19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

FINANCE: Pravda o penzijních fondech, kterou nechcete slyšet

Myslím, že většina lidí během týdne v záplavě vágních zpráv typu, že u nás běží Apple Pay, nebo že se premiér ČR potká s prezidentem USA, přehlédla něco, co se v mnoha případech dotkne přímo jejich peněženky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 25.2.2019 21:56

Je to vcelku pravda,

ale problémem je, že se principiálně změnila podstata peněz.Peníze už nejsou částí odložené hodnoty, nejsou ani ničím podloženy a nemají ani moc velký vliv na reálnou ekonomiku. Jsou to jen takové nuly a jedničky, kterých si centrální banky mohou nasekat kolik chtějí a komerční banky si je půjčují za neuvěřitelně malý úrok. Není proto divu, že zhodnocení úspor je mizivé, resp. záporné. Já doporučuji, aby každý zhodnocoval peníze v oboru, kterému rozumí. Pro živnostníka je stokrát výhodnější rozšiřovat svou firmu než podnikat na burze nebo nakupovat investiční diamanty. Všemu je třeba rozumět a i na těch diamantech se dá prodělat. A s paní Šichtářovou nesouhlasím ani s těmi dětmi. Většinou se prodělá i na těch dětech, ale děti nejsou investicí, děti jsou naše radost a pokračování rodu.

K. Vyšata 26.2.2019 10:17

Re: Je to vcelku pravda,

Dovolil bych si s Vámi v jednom nesouhlasit. Děti jsou mimo radosti/starosti a pokračování rodu ta největší a nejdůležitější investice. Dobře vychované, vzdělané a zdravé děti jsou zárukou slušného života v důchodu. Nemyslím tím jen, že vychované děti v produktivním věku nenechají svoje rodiče v nouzi, že jim jejich vzdělání zaručí práci a odměnu za ní ve vyšší hladině, nejdůležitější je, že jsou až do konce života pýchou a hrdostí nad dobře vykonaným dílem.

A taky vzhledem k naší "tradici" nebudou potřebovat, vyžadovat, od rodičů pomoc a dokáží se postarat o sebe sami.

L. Novák 27.2.2019 3:22

Re: Je to vcelku pravda,

To jsou jenom kecy. Skutečnost je často jiná...

J. Chaloupka 25.2.2019 20:14

nemá smysl spořit ale investovat -jen vědět do čeho !!!

veškeré ty penzijní fondy jsou k ničemu. vím, že nikdo jiný nebude mít větší snahu o zhodnocení mých peněz než já sám. Dlouhodobě spořit je díky inflaci k ničemu. Jediná cesta je rozumně investovat nových technologii nebo do trvalých hodnot jako jsou pozemky, nemovitosti a kvalitní umění. Má to jedinou potíž musíte takovým investicím rozumět. takže má rada je pro většinu lidí radou hraběcí protože takovéto znalosti se předávají tak jen v nejbližší rodině a nejsou nikde ke koupi.

J. David 25.2.2019 19:09

Každý je sám strůjce svého štěstí

v daném, a nastaveném systému. Co k tomu dodat? Jsem prduch a monetárně si nestěžuji, na vrtošivosti a požitky staříkovy si přivydělám sofistikovaně tam, kde to mladým smrdí, a kde solidárně "socprc" platí jinde. Asi perpetum mobile u neziskovek. Dejte mladýmu logáro do pazourů, a osype se spalničkami, hafo středoškoláků má vizi studovat obskurní humanitní obory VŠ, máme tu pak hejno humanitníků, kterým nelze svěřit ani šroubovák, aniž bez návodu použití, by si s ním nevypíchli oko. Víte, jsem pouze technokrat ING, ale když coby "prduch" dostanu na praxi eléva s MBA (Mladej, Blbej a Ambiciósní), jímá mne Herodův syndrom. Vymordovat, nebo ponechat na živu? Tenhle matroš rodiče na stáro stejně neuživí, neb mlácání hubou žádnou přidanou hodnotu nevytvoří. Proto musím fedrovat až do konce, abych mohl býti "starým vrtošivcem". Co si nevydělám, to nemohu prožrat, ale...

