24.4.2024 | Svátek má Jiří


FINANCE: Zeman zachránil korunu...

22.1.2015

... Singer nás ale možná zase „obere“

Počátkem minulého týdne oslabovala česká koruna opravdu hrozivě. V jeden moment se propadala dokonce až téměř na úroveň 28,5 koruny za euro. V druhé polovině týdne se naštěstí vývoj obrátil a naše měna začala posilovat. Když píšu tyto řádky, obchoduje se kolem úrovně 27,9 koruny za euro.

Za obrat ve vývoji kurzu koruny může zejména prezident Miloš Zeman. V řadě jiných ohledů s ním nesouhlasím a kritizuji jej, ale za jeho výrok na adresu České národní banky jej musím pochválit. Řekl totiž, že by Česká národní banka už neměla podruhé intervenovat a zase oslabit korunu, podobně jako učinila v listopadu 2013. Tento výrok devizové obchodníky po celém světě vedl k tomu, že definitivně přestali sázet na oslabení koruny vlivem další intervence a přestali spekulovat na její pokles.

Pro úplnost uvádím, že jistý vliv na posílení koruny měl i výrok guvernéra ČNB Miroslava Singera, který na svém blogu napsal, že intervence není na pořadu dne. Tomu ale devizoví obchodníci neuvěřili zdaleka tolik jako Zemanovi. Po prvotním posílení v důsledku Singerova výroku totiž česká měna začala opět oslabovat. Dokud se nevyjádřil Zeman. Teprve on vývoj zvrátil. Vše je dobře patrné z grafu vývoje kurzu koruny vůči euru za minulý týden.

Stále jsem přesvědčen o tom, že předloňská intervence České národní banky byla hazardem, kterým nás centrální bankéři svévolně připravili o část naší kupní síly. V podstatě nás tedy obrali o peníze. Protože intervence žádné hmatatelné pozitivní efekty v široké ekonomice prostě nemá. Ekonomika by svým současnýém tempem rostla i bez ní, stejně jako by se bez ní zvyšovaly, byť pomalu (jako nyní), reálné mzdy a klesala – byť pozvolna (jako nyní) – nezaměstnanost.

To, že intervence vytvoří desítky tisíc pracovních míst, jak se v době intervence tvrdilo, to je, promiňte, pane guvernére, velmi sporné .

I když pan Singer, zdá se, akutní nutnost druhé intervence nyní docela vylučuje, mějme se na pozoru. Je varovné, že mu devizoví obchodníci minulý týden neuvěřili a že musel zasahovat Zeman. Devizoví obchodníci se obávají, že na ně– a na nás tím pádem také – může hrát Singer habaďůru. Do poslední chvilky bude říkat, že korunu neoslabí, a pak – na únorovém zasedání bankovní rady ČNB – nás zase zaskočí a obere o dalších naše úspory.

Pro příklad ostatně nemusí chodit daleko. Celý svět je nyní v šoku z kroku švýcarské centrální banky. Singerovi kolegové ze země pod Alpami se totiž rozhodli náhle ukončit svoji intervenci, v jejímž rámci uměle oslabovali švýcarský frank. Firmy v důsledku rozhodnutí banky krachují a lidé přicházejí o práci. Tři švýcarští „vyvolení“ – rozuměj členové bankovní rady Švýcarské národní banky – tak připravili tisíce a tisíce lidí o peníze nebo dokonce o zaměstnání. Je zřejmé, proč o svém šokujícím rozhodnutí nedali předem vědět ani náznakem. Naopak. Tutlali. Mlžili. Dokonce svět ujišťovali, že nic takového neprovedou.

Vůbec bych se nedivili, pokud by nyní Singer podobně mátl českou veřejnost. Nevěřím mu už ani „dobrý den“. Ten člověk je schopen zničit korunu a přitom ještě s úsměvem přijímat ocenění z mezinárodních bankéřských kruhů.Pokud by minulý týden nebylo Zemanova výroku, kdo ví, kam by se koruna propadla. Bohužel, proti případné další intervenci za oslabení měny prezident nic nezmůže. Říkám to nerad, ale buďme na ni připraveni.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.