16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

GLOSA: Čína provádí tak mohutný lockdown?

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 9.5.2022 15:25

Minule o komunismu, dnes o koronavivu. Hm.

Připomenu, že minule ekonom Kovanda na NP tvrdil, že zastropování cen je fakticky Komunismus.

M. Pivoda 9.5.2022 17:59

Jde přece o princip, nikoliv o společenské důsledky. Principiálně správně, a tedy tržně, musí být především nastavena ta cena.

J. Vágner 9.5.2022 12:09

Doopravdy by mne moc zajímalo proč Číňané ten lockdown vyhlásili. A Nové pověsti české, že mají obavu, že by se prolatlo, že jejich nefunkční vakcína je ještě nefunkčnejsi než Západní nefunkční vakcíny, mne po pravdě hodně málo berou.

R. Vacek 9.5.2022 12:04

Takže on to je skutečně minimálně polobůh, když kvůli němu v Česku přijdeme o práci.:-)

P. Vychodil 9.5.2022 12:01

dobrý bože, Kovando...proč píšeš takovéto bláboly ? Kolik ti jako trolovi platí ? dobrý bože hlavní redaktore NP, proč takovéto bláboly tupých hlav uveřejňuješ ? kdysi jsem si vážil NP, ale jak čas běží, dnes je to snůška debilit, dezinformací (opravuji: oficiálních informací) ...ANO, bylo lépe...

přiznám se, že v součanosti NP je pro mne na stejné úrovni jako seznam.cz., hovinky.cz...

J. Vintr 9.5.2022 23:26

Jisté rozdíl tady jsou, alespoň co se týká diskuzí. Není tady tak drtivá převaha agresivních ukrofilů a rusofobů a nemažou se příspěvky v diskuzi.

F. Navrátil 9.5.2022 10:08

Tak, kdo je čínský polobůh, který provádí mohutný lockdown jsme se dověděli. Rád bych se dověděl dověděl, kdo je vlastně ten evropský polobůh, který se pomocí sankcí sama na sebe snaží zničit evropskou ekonomiku.

J. Nevrkla 9.5.2022 7:40

Ty správné americké vakcíny způsobily, že očkovaní se v současné době nakazí a umírají ve větší míře než neockovani. To existují i horší?

J. Vintr 8.5.2022 21:21

Čínští komunisti zcela jistě nejsou tak blbí, aby věřili na nějaký covidový podvod, který sami pomohli rozjet. Ten teror v Šanghaji má nepochybně jiný důvod, než boj proti neexistující epidemii. Tipuji že jde možná o test, kolik lidé snesou, než se vzbouří (jestli se vůbec vzbouří). A výsledek toho testu nebude sloužit (jen) čínským komunistům.....

R. Langer 8.5.2022 6:17

A ony snad nějaké jiné vakcíny zabírají? ;-D ;-D ;-D

K. Machala 8.5.2022 2:19

Vysvětlení dost nepravděpodobné. Nejen čínské vakcíny prokazatelně moc nefungují, možná jsou dokonce relativně horší ty genové.

Taky to může mít geopolitické příčiny, nebo jiné.

S omikronem jako nejméně nebezpečnou variantou je ostatně snadné i nefunkční vakcínu nalakovat narůžovo a propaganda ji může označit za alespoň zachraňující životy, když už nefunguje na infikování, onemocnění a přenos. Ostatně totéž známe.

J. Vintr 9.5.2022 10:49

Jediný prokazatelný účinek "vakcín" je, že lidem poškozují zdraví a způsobují zvýšenou úmrtnost....

P. Brecík 7.5.2022 19:26

Číňané nejsou hloupí. Asi si spočítali, co by způsobila epidemie v městech, kde je 9 obyvatel na 1m2. Schválně to nedělají. A udělat z Číny poloboha ? To jsme chtěli MY. Marx/Engels Vývoz kapitálu jako nejvyšší stupeň kapitalismu. !!

J. Farda 7.5.2022 22:22

Máte pravdu, Číňané nejsou hloupí, a asi si už spočítali také, že Pútino Rusko začíná být pro jejich byznys toxické ... :-/

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cinsti-technologicti-giganti-se-nenapadne-stahuji-z-ruska-40396252#source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

P. Sura 7.5.2022 17:59

Jenomže v Číně nedošlo k liberalizaci ekonomiky, ale ale ke zneužití kapitalistických metod řízení totalitní mocí. Čínský polobůh nechal do významných vedoucích funkcí pro moderní nakradené technologie dosadit a slušně zaplatit lidi inteligenčně vyspělé a odborně zdatné, ovšem poučené, že je nutno ctít a podporovat vedoucí úlohu poloboha. Na rozdíl od totalitních praktik stádia pokusného komunismu a socialismu, kdy veškěré vedoucí funkce byly obsazeny lidmi horoucně oddanými straně a vládě bez ohledu na inteligenční kvocient a odborné schopnosti..

Z. Koutecký 7.5.2022 22:03

Ale šlape jim to, pane Suro. Zatímco nám ta liberální ekonomika řízená kapitalistickými metodami nadnárodních korporací skomírá.

P. Sura 7.5.2022 22:17

Jo, šlape. Protože pokud nedržíte krok a hubu, budete v lochu a rád, že vám nechali aspoň půlku orgánů. To se to potom šlape, když vám kdejakej odborář nebo socan do ničeho nesmí kecat..

