19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Opitz 14.7.2008 9:35

kdo nechce kapitál, tak ať nespoří

Kapitál se dá tvořit pouze jedním způsobem = úsporou... Na začátku každého majetku, každé zisku je nejprve úspora. Bez úspor by nebyl žádný kapitál. To je fakt... To, že dnes jsou kapitalisti v kapitalismu lovná zvěř, je věc jiná. Ale to také nebude trvat věčně, protože socík se jednoho dne zhroutí, protože na něj prostě nebude. A pak budou vítězové ti, co mají uspořeno, co mají kapitál. Ti, co budou mít dluhy, které budou krýt nelikvidním nemovitým majetkem, se sice budou válet doma v 2+1 za 3mega, ale nebudou mít ani na chleba...

Ava 13.7.2008 9:31

Nesprávná argumentace

Autorovy rady mají tři roky zpoždění. Kdybychom byli tenkrát věděli, co víme dnes ... Ale karta se zákonitě musí (a to velmi brzy) obrátit a bublina splaskne, ne-li praskne. Brát si dnes hypotéky za účelem pořízení bytů pro spekulaci je s největší pravděpodobností perspektivně prodělečná záležitost.

tich@dohoda 13.7.2008 7:08

do tří let se uvolní regulované nájemné (cena nájmu bude 5% z tržní hodnoty bytu) ...přibude tedy cca 500 tis-1milion bytů k pronájmu + se ještě postaví ca milion bytů

soudruh DVD se zrejme prave vrati z Hradu, nebo daleko pravdepodoneji z modreho koutku s cerstve vyplachnutou hlavinkou od politruka. Bytu s regulovanym najmem je v cele CR cca 17 % = cca 650 tisic. Regulovane najmy se tykaji max. 3-5 % techto bytu a to ve mestech kde je obrovsky rozdil mezi trznim a regulovanym najemnym /Praha , Brno a pod./ . V mestech cca 20-50 tisic obyv. uz se casto regulovane najemne blizi trznimu. Modry komunista soudruh DVD mele o trhu v zemi kde trh neni. V USA je previs nabidky nad poptavkou 25-30 % a to v celem kvalitativnim spektru. V CR chteji majitele panelakovych bytu, ktere koupili za cca 50.000.- Kc a nevrazili do nich za 15 let ani korunu trzni najemne. Bodejt by ne , kdyz trh v podstate neexistuje. V Koline se postavila automobilka ale zamestnanci jsou vetsinou cizinci, ceny najemneho/bytu  jsou tak vysoke, ze nema smysl se tam za praci stehovat. Soudruh DVD si jako spravny  komunista predstavuje ze, lidi maji platit kapitalisticke najemne a dostavat socialistickou mzdu a bydlet za trzni cenu ve starych zdevastovanych panelacich. To je predstava modreho komunisty o trhu a podnikani. Jedte se soudruhu podivat do USA , jakou kvalitu a prostredi musite nabidnout, pokud chcete slusny trzni najem. Pise tam nick Papouch o Londyne, to je ovsem hruza za jake barabizny tam chteji naprosto zlodejske ceny, zaplatbuh, ze ta hypotecni krize prisla jinak by si ti zlodeji s byty a pozemky za chvili rekli milion liber za metr/2. Cest :-)

DVD 13.7.2008 19:23

Re: do tří let se uvolní regulované nájemné (cena nájmu bude 5% z tržní hodnoty bytu) ...přibude tedy cca 500 tis-1milion bytů k pronájmu + se ještě postaví ca milion bytů

To vskutku plati a Vam v tom hnevu a osocovani Vam unikla fakta.

Trh s byty existuje uz v cele zemi, kouknete na par realitnich serveru a je IMHO v soucasne dobe dostatecne rozmanity, ale je poskozen u pronajimani existenci bytu s reg. najmy. Btw, kde jste Vy vzal svoje cisla, ze problematickych je 3-5% z nich 8-o

Neni pravda ani vase dalsi tvrzeni, tykajici se 20-50 t. mest, viz TOP 10 s nejvetsim rozdilem mezi trznim a reg najmem.  

