16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

GLOSA: ČR momentálně plní podmínky pro euro

Většina občanů České republiky se staví negativně k zavedení eura. Vyplývá to alespoň z nejnovějších výsledků průzkumu společnosti STEM. Vzhledem ke krizi eurozóny to není překvapivé zjištění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 6.4.2014 10:24

hluboká právní nerovnost států v EU

Skutečnost, že nově vstupující, o svou konkurenceschopnost vynuceným přijetím sociálně ekologických pravidel "bruselských", už připravení noví členové (z RVHP) se museli na rozdíl od původních členů zavázat k povinnému přijetí Eura je příkladem arogantně ponižujícího přístupu "jádra EU" k nim, přístupu který začal už tím, že k jednáním o budování společného evropského domu (Maastricht) nebyli vůbec pozváni, pokračoval tím, že vůči nim byl po jejich vstupu dokonce porušen i údajný "základní pilíř" EU, kterým je volný pohyb osob, zboží a služeb (nemluvě o de facto neexistujícím právním "pilíři" nazývaným princip subsidiarity) a nyní pokračuje hospodářskou válkou proti všem do "jádra EU" nepatřícím zemím spočívající v tom, že jsou donuceny provádět pro ně neufinancovatelnou "zelené", sociální a byrokratické parazity podporující politiku.

Přijetí Eura je součástí této války, jejímž cílem je jejich přeměna na hospodářské "protektoráty" (především Německa).

Je zřejmé, že současná vláda při plnění svých dryáčnických slibů využije toho, že státní dluh je stále ještě pod absurdně vysokým 60% EU-limitem. Uvážíme-li že r. 1996 po nákladné transformaci konkurence v cca 85% neschopné socialistické ekonomiky a ztrátě tradičních trhů snížila(!!!) vláda V. Klause podíl našeho veřejného dluhu na HDP na 9,22%, byl trestuhodným zadlužováním státu vládami ČSSD v době konjunktury odstartován jeho nárůst na 45,76% (údaj z r. 2012). Při vládním deficitu cca 3% se tedy k 60% limitu přiblížíme za cca 5 let!. Takže žádný strach z Eura. Nás tato vláda přivede do dluhové pasti i bez něho!

M. Moravcová 4.4.2014 16:51

nejvíce charakterizuje

Evropskou unii Vaše věta: "Postoj veřejnosti však není pro zavedení eura v České republice nejdůležitější." Cítíte tu sviňárnu? Co je důležitější, než postoj občanů?

J. Kanioková 4.4.2014 17:00

Asi necítí..

a takových je u nás, bohužel, spousta. Doma či na netu nadávat, nebo aspoň kritizovat, ale ... nic.. "vždyť to nic nepomůže"..

Srabství...

P. Khail 4.4.2014 17:11

Re: Asi necítí..

A vy krom netu děláte co?

P. Vaňura 4.4.2014 13:27

Existuje tu JEDEN poměrně

nový argument PRO přijetí Eura. Je jím devalvace koruny, provedená ČNB, která postihla nejvíce důchodce, střádaly a zaměstnance. S Eurem by to udělat nemohla.

Koruna by dle ekonomiky měla revalvovat ale ČSSD chce devalvací získat peníze na rozhazování!

P. Khail 4.4.2014 17:09

Re: Existuje tu JEDEN poměrně

Jak by mohli devalvací získat peníze? Těch sice nominálně přibude ale jejich hodnota klesne, koupí se za ně méně?

P. Vaňura 4.4.2014 19:07

Přečtěte si něco z ekonomie

Devalvací především klesnou dluhy státu na úkor každého, kdo spoří, včetně např. penzijních fondů. ČNB nakoupila reálné Eura za peníze, které si natiskla. Ta eura byla zaplacena tím, že držitelům koruny klesla její kupní síla a mají tudíž reálně méně peněz. Představte si na místo státu PENĚZOKAZE, na čí úkor jdou peníze, které reálně získá tím, že padělky dá do oběhu? Ono je to tak, že inflace v konečném důsledku vyrovná sumu peněz a cenu zboží, ale v tomto procesu se PŘESUNOU peníze od těch, kdo má k jejich emisi dále (důchodci, lidé, pracující za plat) do rukou těch, kdo jsou jí blíže, což je napřed stát, pak banky, dále podniky (ty už mohou prodělat, ale i vydělat) a nejhůře dopadnou výše zmíněné kategorie lidí, závislé na příjmu, nominovaném v korunách!

P. Khail 5.4.2014 8:41

Re: Přečtěte si něco z ekonomie

Pořád mi není jasné, jak na tom vydělá ČSSD, krom toho mottem vašeho příspěvku je přechod na euro, to asi také někdo obhospodařuje a scénář tedy může být obdobný jako u ČNB s korunou (eurozóna nepochybně není zrovna ve vynikající ekonomické kondici).

