29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

FINANCE: Půda nad zlato

Americký mediální mogul John Malone loni předběhl svého kolegu z oboru Teda Turnera a stal se největším soukromým pozemkovým vlastníkem ve Spojených státech. Jeho lesy v Maine a New Hampshiru na americkém severovýchodě a ranče v Coloradu, Wyomingu a Novém Mexiku mají celkovou výměru asi 890 tisíc hektarů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Volarik 16.1.2012 20:44

Ať si říká kdo chce, co chce, jedna věc je jistá.

Čeho nepřibývá, to získává na ceně, čeho je čím dál víc, ztrácí na ceně. Co se opotřebovává a je poškoditelné (zničitelné, to cenu ztrácí. Sebekrásnější auto se po ujetí prvních deseti kilometrů od dealera domů stává ojetým autem. Zvláště, když po té cestě odmrštěný kamínek škrábne zářivý nátěr. Hlína...ta se už po miliony let nevyrábí. A nevypadá to, že by se hodně brzo začala zase vyrábět. No, na Havaji občas hlíny přibude ale je zatím horká a po vychladnutí tvrdá...bude muset pár tisíc let počkat na použitelnost. Memovitost je trvalá hodnota. Ta hromada dřeva na pozemku, zvaná barák..ta může shořet, shnít a vůbec se sesypat. jenže ta hlína, na které to stojí, ta neshoří!!!

Z. Rychlý 16.1.2012 10:44

Jo takovej důl, to je díra v zemi !

To mi nemůžou sebrat !

Ne, že bych si přál návrat těch časů, jen chci říct, že investování do čehokoli je riskantní záležitostí.

R. Malaschitz 16.1.2012 12:24

Re: Jo takovej důl, to je díra v zemi !

.... a hlavne v čase krízy, keď ľavičiari požadujú obrovské zvýšenie dane z majetku ....

A. Bocek 16.1.2012 9:18

20tis USD / hektar

to je kolem 40 Kč / m2. Nebo také pronájen okolo 4Kč/m2  a rok .Je na čase aby i český vlastník zemědělské půdy si jí začal vážit .