20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Slávek Valašsko 23.1.2009 23:16

Opravdu krize

To není krize,to je jen nová hra nejvyšších pater globálního kapitalismu,který v rámci  uhlídání svých pozic před  masami, méně ekonomicky vyvolených,musí volit novou strategii a tak vymyslel i tento  jako by neovladatelný společenský proces a nazval ho krizí  v oblasti ekonomiky:Ve skutečnosti  tento globální kapitalismus došelo do stadia krize hodnot..To co  se nám sanží namluvit je ve skutečnosti  snaha setřást i za cenu  velkých ztrát  konkurenci a vy\tvořit nový prostor pro své záměry. Globální kapitalismus pochopil jak působí zákony negace a jak je  využít.O ovládnutí jejích mechanismu tu ještě není řeč. Ale o těchto zbraních  špiček kapitálu věděli mdobře  Marx ,Engl i Lenin.To jen my jsme se nevchali ukolébat a marxismus odložili jako nepotřebný zdroj poučení i pro tuto dobu. A svět jde  dál vývoj a pokrok, přináší nové jevy i poznání.A  poznáním vládne úzká skupina a také činí  rázná opatření ve prospěch udržení moci,Je to  opravdu krize ? Nebo pouze jevová  stránka nových  forem  ekonomického ovládnutí lidstva.? 

jara cimrman 23.1.2009 1:12

..kolik miliard za duveru?

....to je podobna otazka jako za kolik stovek se da poridit ztraceny panenstvi....

Ludva 23.1.2009 8:34

Re: ..kolik miliard za duveru?

Neslyšel jste o plastice panenské blány ? Nic není nemožné.

Double_K 22.1.2009 18:14

Nápad:

Co takhle snížit daně občanům, zvýšit tak jejich kupní sílu a poptávku po zboží, což zase oživí výrobu. Aspoň by ty prachy dostali nevinní lidé a ne pachatelé finančního průšvihu, ve kterém jsme.

Přijde mi nemorální způsobit chybami finanční krizi a pak chtít pro sebe samého pomoc od státu.

František 22.1.2009 18:01

Dobrý článek

Líbí se mi zde uvedené heslo. Pro členy představenstva, třeba ČEZ nebo E-ON a pod. platí: "Berte si, dokud je z čeho!" Jsme přece podnikatelé!

Libor 23.1.2009 11:31

Re: Dobrý článek

"Berte si, co hrdlo ráčí!"

"Já bych si, s dovolením, vzal:"

"Já bych si ,s dovolením, také vzal."

"Já bych si, s dovolením, také vzala."

loula 22.1.2009 15:48

jenom maličkou poznámku.

Uročení peněz pouhými dvěma procenty každý považuje za nedostatečné a hladové. Počítejme však, kdyby si Kristus před ukřižováním uložil na 2% úrok jednu drachmu, takl dneska by papež jako zástupce Boha na zemi zcela oprávněně požadoval výplatu 158 milionů miliard drachem. Zcela podle práva, nešlo by o žádnou zlodějinu. Je vidět, že systém založený na exponenciálním růstu ( a to současný systém předpokládající meziroční procentuelní růst je) prostě nemůže být dlouhodobě stabilní. Vždy po určité dobé musí mutně přijít nějaký otřes (valky, krize a pod), kterým se tento fitkivní nárůst znehodnotí ( pár lidí na tom vydělá, podstatně více prodělá, takže celkové saldo je záporné). To vůbec není o nějakých kapitalistech nebo socialistech, to je matematika.

Čekista 22.1.2009 16:03

Re: jenom maličkou poznámku.

To by fungovalo, pokud by ta drachma měla konstantní hodnotu. A to nebylo skoro nikdy. Jistě, banka, která si bankovky tiskne tro má jednodušší, než panovník, který zmenšuje obsah drahého kovu v mincil.

jízlivec 22.1.2009 16:09

Re: jenom maličkou poznámku.

Nemyslím, ono by to fungovalo i v reálu, akorát by ten reálný nárůst byl o n řádů menší... Troufám si odhadnout, že by byl asi tak v poměru produktivity jednotlivce tehdy a dnes.

Mmch pořád se opakuje, jak ti Holanďani okradli ubohé Indiány, když od nich koupili Manhattan za balík dek a soudek rumu v hodnotě 24 dolarů. Řekl bych, že tehdy to byla reálná tržní cena za čímsi porostlý ostrůvek bez infrastruktury - a taky že kdyby ti rudokožci vzali ty dolary ve zlatě a šikovně je investovali, tak by si ten Manhattan z výnosu dneska koupili zpátky a ještě by ho mohli celý zplanýrovat a zalesnit...

loula 22.1.2009 16:24

Re: jenom maličkou poznámku.

Ano, to je právě ono, Kristus si za tu jednu drachmu mohl koupit řekněme kozu, a papež si za těch 158 milionů miliard drachem může koupit řekněme kozy dvě. Cili nominálně fantasticky zbohatnete, ale realně nic moc. No a právě tento rozpor, kdy se na trh davy lidí zjistí, že mají nabitou prkenicíi, ale nemají v podstatě žádnou reeálnou hodnotu, ačkoliv celé generace střádali a střádali, vedou právě k těm společenským otřesům. 

Zemánek 22.1.2009 16:27

Re: jenom maličkou poznámku.

Kdyby si Kristus před ukřižováním uložil na 2% úrok jednu drachmu, tak  dneska by  papež jako zástupce Boha na zemi byl největší žebrak na zemi , proto že banky svou chamtivosti a nesmyslnými poplatky samy rujnují vklady střadatelu.

loula 22.1.2009 16:35

Re: jenom maličkou poznámku.

