24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FINANCE: Spoříme s Bohouškem, ale jenom chvilku

Zatímco ve stavebním spoření si můžete zaspořit se zrzavou psovitou šelmou střední velikosti, ve druhém pilíři si budete moci na chvilku ukládat na šťastné stáří s Bohuslavem Sobotkou v zádech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 30.11.2012 13:39

Bismarckovou cestou?

Od samého počátku je zásadním problémem důchodového systému skutečnost, že přirozenou závislost na vlastních potomcích nahrazoval závislostí na státu. Tragickým důsledkem je stále klesající porodnost, trvalé stárnutí společnost, vymírání (které je největším problémem západní civilizace).

Nutnost pravidelně zvyšovat důchodovou daň a zvyšovat věk odchodu do důchodu a vyvolávat tím bouře nespokojenců činí průběžný důchodový systém problematickým dnes už i pro "levici". Přechod na t.zv druhý důchodový pilíř je ale velmi nákladný (do průběžného systému musí stát dodávat chybějící příspěvky) a zavádět ho v době hospodářské deprese je velmi problematické. Vzhledem k "blbé náladě" je i pro občany málo atraktivní (nízká účast). Pokud ho stát udělá povinnou součástí důchodového systému, přebírá i odpovědnost za jeho selhání (krach fondů), což vede k tomu, že důchodovým fondům zakáže "rizikové operace", čímž se jejich výnos přiblíží k výnosnosti státních dluhopisů, které si (movitý) občan může nakoupit i sám. V recesi prohlubujícím, paraziticky sociálně-"zeleném", vymírajícím státu ovšem může zkrachovat cokoliv (stát nevyjímaje). Jedinou perspektivní (byť velmi obtížnou) cestou je náprava těchto smrtících zlozvyků západní civilizace. Pro důchodovou reformu z toho vyplývá toto:

Při plném respektování toho, že důchodový systém musí zajistit "lidskou důstojnost" i těm největším "smolařům" je tedy hlavní povinností reformovaného důchodového systému vytvořit silnou závislost na kvalitě (přínosu) jeho potomků a odměnit péči o ně. To by mohl zajistit i správně nastavený průběžný systém. Zbytek zabezpečí důchodové připojištění.

P.S. Opravdu si někdo myslí, že ostatní národy (jejich ženy) budou "rodit" a vychovávat děti pro naši "velkopanskou rasu "? Myslí si, že je to trvale udržitelné, že je to morálně ospravedlnitelné? Myslí si, že za to nezaplatíme brzkým zánikem, při němž nikoho nebude zajímat osud našich seniorů?

J. Bruner 29.11.2012 0:48

jeden moula

sedící vysoko ve státní správě sčítá procenta, druhý, radící těm ve státní správě, nám namlouvá, že vytvoření zcela zásluhového a soukromě spravovaného penzijního spoření je možné za situace neustálého "kvantitativního uvolňování" peněz. Všichni ví, že to je jeden z váznamných zdrojů inflace a ta NEUMOŽNÍ, aby si bylo možno dlouhodobě naspořit na důchod. Jediný způsob jak vyloučit inflaci je "tento měsíc vybrat a příští vyplatit" tedy průběžný systém.

V. Bok 29.11.2012 4:11

Re: jeden moula

To máte sice pravdu, ale kombinace s nějakým druhem spořeníje žádoucí. Bohužel, ten druhý pilíř představuje obrovsky rizikový produkt (co bude za 30 let a bude ta banka, fond ještě existovat..) s mizivým výnosem, tedy pokud nepočítáme ten státní příspěvek. Co státní, kdepak, ten příspěvek bude od občanů, že. Bohužel přispívat druhým budou ti nejchudší, kteří na to prostě nemají. Těch je ovšem většina. Navíc jim to sežere i zvyšování DPH.

No a schémata vyplácení nic moc, tedy. Dokonce bych si asi nevybral.

Paskvil je to strašlivý, ať se na mě autor nezlobí. Konec konců, tvořili ho souzi z Nervu, většinou zaměstnanci bank a penzijních fondů. Ňějaký konflikt zájmů...ehhhh...by u takovejch poctivců , že ...

No, zkusme třeba něco opsat, víte, Tohle vše už jinde nějak běží, ne? I pan Zámečník se zmínil o státních fondech ... např. A taky vyřešit jak zajistit ty nejchudší, kterých je ovšem cca 65% a spořit nemohou. Mimochodem, dle řady autorů je srašení demografickým vývojem opravdu přehnané, Zkusme se zeptat také jiných odborníků.Třeba takový prof. Vostatek, je to divoch, jak ho znám, ale asi nemáme většího odborníka na tuto oblast. Bohužel, do Nervu ho nevezmou. Už nezastupuje žádný fond či banku a mezi lobisty by asi nezapadl. Co myslíte?

Jo, já zapoměl, ten státní fond ... když si představím, kdo by ho asi spravoval...ehhh, kletě... Takže, chlapci a děvčata, zlato  ZLATO ...

J. Heincl 29.11.2012 10:21

Re: jeden moula

Spořit a uspořit může prakticky každý člověk, pokud mu nebrání v práci nějaká vážná nemoc. Z osobní zkušenosti vím, kolik prokouří a propijí lidé opravdu chudí. Ve výdajích za cigarety a alkohol je velký zdroj možných úspor.

V. Bok 29.11.2012 14:24

Re: jeden moula

No, víte, jejich zábava je několiv piv a dvacka cigaret denně. Oni na dovolenou u moře, jako my, většinou ani na nejlevnější, prostě nemají. Což teprve knihy, divadlo, kino.  A stravovací návyky? to je hodně drahá věc, žít zdravě. Takže oni žijí jak mohou. A moc nemohou, věřte mi. Přitom, většinou dřou tak, jak se nám, kancelářníkům, ani nezdá.

Víte, je to smutný život, být chudý. Jen dřina a starosti, jestli vyjdou a jestli náhodou nepřijde nemoc nebo nepřijdou o práci. Nezáviďme jim těch pár nejlevnějších cigaret a trochu toho piva a rumu. 

Pak se nedivme, koho volí. Zvláště když přesouváme řešení daňových výpadků na jejich bedra.

Tohle je ale celosvětový jev. Prostě vrstva bohatší je ještě bohatší, střední vrstvy stagnují a nejnižší chudnou. A říkáme tomu úspěšnost, že. Tohle totiž nemůže skončit dobře. Kdysi v Rusku našli Lenina a v německu Hitlera ...