: zaobstarám se sám.

Takto žijících bude půl milionu, milion nebo i víc? A vy byste nás všechny zavřel doma a poslal na nás stát? Nebo si fakt myslíte, že bude stačit, když mi moje děti ve věku +- čtyřicet, kteří mají svých starostí dost, jednou za týden strčí před dveře kabelu? Nebo si mám připlácen za nehorázně předražené "dovozy"? Vy toho jistě využíváte, abyste coby "zodpovědný" nemusel zbytečně do Alberta mezi lidi.

Mám partnerku, která žije stejně jako já a střídavě jsme každý sám doma, bydlíme někdy u ní, někdy u mně, nebo jedeme na chalupu, kde jsme zase sami. Fakt si nesmíme nakoupit chleba, hořčici a maso na gril?

Jo málem bych zapomněl: po 21. hodině fakt poctivě nikam nechodíme. Ani na Vyšehrad ani do Techtle Mechtle. Akcím se vyhýbáme, nakupujeme to, co je zrovna ten týden ve slevě.

P. Veselý 11.11.2020 10:03

Ale to je přesně ta nezodpovědnost a ignorance. Kvůli vám jsou zavřené školy, statisíce lidí přichází o živobytí, někteří nezvládnou splácet hypotéku, tak i o střechu nad hlavou. A vám je zatěžko obtěžovat děti či si připlatit pár korun. Navíc ty dostanete od státu zpět. Prostě omezíte jen ostatní a sebe vůbec.

P. Dvořák 11.11.2020 11:20

Protože si chodím nakupovat a jinak jsem doma, tak jsou zavřené školy?

Jeden z nás je tady debil.

I. Schlägel 11.11.2020 12:52

Vy to rozhodně nejste. Na to tady máme prověřené nobelisty s vysokou školou života.

P. Dvořák 11.11.2020 13:44

:-) Díky.

P. Veselý 11.11.2020 14:38

ANO, bingo. V obchodě totiž máte ohromné riziko nákazy. Každý vozík ohmatá denně stovky lidí a hadry nijak nechrání. Pokud je to opravdu strašná nemoc, tak máte sedět doma nebo dojet autem na procházku do lesa. Jestli se do obchodu nebojíte, tak zrušme opatření. Děti se viru bát nemusí.

L. Novák 11.11.2020 22:06

Nesmysly.

D. Hubáčková 11.11.2020 23:22

A Vy to nejste, pan Veselý má skvělý nápad.... zabarikádovat doma staré a i nemocné mladé jen, ať tento nevychovaný sobec Veselý může si užívat života. Je to neskutečná neúcta ke staří, mám pocit, že to nikdy v minulosti takto nebylo.

I. Lyčka 11.11.2020 23:32

No, ve středověku se při moru zatloukly dveře a okna deskami, aby obyvatelé nemohli ven. Některým lidé posílali jídlo v košících na provaze oknem, někteří měli smolíka.

R. Vacek 11.11.2020 5:44

Lockdown je důsledkem neschopnosti vlády zajistit testování-trasování-karanténu. Proto v některých zemích nepotřebovali lockdown vůbec (Taiwan), někde jednou a poučili se (Nový Zéland) a tam, kde jsou vlády nejhloupější, se budou plošná opatření opakovat tak dlouho, dokud se to nějak samo nevyřeší. A někde mají vlády tak neschopné, že s lockdownem čekají na dobu, kdy se dostanou v žebříčku na první místo na světě. Pravděpodobně chtějí dětem dopřát co nejdelší distanční výuku.

F. Kusák 11.11.2020 14:43

Máte dvě možnosti, buď se vystěhovat nebo volit jinou, lepší vládu. Pardon, ještě se nabízí třetí alternativa, nedělat nic a nadávat v diskuzích. Které možnosti dáváte přednost, a proč?

R. Vacek 11.11.2020 14:49

Volím třetí možnost. Ze špatných vlád podpořím tu nejméně špatnou. Ale to, co se nabízí, je katastrofa a moc rozdílů není. V přístupu k viru snad vůbec.

L. Novák 11.11.2020 4:49

Ke dnu jdou všichni, kteří jsou závislí na reálné (fyzické přítomnosti) návštěvnosti, sportovními utkáními počínaje, přes veškeré prodejny a kamenné obchody, kulturou (kina, divadla, výstavy...) konče. Rozhazováním vytištěných peněz to vláda s ČNB samozřejmě nezachrání. Cena rýže se letos v Kauflandu zvýšila zhruba o 50%, podobně je to i s dalším zbožím.

Potíž je v tom, že lepší řešení problému pandemie nejspíš neexistuje. Nechat "vychcípat" část populace, která při onemocnění bude v ohrožení života, je řešení z doby kamenné a doporučovat vám ho bude jenom idiotsky úpřímný zastánce "svobody" J. Jirka v převleku.

P. Veselý 11.11.2020 8:21

Řešením je, že se každý bude chránit sám podle svého uvážení. Stejně jako u chřipky a nebude nikoho otravovat

P. Dvořák 11.11.2020 9:43

V tom s vámi naprosto souhlasím. Chráním se a nikoho neotravuji. Viz výše

P. Dvořák 11.11.2020 9:39.

L. Novák 11.11.2020 16:39

Že takovou blbost napíše P. Veselý mě vůbec nepřekvapilo. :-P