Souhlasim, ze ceny starsich sidlistnich, vetsinou panelovych bytu jsou dnes neadekvatne vysoko a jejich kvalita cene neodpovida! Nesrovnavejte prosim socialni bydleni komunistickeho typu s prisl. infrastrukturou s cenou nove postavenych bytu (viz. automobilka Kolin) 

Cilem prispevku bylo zastavit hl. mlade lidi pred zcela neuvazenou investici prave do vyse zminovanych panelaku, se snahou uklidnit obavu, ze kdyz ne ted, tak kdy pozdeji, k cemuz je vybizi neprimo clanek. Vubec bych se nebal jit do najmu, jsou flexibilneji reaguji na trzni ceny a daji se lehce ukoncit, pokud mi nebo me zivotni situaci nevyhovuji.

Hadí oči 12.7.2008 21:53

Jak to bude s obecními byty?

Ve 2+1 se bude do dvou let platit kolem 10.000,- Kč nájemného. Spíš i víc. Umazaný Čunek radí, že se lidé mají přestěhovat tam, kde bude nájem levnější. Kam, to neříkal, nejspíš na Sibiř.

Otázka první: Postaví jim tam např. Hyundai deset montážních závodů, aby všichni tito přestěhovaní měli co dělat  a aspoň co strčit do huby?

Otázky druhá: Kdo bude bydlet v opuštěných obecních bytech? Budou je snad na sociálce zase na pořadník přidělovat k vybydlení našim indo-evropanům? Nájem pochopitelně platit nebudou.

Papouch 12.7.2008 22:46

Re: Jak to bude s obecními byty?

ten zminovany najem v Praze odpovida tak 2+1/panel/DV nekde na Jizaku

v kategorii "vic" jsou i lepsi byty, ale nad 15 tisic je uz zajemcu malo

lide se samozrejme muzou odstehovat na mista s vetsimi vydelky - Sibir je trochu daleko, ale pokud nekdo vyzaduje socialismus, lze zkusit stesti treba ve Svedsku, pracovni trh maji otevreny (a socialni system stedry)

Hadí oči 12.7.2008 23:37

Re: lide se samozrejme muzou odstehovat na mista s vetsimi vydelky . . .

Tady je někde nějaké El dorado nebo Atlantida a mně to nějak uniklo? Protože jestli jsem to dobře pochopil, jsou tam nejen větší výdělky, ale i levné nájmy a k tomu jistě spousta volných bytů nebo domů.

P 12.7.2008 21:11

Odbytý článek

komentáře zde upozorňují na možné problémy. Po uvolnění regulace nájemného může nastat i pokles cen pronájmu, protože dosavadní spekulace může trh zlikvidovat. K tomu přispěje i Čunkův návrh na financování bydlení pro sociálně slabší vrstvy. Tito lidé získají levněji malometrážní byty a to sníží ještě víc poptávku na volném trhu. Neznám ceny v cizině, ale zdá se mi, že ceny v Česku podle některých komentářů předstihují ceny v Německu.

Papouch 12.7.2008 23:02

Re: Odbytý článek

ceny nemovitosti v CZ jsou ve srovnani s Nemeckem hodne vysoko, staci srovnat jaky byt je za 100k Euro v Praze a jaky v Mnichove, pripadne ve Vidni (a o zbytku Nemecka ani nemluve)

V pomeru k prijmum jsou s Prahou srovnatelne ceny v Londyne (v absolutni hodnote samozrejme ne, nasobi se 3-4x), ale tam bublina prave praska. A vsichni z toho maji hlavu v pejru, hlavne "stastni" vlastnici 100% hypotek, protoze ve financnim sektoru v City se drasticky snizuji stavy a to snizi prijmy v celem regionu (ta rusena mista byvala dobre placena).

