28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

FINANCE: Sberbank a morální hazard

„Česká národní banka dnes zahájila kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ, a.s. působit jako banka. Stalo se tak kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Diblík 22.3.2022 18:07

I u toho "runu naruby" byl Centrální bankéř roku a Evropský bankéř roku v jedné osobě?

R. Tichý 22.3.2022 16:50

Ale no tak, nehrajme si na slovicka.

Uz podle nazvu je to banka ruska. Ergo kladivko penize vlozene rukou Ruska.

Dal se se svou moralkou muze kazdy poprat sam.

L. Žaloudek 22.3.2022 4:57

Pan Kolman není ekonom, ale právník. A u právníků výraz "morální riziko" neznamená nic, co by souviselo s ekonomií.

T. Kohout 22.3.2022 1:41

Je nutno si uvědomit, že jakmile přinesete SVÉ peníze do banky, přestávají ti být vaše peníze, ale máte pohledávku vůči bance, kterou ona může či nemůže splnit. Tak to bylo odjakživa.

P. Hatina 22.3.2022 0:46

Tedy, obávám se že ten příklad je popsán naprosto špatně. Přece právě Bankéři to může být úplně šumafuk, protože v případě dopadu toho rizika (nesplacení těch půjček, v takovém množství) se ta banka položí tak jako tak Jí (a jemu) se žádné pojištění nevyplácí. Ty prachy dostanou obyčejní klienti banky. Tak jedině, že by si tím chránil svou kůži, a (při nepojištění) si za ním ti klienti došli osobně. Ale takový hlupák snad není, na letenku mu v kase ještě zbude;-D

Takže to morální riziko sice nesou ti klienti, ale - pokud by to bylo bez pojištění , tak za to zvýšené riziko dostanou strašně málo. Leda tak, odpuštění nějakých poplatků a pár desetin na úroku.

M. Grundmann 22.3.2022 1:13

Kdyby vklady u bank nebyly pojištěny, tak by se vkladatelé vzbouřili. Banky jsou dnes pro vkladatele zbytečným mezičlánkem mezi vkladatelem a ČNB a přinášejí mu jenom zbytečné riziko a dodatečné náklady. Banky už dlouhou dobu nenabízejí samy žádné zhodnocení vkladů. Banky jsou dnes udržovány při životě uměle.

D. Laurencikova 22.3.2022 9:50

Banky v Ceske republice nabizeji prece jen jakes takes zhodnoceni. Korunove ucty se nekde uroci i vic nez tremi procenty. Na eura neni urok zadny, v nejlepsim pripade. V Nemecku je dokonce negativni urok, v soucasnosti pul procenta. To znamena, ze kdyz si dnes do banky ulozite 10 tisic Eur, mate z toho za rok 9950 Eur. Vlastne podstatne min, vzhledem k uz snad sedmiprocentni inflaci.... Ale to asi vsechno vite. Takze vzhuru do menove unie! ;-D

M. Grundmann 22.3.2022 10:33

Současná ekonomika je v začarovaném kruhu. Většina lidí je přesvědčena, že se státy zadlužují, aby mohly utrácet. Ve skutečnosti je tomu naopak. Státy utrácejí, aby se mohly zadlužovat. Zvyšování státního dluhu je cílem a utrácení prostředkem. Státy musí zvyšovat svůj státní dluh, aby umožnily střadatelům a ostatním investorům do něčeho investovat své nadměrné úspory. Ve skutečnosti je současná míra úspor tak vysoká, že tyto prostředky není do čeho investovat a jejich použití v reálné ekonomice do reálných investic by vedlo k obrovskému plýtvání a rychlé krizi. Proto taky může státní dluh neustále růst, investoři nechtějí své peníze zpět, neboť pro ně nemají jiné použití.

Vzhledem k této situaci jsou rovněž veškeré projekty důchodové reformy založené na individuálním spoření absurdní.

