Neviditelný pes

GLOSA: Dvojsečné sankce

31.7.2014

Rusko určitě uvažuje o protisankcích, obávají se ekonomové

Výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního obchodu Jiří Hynek a ekonom Next Finance Vladimír Pikora:

„Domnívám se, že jde o politické gesto ukázat svým voličům, že i my umíme něco ovlivnit,“ tvrdí Hynek.

Podle něj ale přísnější embargo Rusko zas tolik neovlivní, najde si jiné dodavatele.

„Kdyby Rusové přišli s protisankcemi, tak všichni ti, kdo tam v minulosti investovali, by mohli být ohroženi,“ myslí si Pikora. Současná situace prý nejvíce postihne strojírenský průmysl – výrobce obráběcí a letecké techniky.

Jediná sankce, která by na Rusy nějak citelně dopadla, by byla na přední ruský export - ropu a plyn. Jenže to by znamenalo katastrofu pro evropskou ekonomiku. Již před pádem Ukrajiny tvořily importy z Ruska víc než třetinu evropských potřeb. A pokud bychom Rusku zavřeli kohoutky, přibyla by nám obrovská Ukrajina bez vlastních zásob.

A tak dráždíme hada bosou nohou: zvyšujeme sankce a doufáme, že Rusové neodpoví.

Strojírenský a letecký průmysl je tradičním českým produktem, naše strojírenství a na ně navazující letecký a automobilový průmysl jsou to, co ve světě proslavilo značku Made in Czechoslovakia. Pravda, ta značka už není a spoustu trhů jsme ztratili díky našemu socialistickému hospodářství a díky polistopadové euforii, ve které jsme zastavili zbrojní výrobu, za což nám naši spojenci zatleskali, naše zbrojní výroba byla zlikvidována, zatímco značka '"Václav Havel" získala ještě větší renomé.

A trhy po nás obsadili ti naši přátelé, kteří nám nejvíc tleskali.

Sankce pomalu a jistě likvidují to, co by mělo, pokud jsme optimisté, být základem naší budoucí prosperity.

A propos, když už mluvíme o sankcích: kdy Německo navýší sankce tím, že v Rusku zavře svou továrnu Škoda a přestane tam škodovky vyvážet?



zpět na článek