24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JanaB 15.12.2008 9:26

Re: Konečně nahá pravda

Není to jen problém těch málovydělávajících. Kamarád vydělává asi dvojnásobek toho, co vyděláme s manželem dohromady, a přitom mu nezbyde vůbec nic. Nechápe, jak my dokážeme z našich příjmů vyžít a ušetřit. Přitom naše startovací podmínky byly zcela podobné - po škole holej zadek. Jenže my jsme dokázali díky našemu šetrnému způsobu života koupit a vybudovat dům větší než ten jeho, ato jsme bez hypotéky, bez leasingu, bez jakéhokoliv dluhu. On má na hypotéku, dvě auta na leasing a žije od výplaty k výplatě.  My jsme v životě  neměli dluh ani korunu a přitom jsme dokázali ušetřit na dům. Pravda, auta kupujeme ojetá, nemusíme mít nutně nová. Ale nechceme se dostat to tohoto kolotoče vydělávání a splácení, stačí nám mít tolik, kolik stačí na život bez pozlátka a ještě každý rok ušetříme. Tím nechci ovšem říct, že bychom si neužívali, ale prioritou není nové auto a značkové oblečení, ale cestování. Ale za svoje, ne na dluh.

van Kat 15.12.2008 9:09

Bacha!

Nezapomínejte si brát svoji pravidelnou medikaci! :-D

tich@dohoda 15.12.2008 8:39

Házet tohle na hlavu Klausovi jako vinu je paradoxní, protože on byl vždy napadán za své proklamování utahování opasků a i nedobytné pokladničky s jeho fotkou byly oblíbeným vtipným dobře prodejným výrobkem. Jenže proč ho nešpinit čímkoliv, že?!

soudruhu Tino/viz vas titulek/ Nebylo by lepe venovat se soustruhu a diskuse nechat na volny cas :-) . Jako modry komanc pochopitelne lzete/co taky od modreho komance cekat jineho, ze / Soudruh Klaus sice lidem doporucoval utahnout opasky, ovsem jen proto, aby si on sam a parta zlodeju kolem nej mohla ty opasky pradne povolit. Pekne ve stylu "Kdo nekrade s nami, krade proti nam" , coz je tusim heslo na rodinnem erbu rodiny Klausu. Tupy modry id/iote, prave dusledne kontrola a regulace financnich trhu, zejmena spotrebitelskych uveru muze zabranit trablum ktere postihly napr USA. Nachytat totiz lidi/zejmena mlade/nezkusene/naivni/ na pohodlne pujcky vede nasledne ke kriminalite a dalsim nezadoucim jevum, coz majorita nasledne plati ve zvysenych nakladch na policii, soudy,veznice atd. Cest :-)

99 dělníků z Pragovky 15.12.2008 8:27

Bohužel se nabízí závěr,

že těmto hlupákům to nakonec zaplatíme všichni. Banky půjdou do kopru, vláda je bude sanovat a dluhy odpouštět, aby nevzniklo "spolčení hlupců", aneb sociální bouře.

Rýpal 15.12.2008 8:17

Re: Konečně nahá pravda

Obávám se, že máte pravdu. Ve svém okolí pozoruji celou řadu jedinců s podprůměrnými platy, kteří jezdí do zaměstnání vlatními auty, kouří, vlatní poslední typy mobilů (které v pohostinských zařízeních rozložené na stolech okázale vystavují na odiv okolí), chodí ve značkovém oblečení, nosí účesy za tisíc korun, jezdí na zahraniční dovolené atd. Já jsem člověk s nadprůměrným příjmem, který nikoho neživí, a přitom bych si takovýto prostopášný životní styl dopřát nemohl.

zajicek8 15.12.2008 7:59

Mám rozum

a spočítám si, kolik dlužím a kolik jsem schopen splácet. Pud sebezáchovy by mi velel, pokud to neumím spočítat, aby mi to někdo spočítal. A RPSN je povinně zveřejňována a pokud někdo neví, že RPSN 35,74% zhruba znamená vrátit o 35,74 Kč z každé půjčené stokoruny více, tak mu opravdu není pomoci.

Tino 15.12.2008 7:43

Re: Konečně nahá pravda

Hloupě kecáte! Hlavně byste si měl zjistit ve svém okolí NAČ si rodiny a jedinci půjčují. Je zcela běžné, že kreditku si mladí lidé pořídí a prošustrují značný majetek za nepodstatné zboží, které nepotřebují nutně k životu. Jejich nesolventnost pak způsobí po čase i jejich bídu.

Rodiny zakládají lidé, kteří jsou sami sobě nebezpeční co do neochoty myslet ekonomicky, už třeba i vězí v dluzích, nemají zajištěné nejenom bydlení, ale i stabilní zaměstnání.

O drogově závislých snad ani nemá cenu psát. U těch je propad do chudoby zákonitý jev. U starší generace pak finanční  propad není až tak obvyklý, pokud se o něj nezaslouží alkoholismus, hráčská závislost a nebo prostě tupá naivita spotřebitele.

Naše společnost neměla žádné zkušenosti s hypotečním systémem. Nikdo v mládí nebyl vychovávaný k opatrné šetrnosti a právě naopak z nedostatku jakéhokoliv zboží před dvaceti lety se vyvinul jakýsi komplex nerozumné potřeby všeho co je k dostání, tedy dříve k sehnání.

Házet tohle na hlavu Klausovi jako vinu je paradoxní, protože on byl vždy napadán za své proklamování utahování opasků a i nedobytné pokladničky s jeho fotkou byly oblíbeným vtipným dobře prodejným výrobkem. Jenže proč ho nešpinit čímkoliv, že?!

ranbow 15.12.2008 5:52

Konečně nahá pravda

Je to zvláštní - na jedné straně statistický údaj o průměrném platu kolem 23 000 , a na straně druhé zjištění že 40%domácností nedokáže zaplatit 6000Kč. Halt se musíme snést z obláčku představ že žijeme všichni, řečeno s panem Klausem v "nejlepším možném období naší země". Je jasný, že i proto pak volby dopadly jak dopadly, a že při takovém rodinném rozpočtu je třeba i těch 30 Kč zdravotního poplatku (+za recepty, pohotovost, nemocnici)je obnos více než symbolický. Ale vykládejte to poslancům a ministrům s příjmem kolem sta tisíc..

M|arek 15.12.2008 5:14

Lichva

Banky půjčuji na 15 %, soukromníci klidně na 200 %. Neexistuje postih za lichvu. Například by lichv a byla 3-násobek RPNS. A co je víc by bylo neplatné a za to b y bylo vězení. Již sám Ježíš byl proti lichvářům. Až z toho půjčování bude malér-a on bude- tak budeme hledat analýzami viníky na Marzu.