D. Laurencikova 22.3.2022 10:57

Mozna je to oboustranny provoz. Priznam se, ze vete: "Státy musí zvyšovat svůj státní dluh, aby umožnily střadatelům a ostatním investorům do něčeho investovat své nadměrné úspory", moc nerozumim. Nemecko se snazi nedelat nove dluhy a ma kuprikladu pohledavky ve vysi pres bilion Euro (Targo II)... To ale v soucasne situaci zas nebude mozne - myslim to nedelani dluhu (Corona, atd.) Ani ten zbytek me neosvetluje. Investori ivestuji dnes do "vecnych hodnot", t. zn. do akcii velkych firem, ktere vyhledove prekonaji i velke krize, immobilii, drahych kovu, hlavne zlata. Cena zlata za poslednich 20 let zavratne vzrostla, tendence stoupajici a ceny nemovitosti se rovnez znekolikanasobily. Na tom je videt inflaci.... Nejsem ekonom, ani politik. Ale mam takovy pocit, ze dobre to nedopadne:-/.

M. Grundmann 22.3.2022 11:17

Německo se chová asociálně. Samo spoří a své nadměrné úspory exportuje díky eurozóně do jiných zemí. Tím přesouvá své vlastní problémy do zahraničí. Kdyby německé úspory zůstaly v Německu, Německo by se dostalo do hluboké hospodářské krize nebo by muselo rychle navyšovat svůj vlastní státní dluh.

Investoři dnes nevytvářejí nové hodnoty, ale pouze způsobují růst ceny existujících aktiv. To má celkově negativní vliv na celou společnost. Problém je v tom, že není možné v daném okamžiku vytvářet neomezeně nová aktiva. Nové projekty potřebují nové vědecké či jiné objevy nebo nové myšlenky. A to vše nepřichází na povel, ani když ekonomiku zahltíme penězi. Můžeme zvýšit počet vědců desetkrát, stejně toho společně nevymyslí o moc víc než teď.

D. Laurencikova 22.3.2022 11:35

"Nove projekty potrebuji nove vedecke ci jine objevy.... " Na takove, jake mate na mysli, asi nezbyva kapacita, protoze dnes se toci vsechno kolem udajneho rasismu, zkoumani 650 zatim objevenych pohlavi a moznosti jeho obmen a kolem zachrany pocasi. Nemci, jak vite, vystoupili i z jaderne energie v presvedceni, ze je vsichni budou nasledovat. Nenasleduje nikdo a tak se dalsi vyzkum odbyva bez Nemcu. Ja myslim, ze na Zemi ceka nesmirna spousta veci na sve objeveni. To rikam umyslne, misto slova "vynalezeni". Protoze vsechno uz tady je, musi se to ale objevit ;-).

M. Grundmann 22.3.2022 11:38

V tom máte absolutní pravdu. Ale objevování vyžaduje svůj čas a nedá urychlit neomezeně.

D. Laurencikova 22.3.2022 11:45

Jo, predevsim se musi chtit. Nemecko je na ceste stat se levicovym ideologickym statem, pokud jim uz na cele care neni. A jako takovy ma jine priority. "Antifasismus", napr. to je vubec nove nemecke nabozenstvi. To znamena boj proti opozici. Jiste to znate z byvale CSSR. Mozna ted ta valka na Ukrajine bude i k necemu dobra? Snad se do politickeho zivota vrati trocha realismu. Uvidime.

M. Grundmann 22.3.2022 11:54

Ruská armáda se brzy na Ukrajině zhroutí a Západ bude naopak přesvědčen o správnosti své dosavadní politiky.

D. Laurencikova 22.3.2022 13:22

Aber ja, doch!;-)

J. Jurax 22.3.2022 16:02

Ehm ... korunove ucty se nekde uroci i vic nez tremi procenty, pravíte.

Nuže, kde, které a za jakých podmínek? Mnohem častěji jsou účty úročeny nulou (prakticky všechny běžné účty) a spořicí i jen zlomky procenta. Ta případná až tři procenta jsou obvykle omezena jen do 200 000 i míň a často vázána komplikovanými podmínkami; jako třeba že stejnou sumu jakou spoříte s tím vysokým úrokem musíte ještě vložit do bankou kontrolovanych fondů.

M. Grundmann 22.3.2022 0:17

Problém je někde jinde. ČNB dává bankám privilegium uložit si peníze u ČNB zcela bez rizika za diskontní sazbu. Tato diskontní sazba je dnes 3.5 %, tedy více než úrokové sazby všech spořících účtů u všech bank. České banky tedy vybírají vklady od ostatních, platí za ně méně než 3.5 % a pak si je bez rizika uloží u ČNB za vyšší úrok a nechají si bezpracný zisk.

