Neviditelný pes

GLOSA: Bernanke věští konec krize

4.9.2010

Jsme tedy na prahu zhroucení celého hospodářství?

Šéf mocného FEDu Ben Bernanke minulý pátek na setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole prohlásil, že to nejhorší má americká ekonomika již za sebou. A kdyby náhodou nebezpečí hlubšího poklesu opravdu hrozilo, použije prý FED blíže nespecifikovaná „nekonvenční opatření“.

Že je americká ekonomika, jejímž základem již nejsou, jak tomu bývalo ještě před několika desítkami let, průmysl a silný export, ale služby, finanční spekulace a spotřeba zboží vyráběného až otrocky lacinou pracovní silou v zámoří, relativně zdravá, znělo z vedení FEDu, k němuž Bernanke také náležel, i před rokem 2008 a před událostmi, jež podle slov tehdejšího amerického ministra financí takřka vedly k vyhlášení stanného práva.

Mýlil-li se B. Bernanke tehdy, proč mu věřit nyní? Jak může FED americkou ekonomiku ozdravit a rozpohybovat, nemůže-li již dále snižovat základní úrokovou sazbu? Nejspíš jen „kvantitativním uvolňováním“, tedy vytvářením peněz ex nihilo, sloužících FEDu k umělému výkupu federálních dluhopisů.

Jak známo, v USA netiskne peníze vláda, ale kartel soukromých bankovních gigantů, tzv. Federální rezervní systém. Americká vláda je tedy vůči prosazování zájmů kosmopolitních finančních elit v zásadě bezmocná. Škoda, že se nemůžeme zeptat bývalého amerického prezidenta Kennedyho, co o této skutečnosti soudí…

Ale zpět k současné patálii a kvantitativnímu uvolňování. S vytvořením každého nového dolaru klesá hodnota všech dolarů v oběhu. Stát se vůči FEDu stále více zadlužuje, čímž roste i úrok, jenž bude muset splácet. A také se touto politikou dláždí cesta k inflaci, o jejíž výši a důsledcích si budou naši vnuci číst v samizdatových publikacích o Velké hospodářské depresi a vzniku nového světového řádu.

Převzato z Blog.ihned.cz/semin se souhlasem autora



zpět na článek