K. Frauknecht 4.4.2014 9:21

Mě to přijde furt stejný!

Před třiceti lety jsme poslušně a zodpovědně přijímali DOBRO od SSSR v podobě debilní ideologie a pokřivených ekonomických principů.

Dnes stejným způsobem přijímáme DOBRO od jakéhosi nadnárodního orgánu v podobě debilních směrnic, pokřivených ekonomických nařízení a návodů jak se máme chovat ke 4% části populace, ženám, menšinám.....

A pak že nevstoupíš dvakrát..... :-).

J. Slanina 4.4.2014 8:34

Tuhle jsem se zeptal....

...jedné paní z Německa jak dlouho bych asi vyžil se svým důchodem přepočítaném na eura v Německu. Bylo mi sděleno že asi tak týden, a to v případě, že by mi poskytla u sebe bezplatné ubytování. :-(((

J. Schwarz 4.4.2014 11:31

Re: Tuhle jsem se zeptal....

právě proto nemá smysl přepočítávat německé platy na české. I když se leckdo snaží vyvolat dojem, že se , soudě podle cen jogurtů v německém supermarketu žije v německu levněji než v ČR. Konečně, jak je možné že na Slovensku i důchodce s eury přežije, ačkoliv slovenské důchody jsou ještě nižší než ty české...

J. Gogo 4.4.2014 11:53

Re: Tuhle jsem se zeptal....

Problém je ale v tom, že pouze přežije. Ale je toto opravdový život? Zkuste si zajet na Slovensko a poptat se těch lidí, jak žijí, co jedí a co si mohou dovolit? A ani nemusíte nikam jezdit. Zkuste se poptat u nás.

P. Dvořák 4.4.2014 17:04

Re: důchodce s eury přežije

No přežije, co by ne. V koncentráku, pokud nebyl vysloveně vyhlazovací, přežívali vězni klidně i deset let a víc, že. A to neměli ani €.

P. Joch 4.4.2014 8:32

ČR plní podmínky omylem

Autor neuvádí proč ty podmínky plníme. Je to proto, že díky Kalouskovým úsporám minulá vláda zastavila investice do infrastruktury. Navíc vláda neutrácí i proto, že díky "boji proti korupci" mají lidé s pravomocí rozhodnout strachem svázané ruce. Každé jejich rozhodnutí o započetí výstavby čehokoliv a tím i utrácení peněz, bude totiž dříve nebo později trestněprávně napadeno a po zásluze potrestáno.

Proto se utrácí jen mandatorní - zákonem dané výdaje, ale výplata sociálních dávek a platů úředníkům ještě nikdy a nikde k lepším zítřkům nevedla.

P. Götze 4.4.2014 8:27

re

no co ja vim o prijeti eura rozhpduje rada ministru eu. Pokud zeme plni kriteria pak nejenze muze euro povolit ale naridit. Cesky politik to je jen medialni omacka. Realne o tom uz cesko nerozhoduje dle smluv s eu.

J. Kanioková 4.4.2014 13:35

Švédsko si zorganizovalo referendum

a Švédové euro odmítli. Nevěřím, že rozhodnutí EU "rady ministrů" může mít větší platnost, třeba v Haagu, než referendum v jednotlivé zemi.

P. Machek 4.4.2014 14:25

Re: Švédsko si zorganizovalo referendum

Že nevěříte, to vás sice šlechtí, ale bude to houby platné. Písemně jsme se jako stát skutečně zavázali k tomu, že přijmeme euro, jakmile komise složená ze zemí eurozóny prohlásí, že jsme nějaká kritéria splnili, jiná nám odpustí a nařídí nám euro přijmout. A až se jim budou hodit naše miliardy do eurovalu, tak to udělají neprodleně, a naši politice jen řeknou, že s tím nemohli nic dělat...

J. Kanioková 4.4.2014 16:57

Netvrdím, že by to byl lehký proces,

ale záleželo by JEN na nás - prosadit referendum, vysoká účast a samozřejmě převaha odmítavých hlasů.

Nevěřím, že smlouvy jsou nevypověditelné !

To by už byl jen a jen definitivní DIKTÁT !

Záleží opravdu na nás, jak si necháme kálet na hlavu bez nejmenší akce proti !

P. Khail 4.4.2014 17:05

Re: Švédsko si zorganizovalo referendum

Paní Kanioková píše o Švédsku, to jste nějak pominul ...

