18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 7.7.2008 16:42

Přenositelnost čísla bankovního účtu je nesmysl

stejně jako přenositelnost telefonního čísla včetně předvolby operátora. Jenom mate lidi, přínos je sporný.

Tom 7.7.2008 15:32

Jistý způsob jak přijít o peníze

Každá sranda něco stojí.

Dovolím si tvrdit, že eventuální přenositelnost stojí ročně více, než jsou náklady na změnu čísla (přechod do jiné banky). Nevyplatí se to.

Navíc u bank jde zvláštním způsobem o bezpečnost. Půl den omylem přesměrované telefonní číslo je lapálie, ale půl den přesměrované příchozí platby na jiný účet - to jsou potenciálně zajímavé peníze. Zatímco u telefonů nikdo nemá extra zájem něco na systému kazit, tak u peněz je takový zájem eminentní.

Takže pokud chcete přijít o své peníze, tak hůrá na přesměrování. Jinak já bych jako klient o tuto službu zájem neměl. Pokud o to někdo stojí, ať si to zaplatí, ale netahá do toho ty klienty, kteří o nic takového nestojí.

Jenda 7.7.2008 13:20

A co prenositelnost poplatku za prevedeni penez nebo za uskutecnene spojeni

Pokud vim tak je u telefonu celkem normalni, ze platim jinak kdyz volam nekomu u stejneho operatora nebo nekomu u jineho nebo na pevne lince. O volani do zahranici uz vubec neni treba mluvit. Kdyz si nekdo prenese cislo tak nemam sanci vedet kolik budu platit. To same pri prevodu penez v ramci a mimo banku (ono to jaksi pro tu banku i pro toho operatora predstavuje ponekud vetsi naklady). Stejne tak cas ... zatim vim, ze v ramci banky to trva tak a tak dlouho, mezi bankami obvykle dele, do nekterych bank dele nez do jinych ... kdyz z cisla uctu nepocnam banku ... vim ja kdy to prijde?

Baf 7.7.2008 18:40

Re: A co prenositelnost poplatku za prevedeni penez nebo za uskutecnene spojeni

rozlišujte číslo účtu a kód banky. Jinak ale souhlasím s tím že přenositelnost čísla účtu je nesmysl

Petr 7.7.2008 11:13

Pudl

Pudl není v tom, že jsou takové poplatky jaké jsou, ale v tom, že MUSÍM mít účet. Vyžaduje ho zaměstnavatel,  pojišťovny, etc. A protože MUSÍM, jsem v poutech bankovního sektoru a MUSÍM akceptovat jeho a jím nastavená pravidla. Nejsem ve vztahu banka-klient v rovnoprávném postavení. Jsem ovečka na ostříhání, protože výše zisku je stanovana bankou a MUSÍ jí být dosaženo.  Volba jiné banky je stejně problematická jako to platí u tf operátorů. Něco je levnější a něco dražší. Konkurence je iluzorností. Je to jako výběr zmrzliny. Všechy studí stejně, jen chuť si mohu vybrat subjektivně lepší.  Totéž platí o obchodních řetězcích.Tak proč ten humbuk a bláboly EK???

drasla 7.7.2008 18:17

Re: humbuk a blaboly EK

Protoze se citi povinovana ty veci regulovat a haji se dobrymi umysly.

Proste urednici si (za nase penize) prisvoji dalsi pravomoc, co budou ridit a na co budou dohlizet.

Kanuk 7.7.2008 10:25

Přenositelnost čísel účtu

Pokud vím, tak číslo peněžního ústavu, ve kterém je účet otevřen, je součástí čísla účtu. Kdyby měla být "absolutní přenosnost čísel účtu" znamenalo by to a) musela by být centrální evidence čísel účtu, která by také číslo účtu přidělovala, b) tento centrální úřad by také musel vést evidenci o tom, u kterého ústavu je právě účet otevřen. To vypadá asi tak pravděpodobně jako výroba elektřiny jadernou fúzí (nebo jak se tomu říká), pokud ne perpetum mobile.

Maaartin 7.7.2008 12:47

Re: Přenositelnost čísel účtu

Klidne by to slo bez toho centralniho uradu. Stacilo by aby bud (a) puvodni banka vedela kam to preposlat (samozrejme ihned, ne jak je zvykem bank) nebo (b) se centralne registrovaly jen preneseny uctu (radove mene dat) nebo (c) se to registrovalo v jednotlivych bankach podle potreby.

