25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Centrální banka jako ledoborec

Vidím to jako dnes. Je konec listopadu roku 2013, několik týdnů po přelomovém rozhodnutí bankovní rady ČNB, že kurz domácí měny oslabuje o necelých 5 % a nedovolí mu posílit pod hladinu 27 korun za euro.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 24.2.2016 6:53

Takže když bude ekonomická krize

ČNB zasáhne a bude vystaráno!? Hloupý žvást, ekonomika a vývoz neroste proto, že někdo vytisknul hromadu peněz a dal je do oběhu, roste proto, že nejsme v propadu a roste navzdory umělému zásahu ČNB. Přirozené je, aby měna byla silnější a silnější a ne aby ji blbové oslabovali.

Z. Rychlý 24.2.2016 9:15

Re: Takže když bude ekonomická krize

Chování ČNB je sice pošetilé, ale obecně opravdu platí záporná zpětná vazba - silná měna zvyšuje dovozy cizího zboží a zdražuje vývozy. Tahle poučka opravdu platí.

Občan je to poslední kolo u vozu. Úspory jsou jistě hezké. ale důležitější je mít možnost si dobře vydělat - to je mnohem důležitější.

Inflace bere úspory lidem stejně. Současný ekonomický svět však bez inflace fungovat nemůže, bez sypání nových peněz do ekonomiky se tato zadrhne. Úspory pro ekonomiku nejsou (v podstatě) žádoucí. Nic by se však nemělo přehánět - nulové, či dokonce záporné sazby, kvantitativní uvolňování, to je podle mě přilévání oleje do požáru. Říká se, že poměr nově vydaných peněz a uložených, by měl být cca 1:12. Ha, ha, ha, zasmáli se zbrojnoši. Centrální banky PRÝ kvantitativně uvolněné peníze stáhnou z oběhu - ha, ha, ha.

Zatímco ECB tiskne Eura jako divá a snižuje jeho hodnotu - my se snažíme dohánět jakousi hodnotu, která je v pohybu a neustále nám utíká. Proto je to hloupé. Jinak asi čs. ekonomika již dosáhla vrcholu a ČNB může klidně vycouvat, kurs se spraví sám. Není pochyb o tom, že se bude bít v prsa, jak to všechno dobře udělala.

L. David 19.2.2016 21:11

Zpupný a drzý cucáku Hample,

ty, který jsi nikdy skutečnou prací nevydělal ani korunu!

Chválíš se Hample něčím, na čem nemáš ani s celou Bankovní radou ČNB ani tu nejmenší zásluhu!

Ekonomika země jde svou cestou bez ohledu na pomatenost bankovních ouřadů. Avšak to, co jste v listopadu 2013 v ČNB udělali, bylo ohavné okradení o miliardy Kč všech držitelů aktiv vázaných na českou korunu, úspory obyvatel ČR nevyjímaje.

Člověkem hodným úcty se pro mne Hample staneš, až učiníš s tebou a dalšími organizované zlodějiny pokání a začneš se čivit skutečnou poctivou prací.

Do té doby jsi u mne zlodějský darebák!

Z. Rychlý 19.2.2016 16:22

Já bych za normálních okolností s panem Hamplem

souhlasil. Devalvují korunu, aby udrželi kurs vůči Euru na úrovni pod 27 Kč. Důvody pro tohle existují a mají racionální jádro, i když je to dvojsečná zbraň.

Ovšem v této nenormální době je blbé snažit se udržet nějaký kurs vůči něčemu (Euru), co devavuje ještě rychleji, než stačí znehodnocovat ČNB naši korunu. ECB svým kvantitativním uvolňováním ničí Euro ve velkém, a my to penězokazectví takhle spolufinancujeme.

Když se ekonomice daří, jako úspěch si to na hruď připne kdekdo, bankéři, Sobotka, Babiš, i když to není snadné udělat rozbor proč se daří. Jsem zvědav, až bude nutno intervence ukončit a koruna vyletí, japa na tom exportéři budou. Padnou pěkne na hubu. Polštáře nedělá nikdo.

K. Pavlik 19.2.2016 16:48

Re: Já bych za normálních okolností s panem Hamplem

Cesko by mohlo treba zacit platit dluhy. Ja vim ze je to nesmysl nebot vice nez 95% (?) volicu podporuje strany ktere neumi delat nic jineho nez dluhy. Pak by mozna Euro bylo za 30.

Z. Rychlý 19.2.2016 19:35

Re: Já bych za normálních okolností s panem Hamplem

Jo,jo - dobré věci jsou ovšem krajně nepopulární a politik je nebude vůbec zmiňovat, natož prosazovat.

D. Polanský 24.2.2016 6:58

Oslabení

Je si také dobré uvědomit, že když někdo oslabí měnu 5% automaticky sníží hodnotu úspor občanů o 5 %. To jaksi autor pochopitelně neuvedl, vybral si to, co se mu hodilo. Prostě darebák.

