Neviditelný pes

GLOSA: Budoucnost aut, téma k zbláznění

17.4.2019

Heslem této dekády je elektromobilita. Na takovém vývoji by nebylo nic působivého ani mimořádného, kdyby ovšem politici leckde na světě, hlavně ale v zemích EU, nevsadili nikoli na technický vývoj a jeho stávající možnosti pro tento druh vozidel, nehodili za hlavu logiku a nerozhodli o přechodu proto, že to prostě je cool a trendy. Kdo je free, cool a in, je prostě frikulín.

Prosazují to bez ohledu na to, že technický vývoj baterií do e-vozů je stále ještě v plenkách, že spotřeba drahých kovů do nich nejspíše stále přesahuje možnosti těžařů na celém světě, že tato vozidla jsou tak drahá, že si je mohou kupovat jen boháči anebo bohaté korporace, které neví, jak vytvořit nákladové položky v účetnictví, nebo že musejí být dotovány, že „ládování“ těchto vozidel na rozdíl od tankování trvá šíleně dlouho a dojezd vozidel je nyní na maximu 500 km a to ještě kdo ví, jestli nelžou výrobci tak, jako lhali při spotřebě paliva na 1 km. Suma sumárum, je to sázka na podivného koně.

Přitom ve hře je také vodík, kde také jsou problémy, hlavně v distribuci a výstavbě „čerpacích stanic“, ale i pro laika je zřejmé, že toto palivo má mnoho výhod i oproti vzývaným e-vozům, byť i nevýhody se najdou. Jsou to prostě alternativy, jenže politici - tak jako u CO2 - jsou jakožto správní frikulíni připraveni kdykoli poručit větru i dešti, když to přinese body u voličů, kteří myslí zeleně, jenže nemyslí ekonomicky a nechápou, že někdy méně „pokroku“ je více ve výsledku. A hlavně že úkolem politika není vměšovat se do exaktních věd a do zákonů mechaniky.

Možná by bylo lépe takticky vyčkat, kam se povalí vývoj, a postupně tomu přizpůsobovat předpisy. Ale to bychom po frikulínech chtěli, aby mysleli trochu do budoucnosti. Jenže kluci a holky potřebují ve světle reflektorů tvořit dobrý svět hned, bez ohledu na to, je-li to vůbec v dohledné době možné. Však až se to třeba podělá, oni už u vesel nebudou a do pořádku to bude muset dát někdo jiný. A kdo má zelený mozek, tomu beztak není pomoci již nyní.

Tipuji, že za pár let budou e-auta takovou sběratelskou libůstkou. Nejsem politik a vím, že pršet či svítit slunce bude, i kdybych se střelil do hlavy. Můžu si ji tedy zachovat chladnou.



zpět na článek