DVD 12.7.2008 17:50

Nebude to takhle

Dle situace trhu realit mimo CZ a tedy i do budoucna (3-5 let) to bude asi jinak:

do tří let se uvolní regulované nájemné (cena nájmu bude 5% z tržní hodnoty bytu) ...přibude tedy cca 500 tis-1milion bytů k pronájmu + se ještě postaví ca milion bytů ....budou se zvedat úrokové sazby, což je kvůli inflaci nevyhnutelné...zdraží se již stávající hypotéky....sníží se spotřeba národa....Resumé:  poprvé v historii jsme na vrcholu cyklu, po kterém následuje klesání, tak jak je tomu ve vyspělých ekonomikách zvykem již mnoho a mnoho cyklů.....akorát Česko to čeká na ostro teprve poprvé. Výše uvedené  mluví proti hypo na koupi nemovitosti ve stávající chvíli, opakuji ca 3-5 letech do budoucna,  pokud není k dispozici více než 50% požadované částky. Hypo je pak krajně nevýhodné, neboť se dnes musí uvázat k splácení rozumného úroku min. na 5 let, stejně však vyššího než 5% , který jim i do budoucna zaručuje nájem.

Jindra 12.7.2008 14:36

autor evidentne zapomina

na dalsi moznost financovani bydleni, totiz vratit flasky vod piva....

tich@dohoda 12.7.2008 11:08

Jste si jist, že ceny za další 4 roky porostou zase o 67 %? Osobně si to nemyslím, a to z následujících důvodů:

no, ony ty ceny taky mohou jit smerem dolu /viz titulek/ jako napr v USA kde v nekterych pripadech/oblastech sly ceny  az o 50% dolu. Spousta hypotecnich uveru/parametry splatek jsou nastaveny na rustovou ekonomiku a stoupajici platy splacejicich. Jenze hypoteky byvaji na 20-40 let a za tu dobu muze ekonomika absolvovat krize a recese, potom splacet napr 10.000.- Kc mesicne muze byt existencni zalezitosti a kralikarna v satelitu spadne o desitky % na cene. Cest :-)

Rýpal 12.7.2008 8:02

Mno pane autore

V závěrečné pasáži argumentujete proti spoření nárůstem ceny bytu o 800.000 Kč v daném modelovém případě (nárůst o 67 %). Jste si jist, že ceny za další 4 roky porostou zase o 67 %? Osobně si to nemyslím, a to z následujících důvodů:

1) Dostupnost hypoték se snížila (zdanění hypotéčních zástavních listů, snížení daňových úlev, zvýšení úrokových sazeb). 2) Husákovy děti již většinou bydlí, poté následuje populační prodleva u porevolučních ročníků. 3) Při daných cenách nemovitostí už má smysl stavět, takže se začne přizpůsobovat i nabídka. 4) Nůžky mezi cenami bytů a ročním tržním nájemným se již natolik rozevřely, že přestává mít smysl pořizovat byt jako investici k pronajímání. 5) Plánovaná zrychlená deregulace nájemného může pomoci zvýšit nabídku bytů.

Čili se může docela klidně stát, že ceny budou za 4 roky níže než dnes (bublina praskne), a pak je spoření jednoznačně výhodnější variantou.

Pavel 12.7.2008 7:50

Jak šla cena bytu

nahoru, může jít dolu.

Vasekpasek 12.7.2008 7:54

Re: Jak šla cena bytu

Ačkoliv přiznávám, že jsem v této problematice naprostý laik, myslím, že tato varianta není příliš pravděpodobná

Papouch 12.7.2008 13:26

Re: Re: Jak šla cena bytu

Staci rok dva celounijni recese, postupne skonci fixace u levnych 4% hypotek z boomu poslednich tri let a uvidime co to udela s trhem, hlavne jeho nabidkovou stranou.

Banka neni realitka, aby leta cekala s prodejem propadlych zastav na nejlepsi nabidku - pravdepdobnejsi je "nulove varianta", vydrazi se za 70% odhadu (coz akorat pokryje nesplacenou jistinu) a majitel muze byt rad ze odejde bez dluhu.

Financni produkt "negative equity" (predluzena nemovitost) si v Cechach (snad krome par vyjimek kolem Prahy) uzijeme az pri dalsi cyklickem poklesu.