M. Zdobinský 19.2.2016 15:27

Pane Hample

je moc pěkné,že se umíte pochválit.(I když samochvála vždycky trochu páchne) Asi nikdo nepochybuje,že majitele firem,kteří jsou orientovaní na export, vás plácají po zádech.Možná nejen to. Skokově vydělali,kdo by si to nepřál. Jen jste jaksi zapomněl napsat,že v této zemi nežije 10.mil. majitelů exportních firem a že jsou lidé,kteří na tom prodělali!!! Malá otázka : Kdo to asi je?

Je to podobně jako se solárními elektrárnami.Ti hoši co je postavili určitě vydělali. A víto kdo jim to zaplatil?

F. Havala 19.2.2016 14:42

Jednou to praskne.

Nereálný měnový kurz koruny nelze držet nekonečně. To co provádí absolventi politické ekonomie, předváděli soudruzi před rokem 1989. Poručí větru, dešti a dolaru.

R. Tichý 19.2.2016 11:09

To je fajn. Nejvíce mne při výjezdu do ciziny potěší, když si připadám jako žebrák. A já hlupák si myslel, že CZK bude přirozeně posilovat. Jenže ono je třeba likvidovat lidem úspory pomocí inflace.

J. Kratochvíl 19.2.2016 11:06

Nízký kurz koruny je scestný a nebezpečný,

a vytvořil z nás novodobou kolonii. Nízký kurz koruny způsobuje, že naší konkurenční schopnost založil na levné práci místo, aby využil další naše výhody pro tento cíl a takové faktory jako je naše tradice průmyslové výroby nebo výhodnou geografickou polohu. Udělal z naší ekonomiky závislou na matkách v zahraničí, díky levné pracovní síle nemají zájem u nás zvyšovat produktivitu ani zvyšovat mzdy a tím z nás udělal novodobou kolonii. Činnost pana Hampla a ČNB je pro náš stát velezrádná a měli by se za tuto činnost zodpovídat.

K. Janyška 19.2.2016 10:57

Vy jděte do háje, Hampl.

Dojíte souvislosti a informace z prstu, až se mi zdá, že jste součástí světového centrálbankéřského spiknutí... Dzp.

D. Procházka 19.2.2016 10:44

Nejsem ekonom

ale jsem zvědavý na tu ránu, kterou dostanou exportéři, až intervence skončí. Doufám, že si vytvářejí rezervy. Vůbec se nedivím, že by chtěli pracovat s jednotkou dočasnosti "jeden furt".

R. Langer 19.2.2016 10:43

Jo, skvělé zhodnocení

exportu o 20 % za cenu znehodnocení měny pro konečného zákazníka o 20 %. To je skutečně famózní výkon. Možná bychom mohli nechat kurz volný, a plošně všude snížit platy o 20 %, vysledek by byl stejný. :-P

J. Hejna 19.2.2016 10:35

Autor je viceguvernér ČNB

Tím je to dané.

J. Chaloupka 19.2.2016 9:54

Jen by mne zajímalo, kolik je skutečně českých

exportérů (já znám jen Grunda), kteří na tom vydělají, a kolik občanů, kterým se devalvovali a stále devalvují úspory. Na tuto otázku zatím nikdo neodpoví. Raději. Panu Hamplovi radím následovat mistra Tošovského do Švajcu a raději se nevracet.

B. Hamáček 19.2.2016 9:13

Devalvace

Devalvace určitě "někomu" vyhovuje , patrně nejvíce kamarádům bankovní rady. Vždyť i většina vývozců také dovážejí , tudíž se tento efekt smazává. A s. Hampl přeci nebude hanět své dílo. Nedávno byl rozhovor s nějakou ekonomkou , bohužel jméno si už nepamatuji , kde říkala o hodnotě eura i těsně pod 20 KČ.

S. Ševeček 19.2.2016 8:50

"v ekonomice, kterou vývozy živí"

A kdo živí lidi?

I. Pujman 19.2.2016 7:08

Nedivím se nadšeným názorům vývozců.