Vkladateli tedy banka nepřináší žádný užitek a lidé si ukládají peníze do bank s rizikem ztráty jenom proto, že si nemohou výhodněji a bezpečněji uložit peníze přímo u ČNB. Kdyby si lidé mohli ukládat peníze bez rizika u ČNB jako banky, většina vkladů by z bank okamžitě zmizela.

P. Hatina 22.3.2022 0:59

No on to není ani tak problém, ona je to totiž podstata bankovnictví. Máte jistě pravdu v tom že pro lidi by bylo mnohem bezpečnější, mít uložené peníze u ČNB. Jenomže ta to právě nejde, musí je mít v běžné bance.

Protože, ta komerční banka má dělat oboje, jak ukládat peníze střadatelů, tak ale i ty peníze půjčovat, hlavně podnikatelům. ale i třeba lidem na větší výdaje. Prachy v ekonomice se zkrátka musí točit. Si představte libovolného podnikatele, jak ten by mohl existovat bez možnosti úvěru. Asi těžko. Ovšem, v širším rozměru vlastně vůbec nic, ani třeba nemocnice, školy, dokonce ani soudruh stát ne;-D

M. Grundmann 22.3.2022 1:08

To není podstata bankovnictví. Sazby spořících účtů by měly být vyšší než diskontní sazba ČNB. Není normální, aby zdrojem zisků bank byly vklady u ČNB. ČNB zvyšuje úrokové sazby, aby donutila české banky rovněž zvýšit úroky. To je princip měnové politiky. Banky však úroky nezvyšují dost rychle a jenom inkasují zisky. Kdyby střadatelé mohli ukládat peníze přímo u ČNB, ČNB by nemusela tolik zvyšovat úrokové sazby a navíc by byla účinnost měnové politiky mnohem větší. Banky jsou už dlouhou dobu pro střadatele úplně zbytečné a nic jim nepřinášejí. Jsou drženy při životě uměle jenom díky svým privilegiím.

V. Petr 22.3.2022 10:35

No, podnikatel může získat peníze třeba upsáním akcií. Banku nepotřebuje.

P. Hatina 22.3.2022 10:52

Akcie u většiny podnikatelů nemaj smysl. Ony jsou tam totiž dvě rizika. Jednak pro držitele. to asi víte že akcie jsou na rozdíl od půjčky nevratný. Člověk si leda tak může najít někoho kdo je od něj odkoupí. A jen některé, ty nejlepší akcie se přeprodávaj na burze.

Ale za druhý, i pro toho podnikatele, protože potom vlastně ani ten svůj podnik nevlastní, ale rozhoduje v něm rada akcionářů..

D. Laurencikova 22.3.2022 9:53

K tomu nutno dodat, ze banky uz davno plati negativni procenta za "zaparkovani penez", mluvim zase o Eurech. Odtud negativni urok prevedeny na zakaznika.

M. Grundmann 22.3.2022 10:05

Ekonomové mají dnes bludnou představu, že nemohou existovat nadměrné úspory. Vycházejí tedy z chybného předpokladu, že kapitálu je vždy nedostatek a nikdy nadbytek. Proto se snaží neustále pumpovat další peníze do ekonomiky a diví se, že toto pumpování naopak situaci zhoršuje. A to vše jenom kvůli tomu, že nikdo v žádné učebnici tuto makroekonomickou situaci zatím nepopsal. A protože ekonomové pouze neustále opakují to, co jim někdo v minulosti řekl, tato nová informace se do učebnic jen tak nedostane.

V. Petr 22.3.2022 10:34

"Nadměrné úspory" jsou důsledkem negativního vlivu rudozelených intelektuálů na chod státu! Peníze nelze investovat, protože kde co je "ekologicky" fuj...

Vemte si šílenou věc, boom rozhleden, stavěných z "peněz EU" a kofinancovaných českým státem v údolích. Kvůli "posuzování krajiného rázu" a jiným fantasmagoriím bylo velmi obtížné postavit rozhlednu na kopci. Tak, aby se to stihlo, se stavěly rozhledny v údolí a po uplynutí doby "udržitelnosti" je dnes už tendence je odepsat a zbourat, "protože z nich stejně není nikam vidět..."