Z. Koutecký 8.5.2022 1:39

No, já tam nikdy nebyl, tak nevím jak se jim žije. A zprávy v tisku se v tomto směru dost rozcházejí. Soudě však podle těch Číňanů, kteří se mnou studovali na fakultě, nebo žijí teď tady, tak jsou to náramně pilní človíčkové i bez teroru. Pokud jde prokazatelně o obchodování s lidskými orgány, tak se mi vybavuje z poslední doby jen Kosovská osvobozenecká armáda (UCK), jejíž velitel, Hasim Thaci, se stal, s naším požehnáním, prezidentem demokratického Kosova a teď byl obžalován z válečných zločinů u soudu v Haagu.

J. Prikner 8.5.2022 11:27

Jestli se zprávy z tisku rozcházejí, bude to asi tím, že to píše někdo kdo tam nebyl nebo někdo kdo je za to placen. Jak se žije v Číně, to uvidíte v videech Lukáše Codra - čočík(jsou na you tube) , který žil jako manažer čínské společnosti léta v číně a naučil se čínsky a uvidíte život v číně bez filtru ČT24.

J. Janotová 8.5.2022 15:34

Áno, čočík, to je ten jehož videa zmiňuji o kousek výš.

J. Janotová 8.5.2022 9:20

Nevím, nikdy jsem tam nebyla. Občas sleduji na tubce cestopisná videa českého ajťáka, který tam žije nejméně 15 let. Ta videa jsou naprosto apolitická. A zdá se mi z nich (třeba jen náhodné záběry z vlaku na okolí), že ta země jde ekonomicky rychle dopředu. Nějak se jim daří dokazovat, že kapitalismus nemusí být nutně spojen s liberálním politickým systémem. Což Západ pokládal za axiom. Ale asi to holt axiom nebyl.....Žít bych ale tam nechtěla, megaměsta nemusím

P. Sura 8.5.2022 10:44

Ano, taky znám spoustu mladých (45-50), kteří tam byli a jsou z toho nadšení. Protože nezažili, jak dovede bolševik lhát a předstírat. My, kdo jsme to zažili tady doma v letech 60 - 89, víme jak to při dostupnosti informačních technologií jde dneska mnohem lépe. Stejně tak potom jsou lidi, ochotní věřit i ruské propagandě i lžím, kterými "zdůvodňují" agresi proti UK. Já už nemám zapotřebí o tom kohokoli přesvědčovat. Kdo věří (chce věřit) lžím, bude v jejich důsledcích dožívat. A to poznání, že to byla lež nebude nijak příjemné.

J. Janotová 8.5.2022 10:58

Neuložil jste svoji odpověď pod jiný příspěvek? Jinak vám nerozumím, psala jsem o něčem trochu jiném

P. Sura 8.5.2022 11:48

Ne, neuložil, ale netrapte se tím, asi by to stejně bylo zbytečné.

J. Hejna 10.5.2022 19:04

Určitě je zbytečné trápit se nesmysly.

H. Rybnická 8.5.2022 12:44

Vy jste asi velmi mladá žena a tudíž si nemůžete vzpomenout na období o kterém pan Sura psal .

Z. Koutecký 8.5.2022 13:03

No, paní Rybnická, já jsem velmi starý muž, takže si pamatuji období podstatně delší než pan Sura, a mám dojem, že jsme se dostali z bláta do louže. A ta bude asi hodně hluboká a široká.

J. Janotová 8.5.2022 15:29

Paní Rybnická, já pamatuji jako malé dítě i 50.léta, kdy se lidi fakt báli a ekonomicky šlo vše naprosto do kopru, nebylo nic. Pamatuji i léta 60., kdy ti největší blbové v podnicích byli odstaveni a nahrazeni schopnějšími lidmi a i po politické stránce nastalo uvolnění. Pamatuji i léta 70. a 80., kdy to ekonomicky bylo sice nic moc, ale základní věci (ve srovnání s 50. lety) byly. Dal se získat i byt (bez vlastnictví rudé knížky). Družstevní výstavba svépomocí....nebo jít po studiích do severních Čech, tam byly byty i státní a podnikové. Občas si říkám jestli ty 4 roky družstevní výstavby svépomocí nebyly menší zátěž než současné hypotéky. Do strany tehdy lezli jen kariéristé a kdo veřejně proti partaji nevystupoval, toho nechali celkem v klidu (samozřejmě na šéfovské místo nemohl ani v technických oborech ani pomyslet). Propaganda byla a byla otravná. Ale bylo to něco ve stylu: nechte nás kecat a my necháme vás žít. Ani k volbám člověk nemusel. Stačilo vyřídit si volební průkaz a odjet v pátek odpoledne z místa bydliště k jedněm nebo druhým rodičúm.... Nejhorší asi bylo vysvětlovat dětem, že je to jinak než jim říkají ve škole, ale celkem rychle to pochopily. Ono ze "soužek" dějepisářek už asi nesálalo žádné svaté nadšení. Takže asi tak. Pan Sůra to vidí jinak, zřejmě je mladší. Je to jeho pohled a vyvracet mu ho nebudu a ani nemůžu.

J. Vintr 8.5.2022 21:31

Lhát nedovede jen bolševik. Naše oficiální média tuhle disciplínu ovládají také. Poslední dva roky v nich nic jiného než lži nenajdete.

J. Farda 8.5.2022 9:10

Teng Siao Pching poté, co se dostal po éře zbídačujícího Maova Velkého skoku - v němž mu revoluční studenti zavraždili i syna - zpět k veslu, razil zásadu, že není důležité, zda je kočka černá či bílá, ale zda chytá myši. R^