Pořád žiji v možná naivní představě, že dříve, když bankéř slíbil 2% úrok, tak to skutečně byl dvouprocentní úrok. 

jara cimrman 23.1.2009 1:15

Re: jenom maličkou poznámku.

...ale bohuzel se tak nestalo....asi proto ze papez neni zadnej zastupce Boha ale jenom svatyho Petra, rybare, kterej kdyz potreboval penize, ulovil rybicku a v jeji tlamicce se drachma nasla.....

Malý Aston 22.1.2009 12:36

Prostě měli špatné kalkulačky!

Já jsem pro rozdávání nových aut dle potřeby a zásluhy zadara.Tak o tom již rozhodl Lenin a to nebyl žádný hej.počkej.Prostě první pravidlo komunismu zatím pro auta a pak to rozšíříme i na sklo a porcelán.To by bylo aby to nefungovalo!:-D

Lapil 22.1.2009 17:07

Re: Prostě měli špatné kalkulačky!

Tak zadara nebo za zásluhy?

Radajan 22.1.2009 20:23

Re: Prostě měli špatné kalkulačky!

Když již nejde mluvit o Paroubkovi, tak si Malý Aston jen tak bokem kydne nějakou kravinu. No inu, komu není s hůry dáno v apatice nekoupí.

kirast 22.1.2009 20:50

Re: Prostě měli špatné kalkulačky!

Vaši ironii bohužel chápou ti, kteří to ani moc nepotřebují, protože sami vědí. Ti, co by se měli chytit za nos však koukají jako poslední brambor ze sklepa. Škoda.

Karel 22.1.2009 12:13

dotaz autorovi

K čemu všemu je dobré soukromým bankám, že se nechají skupovat státem? Půjde o další propojení států s byznysem a bude tím pádem další množství peněz k přerozdělení do soukromých rukou (tedy o větší propojení státu s mafií)?

Já se v tom tak nevyznám, ale pokud byste měl chvíli na odpověď, rád se něco dozvím.

Petr 22.1.2009 16:40

Re: dotaz autorovi

Vy jste nepochopil ten článek. Autor se právě pozastavuje nad tím, proč stát do bank cpe peníze. Stát nechce nic kupovat, ale prý "musí" podpořit bankovní systém.... v tom to je...autor má pravdu

Karel 22.1.2009 19:53

Re: dotaz autorovi

Já vím, že se ptám na nesouvisející, ale četl jsem, že v zahraničí dost bank přešlo ze soukromých do státních rukou.

janoryna 22.1.2009 11:38

zisky jsou privatni

ztraty verejne, to je prave zaklad soucasneho tzv. kapitalismu. za bolsevika to bylo obracene....

Ludva 22.1.2009 13:45

Re: zisky jsou privatni

R^hezky řečeno.

kirast 22.1.2009 20:57

Re: zisky jsou privatni

Máte špatnou paměť. Za bolševika byly jenom ztráty. Veřejné i soukromé. Zisk jako buržoasní termín vůbec neexistoval a "nadhodnota" sloužila pouze k "rozšířené reprodukci", čímž se stalo, že nás do konce totality v hospodářském vývoji předeběhly mnohé asijské i některé africké země.

Ludva 23.1.2009 8:33

Re: zisky jsou privatni

Ale jděte, ziskem bylo, že skoro každý, kdo chtěl, si mohl postavit barák nebo chatu. Dneska si to moc lidí dovolit nemůže. A nezanedbatelným ziskem byla taky nízká kriminalita a nepřítomnost žebráků a bezdomovců. Jinak máte pravdu, ve výrobě zboží to nefungovalo.

gerontusinza 22.1.2009 11:26

Inu, když musím platit vyšší daně, no tak ten auťák může ještě počkat.....

i když je o cca 20% lacinější...... A když zajedu do dojčlandu vydělám ještě dalších 20 %....... proč krmit překupníky i když české...... ;-) 

Nula 22.1.2009 11:09

jak z krize ven

Stále postrádám jasný návod k řešení krize od největšího  profesora všech ekonomií. Ale pro začátek by možná stačilo 2x týdně promítat v televizi Annu proletářku, coby film instruktážní.

Frank 22.1.2009 11:02

O jaké krizi to mluvíte?

Bratr Kalousek přece řekl, že ne nás krize téměř nedotkne. A já mu věřím, protože to má z první ruky. Od Boha. A navíc dostal medaili, jako nejlepší ministr vých. bloku.

Kalina 22.1.2009 12:24

Re: O jaké krizi to mluvíte?

Pánové nepleťte si bankovní krizi (ta se nášic bank  skutečně nedotkla) s resesí.

loula 22.1.2009 16:01

Re: O jaké krizi to mluvíte?

Vážený(á), Kalousek a Topolánek hovořili  o bankovní krizi, to ano,  ale také hovořili zcela obecně, že Ceské hospodářství je ostrůvkem stability v rozbouřeném moři krize a bouře na tom moři na nás bude mít malý vliv.

Veteran 22.1.2009 18:27

Re: O jaké krizi to mluvíte?

Ještě si dobře pamatuji jak Topolánek říkal, že krize je výmysl EU. Také pan prezident nás těšil pohádkou, že díky tomu, že máme  českou korunu jsme ostrůvkem v krizovém světě. Inu ekonom je ekonom. Těm pánům na slovo věřím!