Onbi přece vyvážejí zboží, které díky rozhodnutí naš í milované centrální banky nechali vyrobit v Česku s nějakými náklady. To zboží pak prodávají v zahraničí a má tam svoji hodnotu. V podstatě stejnou, jako má stejné zboží vyrobené v zahraničí. Pro zjednodušení - obyčejný rohlík Německu. Má hodnotu třeba deset centů. U nás se vyrobí tak, že dělník za něj dostane v korunách nějakou konkrétní částku. Díky stanovenému nízkému kursu koruny centrální bankou to bude jeden cent. V Německu pekař dostane za výrobu rohlíku asi tři centy. Ostatní náklady na suroviny, energii a dopravu jsou téměř stejné. Hodnota rohlíku na trhu v Německu bude stejná, ať jde o rohlík německý, nebo český. Ale ten vývozce z Česka prodává o cent levněji, protože mu pořád ještě jeden cent na každém rohlíku přebývá. Kdyby byl kurs koruny spravedlivější, a odrážel skutečnou hodnotu, kterou ve stejném objemu zboží dokáží čeští výrobci a pracující do výrobků vložit, dostali by skuteční tvůrci hodnoty rohlíku za svoji práci zaplaceno v korunách stejně, ale v přepočtu na Eura pochopitelně více. A z té v Česku vyrobečné hodnoty by dostali tak spravedlivější díl. Na vývozce by zbylo méně. Ještě se divíte, že hlavně výrobci, patřící zahraničním investorům, tleskají nadšeně intervencím ČESKÉ národní banky do kursu Eura ke koruně?

V. Němec 19.2.2016 7:39

Re: Nedivím se nadšeným názorům vývozců.

Máte jeden chybný předpoklad. Tím je to, že kdyby byl kurz "spravedlivější" (jak říkáte), že by by naši pekaři ty svoje rohlíky v Německu ještě prodávali. Proč by prodejci v Německu měli kupovat rohlíky od Čechů , když mají za stejnou cenu rohlíky vlastní (navýšení ceny dovozem pomíjím)?

Výsledkem by tedy byla menší zaměstnanost pekařů (a navázaných profesí) u nás a vyšší v Německu a naopak vyšší nezaměstnanost u nás (a vyšší dopad na sociální systém) a nižší v Německu.

Co se dovozů týče je věc "podobná". Německé zboží je dražší a české naopak levnější -> roste spotřeba českého zboží (a služeb, např. tuzemské dovolené) -> roste zaměstnanost u nás...

Nezlobte se, při srovnání výhod a nevýhod mi současný kurz připadá velice výhodný.

M. Šejna 19.2.2016 8:00

pane Pujmane

v principu byste měl pravdu je tehdy, kdyby český výrobce prodával své výrobky v EU za koruny a nikoli za eura. Jenže obchodní dohody se v EU uzavírají v drtivé většině v Eurech.

Co z toho plyne? Za výrobek v hodnotě 10.000,- Euro jste před devalvací získal 250 tisíc, ale po devalvaci víc jak 270 tisíc.

S. Ševeček 19.2.2016 8:52

Re: pane Pujmane

O těch "přebytkových" 20 tisíc se vám zvýšily výrobní náklady.

J. Hejna 19.2.2016 10:38

Re: pane Pujmane

O těch "přebytkových" 20 tisíc byli inflací okradeni čeští občané (samozřejmě kromě ryzích vývozců).

R. Langer 19.2.2016 10:44

Re: pane Pujmane

Přesně tak!

M. Šejna 19.2.2016 11:01

pane Hejno

ale vždyť inflace je skoro nulová a v posledních dvou letech navíc spadly i úroky z půjček na historická minima.

O kolik jste byl okraden Vy osobně?

R. Langer 19.2.2016 11:23

Re: pane Hejno

O to, že veškeré zboží za poslední rok podražilo o cca 20%. Ale pokud nechodíte nakupovat, tak jste si toho zřejmě nevšiml. :-P

K. Pavlik 19.2.2016 1:15

Toto je snad kazdemu jasne

Pokud snizite hodnotu sve meny tak pomuzete exportu. To je snad kazdemu jasne - delalo se to casto jiz za prvni republiky.Mexiko to dela uz nejmene 50 let.

M. Šejna 19.2.2016 8:03

Re: Toto je snad kazdemu jasne

Každému to jasné není a nebylo. Tady na Psu vyšlo mnoho článku a diskuzních příspěvků o tom, že devalavace nám prý znehodnotila úspory. Absolutně nepochopili, co devalvace skutečně způsobila.

R. Langer 19.2.2016 10:51

Re: Toto je snad kazdemu jasne

Spíš někdo pořád nechápe, že devalvace prostě úspory ZNEHODNOCUJE, i když se různí zloději (vydávající se za bankovní experty) snaží dodat jiná, alternativní a zcela lživá vysvětlení. :-P

K. Pavlik 19.2.2016 14:59

Re: Toto je snad kazdemu jasne

Znehodnocovani uspor neni nic noveho. Moje babicka to zazila po padu C.K. Rakouska-Uherska- a to se mimochodem v Cesku oslavuje. Moje mama to nezazila pri menove reforme po valce - nastesti mela jen dluhy. To ze to hodne lidi v Cesku nechape je smutne - meli by se jit podivat do Mexika. Kdyz tam ma chudy clovek penize tak si koupi pytel mouky, bohaty pristavi metr na dome.

Jedina rozumna (a fungujici) metoda to udelat aby to lide pochopili je samozrejme dalsi menova reforma - ty sny o euru za 20 Kc jsou asi pod vlivem slivovice.