Neviditelný pes

GLOSA: ČR momentálně plní podmínky pro euro

4.4.2014

Většina občanů České republiky se staví negativně k zavedení eura. Vyplývá to alespoň z nejnovějších výsledků průzkumu společnosti STEM. Vzhledem ke krizi eurozóny to není překvapivé zjištění.

Na této negativní vlně se hodlá svézt například Občanská demokratická strana. Sází na to, že by jí mohla vynést více křesel v Evropském parlamentu. Proto svoji kampaň před evropskými volbami zakládá na petici za zachování české měny. Vzhledem ke zmiňovanému postoji velké části občanů se jí může podařit shromáždit pod ní tisíce podpisů. Což pochopitelně neznamená, že se to automaticky rovná příslibu hlasů pro ODS v evropských volbách.

Postoj veřejnosti však není pro zavedení eura v České republice nejdůležitější. Přechod na tuto měnu je totiž součástí smlouvy, kterou nováček uzavírá při vstupu do Evropské unie. Samozřejmě žádný striktně daný termín, kdy k tomu má dojít, se v přístupových smlouvách neobjevuje. Rozumí se, že se tak stane v době, kdy země bude na přechod na euro připravena.

Znamená to mimo jiné splnit předem dané podmínky. Ty zčásti leží v rukou politiků, protože se týkají deficitu veřejných financí. I když prvního dubna je potřeba přijímat informace velmi obezřetně, není pravděpodobné, že by Český statistický úřad chtěl vyvést lidi aprílem. Proto lze věřit tomu, že deficit veřejných financí za loňský rok v poměru k hrubému domácímu produktu klesl pod tři procenta. Mimo jiné to znamená splnění jednoho z tzv. maastrichtských kritérií. Rovněž celkové zadlužení se pohybuje s dostatečnou rezervou pod 60 procenty HDP.

V tuto chvíli by tak teoreticky nemuselo nic bránit v tom, aby země zahájila přechod na euro. Splňuje-li tzv. maastrichtská kritéria, pak může vstoupit, zjednodušeně řečeno, do kontrolovaného kurzového pásma, ve kterém musí držet v určitém rozmezí kurz tuzemské měny vůči euru. Toto období musí trvat dva roky. Teprve pak může dojít k definitivní výměně koruny za společnou evropskou měnu.

Přesto má Česká republika k této změně daleko. Jednak by deficit veřejných financí pod třemi procenty nesměl být jednorázovou záležitostí. Hlavně jde o politické rozhodnutí. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by politická reprezentace chtěla nevratně vykročit tímto směrem. Momentálně totiž existuje celá řada důvodů pro, ale také proti zavedení společné měny Evropské unie. Vždy záleží na tom, zda patříte do tábora zastánců nebo odpůrců eura a jaké argumenty podle toho použijete.

Ostatně ministr financí Andrej Babiš před několika týdny prohlásil, že na zvedení eura není česká ekonomika připravena. Zkrátka, i když plníte základní kritéria pro jeho přijetí, záleží především na rozhodnutí politiků, kdy a zda vůbec tento proces zahájí.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek