19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Čína provádí tak mohutný lockdown?

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Janotová 8.5.2022 9:26

NAŠIM vysokým ziskům?

J. Janotová 8.5.2022 9:20

Nevím, nikdy jsem tam nebyla. Občas sleduji na tubce cestopisná videa českého ajťáka, který tam žije nejméně 15 let. Ta videa jsou naprosto apolitická. A zdá se mi z nich (třeba jen náhodné záběry z vlaku na okolí), že ta země jde ekonomicky rychle dopředu. Nějak se jim daří dokazovat, že kapitalismus nemusí být nutně spojen s liberálním politickým systémem. Což Západ pokládal za axiom. Ale asi to holt axiom nebyl.....Žít bych ale tam nechtěla, megaměsta nemusím

J. Farda 8.5.2022 9:10

Teng Siao Pching poté, co se dostal po éře zbídačujícího Maova Velkého skoku - v němž mu revoluční studenti zavraždili i syna - zpět k veslu, razil zásadu, že není důležité, zda je kočka černá či bílá, ale zda chytá myši. R^

R. Langer 8.5.2022 6:17

A ony snad nějaké jiné vakcíny zabírají? ;-D ;-D ;-D

K. Machala 8.5.2022 2:19

Vysvětlení dost nepravděpodobné. Nejen čínské vakcíny prokazatelně moc nefungují, možná jsou dokonce relativně horší ty genové.

Taky to může mít geopolitické příčiny, nebo jiné.

S omikronem jako nejméně nebezpečnou variantou je ostatně snadné i nefunkční vakcínu nalakovat narůžovo a propaganda ji může označit za alespoň zachraňující životy, když už nefunguje na infikování, onemocnění a přenos. Ostatně totéž známe.

Z. Koutecký 8.5.2022 1:39

No, já tam nikdy nebyl, tak nevím jak se jim žije. A zprávy v tisku se v tomto směru dost rozcházejí. Soudě však podle těch Číňanů, kteří se mnou studovali na fakultě, nebo žijí teď tady, tak jsou to náramně pilní človíčkové i bez teroru. Pokud jde prokazatelně o obchodování s lidskými orgány, tak se mi vybavuje z poslední doby jen Kosovská osvobozenecká armáda (UCK), jejíž velitel, Hasim Thaci, se stal, s naším požehnáním, prezidentem demokratického Kosova a teď byl obžalován z válečných zločinů u soudu v Haagu.

J. Farda 7.5.2022 22:22

Máte pravdu, Číňané nejsou hloupí, a asi si už spočítali také, že Pútino Rusko začíná být pro jejich byznys toxické ... :-/

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cinsti-technologicti-giganti-se-nenapadne-stahuji-z-ruska-40396252#source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

P. Sura 7.5.2022 22:17

Jo, šlape. Protože pokud nedržíte krok a hubu, budete v lochu a rád, že vám nechali aspoň půlku orgánů. To se to potom šlape, když vám kdejakej odborář nebo socan do ničeho nesmí kecat..

Z. Koutecký 7.5.2022 22:03

Ale šlape jim to, pane Suro. Zatímco nám ta liberální ekonomika řízená kapitalistickými metodami nadnárodních korporací skomírá.

Z. Koutecký 7.5.2022 21:56

No, to by znamenalo zase všechny ty výrobny jako léků, čipů a všeho možného dalšího zase postavit a rozjet. Jenže my také potřebujeme suroviny na takové výroby. Ty nemáme a ti, kterým nadáváme, sankcionujeme a odstrašujeme, nám je asi dodávat nebudou. Ale s tím si my tady v Česku lámat hlavy nemusíme, protože do toho moc kecat nemůžeme. O tom se rozhoduje především v Bruselu a Washingtonu. Tak dobrou noc, pane Kando, a k nedělnímu řízku doporučuji dát si banány. Těch je teď dost a jsou levnější než brambory. Holt pokrok.

P. Brecík 7.5.2022 19:26

Číňané nejsou hloupí. Asi si spočítali, co by způsobila epidemie v městech, kde je 9 obyvatel na 1m2. Schválně to nedělají. A udělat z Číny poloboha ? To jsme chtěli MY. Marx/Engels Vývoz kapitálu jako nejvyšší stupeň kapitalismu. !!

P. Sura 7.5.2022 17:59

Jenomže v Číně nedošlo k liberalizaci ekonomiky, ale ale ke zneužití kapitalistických metod řízení totalitní mocí. Čínský polobůh nechal do významných vedoucích funkcí pro moderní nakradené technologie dosadit a slušně zaplatit lidi inteligenčně vyspělé a odborně zdatné, ovšem poučené, že je nutno ctít a podporovat vedoucí úlohu poloboha. Na rozdíl od totalitních praktik stádia pokusného komunismu a socialismu, kdy veškěré vedoucí funkce byly obsazeny lidmi horoucně oddanými straně a vládě bez ohledu na inteligenční kvocient a odborné schopnosti..

A. Alien 7.5.2022 14:15

Kovanda: "Zlý, zlý Číňan, nepřiveze mi hračku, kterou chci! Fuj!"

Číňan: "Co je Kovanda? Aha, Česko. To je ta zemička, co má lidí asi jako Šen-čen, Su-čou nebo Cha-er-pin. Ale to jsou subprovinční města. - Tak to se nezlobte, to nás opravdu nezajímá."

P. Diviš 7.5.2022 13:59

Z keců ...

M. Kanda 7.5.2022 12:39

Nás by nemělo zajímat, co bude dělat Čína. My bychom v těch chybách neměli pokračovat a měli bychom je urychleně napravit.

Z. Koutecký 7.5.2022 11:43

No, pane Kando, poděkovat můžeme především těm, kdo přenesli spoustu důležitých výrob do Číny kvůli levné pracovní síle a našim vysokým ziskům. A teď vedeme s Čínou obchodní válku a prohlašujeme ji za nepřítele. Tak co jako čekáme, že bude naopak dělat Čína, když jsme se tím dostali do potíží?

I. Lyčka 7.5.2022 10:59

Koukněte na youtube na blog Pavla Dvořáka.

L. Žaloudek 7.5.2022 10:44

Něco tu nesedí. Evropa všechnu výrobu převedla do Asie a všechny suroviny a potrviny dováží? Z čeho tu vlastně tak blahobytně žijeme?

P. Pepax 7.5.2022 9:35

R^ asi tak.

M. Kanda 7.5.2022 9:34

Číňan si může doma dělat lockdowny jak uzná za vhodné a nám do toho konec konců nic není. Je to jejich věc.

A že na to doplatí naše ekonomika a potažmo naši pracující? Za to můžeme poděkovat těm, kteří nás léta táhli do čínské náruče a lezli Číňanovi do zadku.

K. Salajka 7.5.2022 9:20

To, že vakcíny zabírají na omikron, ví u nás už jen Válek a Ti, co berou provize za to, že je kupují . Pravdu máte v tom, že čínský lockdown má stejný cíl jako ten evropský. Jenom je důslednější.

S. Rádl 7.5.2022 8:31

Jednak ten lockdown v Shanghaji už trvá mnohem déle než 2 týdny, jednak ta účinnost vakcíny není podstatná, pokud máte proočkovanost kolem 50 %.

P. Kazo 7.5.2022 8:20

Akosi sa z médií vytratili správy o Šanghaji... to už tam porazili hnusobu? Alebo všetci vyskákali z okien a nikto už nenarieka hladom?

J. Nevrkla 7.5.2022 8:16

Vakcíny typu Pfizer a Moderna snad na omikron fungují? Děláte si srandu?

Nejsem očkován, měl jsem omikron, necelé dva dny kašel bez teploty, toť vše. A pak potkávám třikrát očkované známé, kteří si stěžují, jak měli těžký průběh. Ze statistiky dozvím, že onemocní třikrát tolik lidí po třetí dávce než neočkovaných a že jich také násobně více umírá.

Mělo by se urychleně skončit s demagogii a zveřejnit statistická čísla, která jsou k dispozici. Pokud to neudělají, chtějí nás jen trestuhodně obelhavat.

J. Moravec 7.5.2022 7:34

Že jsou Číňané, jak říkají už hodně dlouho,“dílnou světa”, že se díky tomu dostali k vyspělým technologiím a že jich je jich 1,5 mld vědí také. A podle toho se také dnes chovají.

F. De Winter 7.5.2022 7:30

Ano, z mého pohledu je to těžko pochopitelné. Něco podobného vyváděla Austrálie. Nakonec i to naše zavírání okresů byl těžký úlet. Sakra, kde se ty blbosti líhnou?

J. Moravec 7.5.2022 7:13

Vy asi nevíte, že náš pan profesor Fiala je ten nejlepší premiér.

J. Vágner 7.5.2022 7:12

Také přemýšlím co to obvykle racionální Číňané vyvádí. Ovšem, že by se tak příliš namahali skrýt, že jejich nefungující vakcíny nefungují ještě méně, než Západní nefungující vakcíny, mi připadá poněkud málo pravděpodobné.

F. De Winter 7.5.2022 6:57

Že by vůně peněz? Nebo někdo tahá za nitky?

M. Mucha 7.5.2022 6:53

Často přemýšlím o tom, jak se z člověka, jenž byl zřejmě normální a možná i schopný a úspěšný lékař, ve chvíli, kdy usedne na ministerské křeslo, stane idiot.