J. Kanioková 4.4.2014 7:37

No, EHS bylo fajn,

EU je propadák a skončí špatně. Těch prasklinek se začíná objevovat čím dál víc a lidi si už dlouho nenechají líbit kdeco, co si bruselští autisti usmyslí.

Skandinávci chtějí severskou alianci - http://jdem.cz/bagsp5

J. Kanioková 4.4.2014 17:26

Re: No, EHS bylo fajn,

Klid. Skandinávci strachy z ruského medvěda nejančí http://jdem.cz/bagt78

L. Krajíček 4.4.2014 1:07

Děkujeme, neodcházejte.

Už vím, proč musím jít k volbám do EU: Protože je mně to úplně na prd. Není důležité, co by občané chtěli dnes. Důležité je, co kdysi, kdesi, kdosi za jakýchsi podmínek (a provize) podepsal.

Cituji z článku: "Postoj veřejnosti však není pro zavedení eura v České republice nejdůležitější. Přechod na tuto měnu je totiž součástí smlouvy, kterou nováček uzavírá při vstupu do Evropské unie."

Nepřipomíná vám to šmejdy, kdy si v euforii a pod nátlakem objednáte kastróly a pak zjistíte, že je vůbec nechcete a nepotřebujete? A navíc máte ověřené zprávy, že se ty kastroly dodávají už notně opotřebované, nefunkční a prožrané rzí.

J. Kanioková 4.4.2014 6:57

Ano, ano, ano !

Euro jedině po referendu ! Ohánění se referendem ke vstupu do EU je sprostá demagogie, tehdy nikdo o ničem takovém nedal vědět. Od vstupu se podmínky neskutečně poměnily, a "o nás, bez nás" jsme si v životě užili až běda!

To tehdejší referendum proběhlo ve značně nefér atmosféře, eufanatici v čele s Havlem obrovsky pomlouvali ty, co neměli k EU takový vztah jako oni. Přesto v tomto referendu ve skutečnosti PRO vstup hlasovalo 32,8 % českých občanů. Účast 55,2 %, a z nich 77 % pro. Tohle referendum lze brát jako jakž takž relevantní jedině tehdy, v r. 2003. Lidem se vůbec nic poctivě nevysvětlovalo, největší aktivisti hráli pouze na emoce !!! Havlovi nikdy neodpustím to, když den před referendem o vstupu do EU vystoupil na Václavským Václaváku s prohlášením, že členství naší země v EU může vadit jen "mafiánům a šejdířům".

V. Kain 4.4.2014 12:19

Re: Ano, ano, ano !

Volby do Europarlamentu ukáží jak moc jsou lidé na Brusel nas-aní.V každém případě bych uvítal kdyby Barroso a jeho kumpáni s hlavním halamou Schulzem dostali ránu do vazu.Referenda o přijetí Eura se socialisti bojí jak čert kříže.On ten náš vykutálený Bohoušek ví velmi dobře jak by dopadlo.

J. Kanioková 4.4.2014 13:39

No...

a právě proto média tak zběsile manipulují... buď čím větší integrace EU, nebo Putin...!

Horší je, že s tím mladí nemají zkušenosti.. !

V. Mlich 4.4.2014 12:53

Nebylo to o nás bez nás

Lisabonskou smlouvu schválil parlament a ten závazek přijetí eura je v ní, v referendu o tom nebyla řeč. Klause chtěli vyhlásit nesvéprávným, když ji odmítal podepsat a nakonec to udělal někde na hradních záchodcích. Jenže kdyby tehdy abdikoval, nastoupil by po něm možná i Paroubek a ten by ji podepsal jako první, podobně jako Zeman spěchal s vyvěšením EU vlajky na hradě a teď s fiskálním paktem.

Mimochodem, když Babiš říká, že česká ekonomika není na euro připravená, myslí tím zejména, že státní rozpočet není připraven zaplatit 350 mld do eurovalu, k čemuž se taky zavázala už předešlá vláda a schválil parlament, ale podepsal to až Zeman. Leda si půjčit u MMF, jako to udělali Slováci.

J. Kanioková 4.4.2014 13:29

No... už spoustu akcí schválených parlamentem

lze považovat za - o nás, bez nás.

A o dění kolem LS se mi ani nechce psát z důvodu zachování zdraví, protože míra křiváctví, zvláště z řad "elit", zaskočila tehdy i mě, bytostného realistu.

A k tomu poslednímu argumentu - to je snad jediný moment, kdy jsem ochotna připustit myšlenku - díky za euroval.

V. Vlach 4.4.2014 13:23

Re: Ano, ano, ano !

Jo, už tehdá jel iluminátský masír a propaganda na plné koule! Konec budou mít smutný, když si představím jejich celkové mentální Ego....