19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Důvěřuj, ale prověřuj

25.2.2019

Jen ať si Poláci dovážené české pivo kontrolují

Heslo „důvěřuj, ale prověřuj“ zní velmi rusky, často se jím však řídí i ti, kteří se vůči Moskvě vymezují. Oblíbil si ho už Ronald Reagan, když jednal s Michailem Gorbačovem. A oblibu nachází i v Polsku. I takto můžeme vnímat polské úvahy, že Varšava začne prověřovat české pivo – třeba množství sladu, alkoholu či způsob skladování.

Ve skutečnosti je to odveta za české kontroly masa z Polska. A šlo by tvrdě říci: To přece není totéž. V polském mase byly skutečně nalezeny bakterie salmonelózy, což doložily laboratorní testy. Proto jsou kontroly polského masa opodstatněné. Nejsou projevem nepřátelství, ba obchodní války, jen aplikací hesla „důvěřuj, ale prověřuj“. Kdežto polská odveta spočívající v plošné kontrole českého piva by byla krokem ryze preventivním, politickým a cíleným. Či jsou k dispozici laboratorní důkazy, že české pivo se v tom či onom prohřešilo?

Jenže toto vše je lepší Polákům nahlas neříkat. Našinec, a to i fanoušek Polska od dob, kdy nám ukazovalo, jak postupovat proti režimu komunistů, se nemůže zbavit jednoho dojmu: že silné a konzervativní Polsko rozvíjí umění urážet se, které je na Západě spjaté s levicí a jí podporovanými menšinami (náboženskými, rasovými, genderovými). Tak jako se muslimové urážejí při kritické zmínce o Prorokovi, Polsko se uráží při kritické zmínce o účasti Poláků při Němci organizovaném holokaustu (proto teď premiér Morawiecki nejel na summit V4 do Jeruzaléma). Či kvůli kontrole masa. Leč je to spojenec, tak tu spirálu nemusíme vytáčet. Je lépe říci „důvěřuj, ale prověřuj“ a vyzvat je, ať české pivo kontrolují. Je-li tak kvalitní, jak si myslíme, musí v té kontrole obstát.

LN, 22.2.2019