To (c) vypada slozite, ale je to jednoduchy. V okamziku kdy puvodni bance dorazi cokoliv s cislem uctu presmerovanym jinam, tato posle odesilateli informaci o presmerovani. Odesilatel si to zapamatuje a posila vsechny dalsi operace na novou banku. V pripade vicenasobnyho presmerovani to fuguje tez.

Kdyz pocitame ze kazdy clovek na zemi by mel 10 uctu, pak jde o mnozstvi dat ktery se v pohode vleze na muj harddisk.

M. Zima 7.7.2008 8:49

Myšlenka

přenositelnosti čísla konta je stejně geniální, jako devítimístná telefonní čísla, nebo nové SPZky. Zatímco u toho idiotství s SPZ a telefonem se Telekom a Šling na EU lhaním vymlouvali, dnes jsou čeští teoretici tak daleko, že se za kravinu s kontem už nestydí a dokonce ji od EU vyžadují.

Vladislav 7.7.2008 2:31

Přenositelnost

Pro mě je to stejně nepředstavitelné jako přenositelnost adresy při přestěhování.

mil 7.7.2008 4:01

Re: Přenositelnost

Svým způsobem adresa při přestěhování přenositelná fakticky je: Obvykle nový obyvatel staré adresy zná novou adresu starého obyvatele a slušný člověk i po dlouhých letech korespondenci původnímu adresátu pošle. Ostatně telefonní čísla jsou přenášena do jisté míry podobně.

Pavel 7.7.2008 7:52

Re: Přenositelnost

Proč by měla být přesnositelnost adresy problém? Jednoduše, kdyždý člověk (firma, část firmy, atd.) dostane přidělené address-id a na něj si na webových stránkách zadá aktuální adresu, kam se má zasílat pošta. Na zásilky se pak bude psát jen address-id.

A stejně se může zavést i přenositelnost čísel účtu. Zřídí se nějaká virtuální banka, která bude jen poskytovat čísla účtu a mapovat je na reálná čísla účtů skutečných bank. Člověk si potom, když bude chtít, otevře účet u libovolné banky, u té virtuální jen změní mapování, a o nic dál se nestará.

Rozumodej 7.7.2008 9:10

Re: Re: Přenositelnost

Vymyslet koncept prenositelnosti cisel neni az takovy problem. Implementace by byla ovsem extremne draha.

petrph 7.7.2008 9:22

a co bezpečnost?

Tak tohle by byl ráj pro hackery....Přesměrování pošty bych třeba oželel (kromě složenek a reklam mi toho moc nechodí), ale přemapování mého čísla účtu někam do Jižní Afriky nebo na Kanárské ostrovy ;-(

AndyO 7.7.2008 10:52

Re: a co bezpečnost?

;-)

přenositelnost bankovních čísel je vskutku víc než jen technický problém a náklady, na které bude muset finance banka vyřezat z kostí svých klientů budou obrovské.

Kromě toho přeskakování z banky do banky vždy, když se klient podívá na bankovní poplatky a naštve se generuje další náklady, které kdopak asi zaplatí? Banka ze svých zisků to tedy nebude.

Pokud někdo najde banku, která poplatky nemá nebo je má nižší,musí vyřídit spoustu administrativních opatření- ty by musel i s přenositelným číslem absolvovat. Takže jediné, kde by ušetřil by bylo za poštovní známky na oznámení klientům a institucím. Stojí to za to? Podle mne nikoliv.

Maaartin 7.7.2008 12:37

Re: Re: a co bezpečnost?

Proc by musel s prenositelnym cislem jeste neco vyrizovat? To by pak cela prenostitelnost byla na nic. Jediny rozumny by bylo kdyby pri preneseni cisla k jiny bance nebylo potreba delat uz vubec nic - zadny urad by nemel narok na oznameni zmeny atd. (Nac komu co oznamovat kdyz vse funguje beze zmeny) Bylo by to hezky ale tim spis neverim ze to nekdy bude. Asi za milion let.

Honza ze Žižkova 7.7.2008 14:24

Re: Re: Re: a co bezpečnost?

Co vyřizovat?

Převedení trvalých příkazů a souhlasů k inkasu.