M. Grundmann 22.3.2022 10:42

To bohužel není pravda. Nadměrné úspory jsou způsobeny zbohatnutím příliš velkého počtu obyvatel na zeměkouli. Jakmile lidé zbohatnou, začnou více spořit než chudí lidé. Nyní nespoří jenom lidé na Západě, ale i obrovské množství lidí z bývalých rozvojových zemí. Těchto úspor je tolik, že je nemožné je rozumně investovat. Státy tedy emitují státní dluh a tím vytvářejí umělé investiční příležitosti.

Jak obvykle říkám, státy se nezadlužují, aby mohly utrácet, ale státy utrácejí, aby se mohly zadlužit. Pokud se státy nebudou zadlužovat, nebudou mít investoři možnost ukládat peníze, dojde k obrovskému plýtvání a hospodářské krizi.

D. Laurencikova 22.3.2022 10:42

Co se tyka eurozony tak tady je to tak, ze Evropska centralni banka, ktera dnes de facto nebdi nad stabilitou meny, coz je jejim ukolem, ale dela politiku, proste tiskne penize o sto sest a "zachranuje Euro". Nakupuje statni dluhopisy EU-zemi, tim je financuje, protoze toho samy nejsou schopny diky nespolehlivosti a zadluzenosti. K te doslo zase diky tomu, ze zavedly Euro a nemuzou tedy posilovat nebo zeslabovat svou vlastni menu, jak tomu bylo driv a tim byt konkurenceschopni... "Vypomoc" ECB zase nenuti k nezbytnym reformach v techto zemich, ale ukoncit tuto politiku by znamenalo obrovskou vlnu bankrotu a .... Takze se pokracuje v politice Maria Draghio a financuji staty a vyvlastnujemi sporici.., ackoliv inflace je uz davno nekolikrat nad 2%. To je pry porad lepsi, nez zpusobit obrovskou nezamestnanost, atd. Euro je zelezny korzet, pro nektere ekonomiky moc slabe, pro jine moc silne. Jak to dopadne, buh sud. Hlavne kdy. S Eurem se prakticky zadna rozumna financni politika delat neda.

M. Grundmann 22.3.2022 10:48

Jak jsem napsal jinde, situace je mnohem horší. Státy se zadlužují a plýtvají, aby zachránily svou ekonomiku před kolapsem způsobeným nadměrnými úsporami. Německo je v této strategii ještě rafinovanější, samo dosud příliš neutrácelo, ale pomáhalo utrácet místo sebe německé peníze jiným státům.

D. Laurencikova 22.3.2022 11:02

Pane Grundmann, to je s odpustenim "vosajstlich". Pokud spadne kaminek z mozaiky, resp. rozpadne se Eurozona, zustanou Nemci sedet na svych pohledavkach, ktere jsou dnes uz pres jeden bilion Euro, jak jsem uz napsala. To jsou zjednodusene receno ty nemecke penize, za ktere jine staty financuji nemecke exporty. V pripade krachu Eurozony muzou Nemci svoje pohledavky odepsat. Mne to zas az tak rafinovane nepripada ;-).

M. Grundmann 22.3.2022 11:09

Proto tu taky eurozóna pořád je a Němci do ní zvou další státy. Eurozóna se jen tak nerozpadne. To by dřív museli Němci přestat spořit a škudlit a k tomu jen tak nedojde ....

D. Laurencikova 22.3.2022 11:23

Hmmm... Nemci uz ani tak nespori a neskudli, protoze jednoduse nemaji z ceho. Jsou ostatne ti nejchudsi v Eurozone, dokonce chudsi, nez Rekove, co se "Medianwertu" tyka. Vlastni nejmin nemovitosti, jdou nejpozdeji do duchodu a nemecky duchod cini ca. 49%. V jiych zemich je to 70, 80 a vice procent, nekde dokonce 14x ;-). Nevim, jestli vite, ze napr. v Italii hodne posiluje nova strana "Italexit"? Vystoupeni Italie z Eura by byl jeho definitivni konec. Ve Francii uz Marine le Pen o vystoupeni z Eurozony nemluvi jenom proto, ze to mnozi volici neradi slysi. Ale nemecka AfD si tento program odhlasovala. Jenze, AfD je prilis pragmaticka, ta se dnes nemuze prosadit. Do Euroklubu chteji vlastne uz jenom takove zeme, ktere nebudou zrovna netto platici. Ja na zarivou budoucnost Eura moc neverim.