L. Novák 27.2.2019 3:15

Re: Každý je sám strůjce svého štěstí

Podívejte se do české politiky, jak tam se rychle bohatne a vytváří "přidaná hodnota"... :-)

Dnes není důležité něco vyrábět, ale ukecat zákazníka, že i ten největší šmejd pro něj představuje užitek za který se vyplatí utratit peníze... Jak manipulovat s lidským vědomím? To své studenty naučí spíš na těch humanitních oborech než na technických univerzitách. Pak se od nich můžete dozvědět podobnou pitomost v novinách, jako např.:

Poklad v rýžových slupkách? Čeští vědci z nich umí vytěžit v průmyslu ceněný oxid křemičitý

http://jdem.cz/euyph7

Manipulátory veřejného mínění a tvůrce reklamních blábolů potřebují i politici, aby se udrželi u moci. A podle toho to taky vypadá. Zelené fantasmagorie ovládly svět a táhnou jej do zkázy.

V. Halašta 25.2.2019 19:02

Demagogie

Důvodem spoření v III. pilíři nejsou primárně výnosy ale státní pobídky, dańové úlevy a případné příspěvky zaměstnavatele a jistě se nejedná o spoření ve výši 100 000 Kč ročně. Jde jen o "doplňkové" spoření.

Konkrétní výsledky mého vlastního 24letého spoření jsou tyto - na mých vlastních vložených 40 Kč mám na účtu 35 Kč od zaměstnavatele, 10 Kč od státu a 14 Kč výnosů (tedy něco přes 1% výnosů ročně, po odečtení uvedených poplatků). Takovéto spoření p. Šichtářová nedoporučuje?

Řekl bych ať vrátí diplom jenže spíše než z neznalosti ji podezřívám z úmyslu.

V. Klíma 25.2.2019 19:10

No, nevim, jestli jste to docetl az k te casti, kde zminuje, ze z makroekonomickeho hlediska se statnimi pobidkami nic nemeni...

V. Halašta 25.2.2019 21:25

Re:

Jednak tu část doplnila až později a duhák nesedí s textem ve vlastním blogu. Tam nepopisuje makroekonomický pohled ale nevýhodnost pro spořícího. To jsou hodně rozdílné věci.

No a za třetí státní pobídky nehrají až tak významnou roli při nesmyslně zvolené částce 100 000 Kč ročně. Tedy částce, kterou neukládá nikdo ale na kterém p. Šichtářová dokumentuje nevýhodnost III. pilíře.

Moje hodnocení se tedy nemění.

V. Klíma 25.2.2019 22:13

Ja myslim, ze to, ze si penzijni lobbiste prosadili od statu vyssi prispevky, aby zamaskovali prodelecnost fondu, vcelku hlavni myslenku clanku spis podtrhuje, nez vyvraci.

Pozitri prijdou jini lobbiste, napr.za zachranu planety a zelenou energii a stat se klidne rozhodne prispevky na duchod razantne omezit (a navlekne se to snadno - preci zelena ekologicka mladez nebude platit za hrichy svych rodicu) - a kde budete se svymi vypocty?

K. Vyšata 26.2.2019 10:27

Re:

Stačí aby se dostal k moci nějaký Kalousek v době poklesu ekonomiky a bez ohledu na smlouvy příspěvky zařízne. Jako to udělal se stavebním spořením. Celá komedie kolem důchodů je stejně jen způsob, jak se chtějí hladové finanční skupiny dostat na miliardy protékající průběžným systémem.

V. Halašta 26.2.2019 15:59

Re:

Bububu kalousek...

Nemít vy komouši Kalouska nesplodíte žádnou myšlenku, takhle jedete aspoň podle mustru.

L. Novák 27.2.2019 3:24

Re:

Přesně! :-)

V. Halašta 26.2.2019 16:01

Re:

A vůbec, všiml jste si, o jakém časovém úseku mluvím? Všiml jste si, že tu byla hodně tvrdá krize a kalousek byl minfin?

No a kolik mi ukradl z účtu? NIC!

J. David 25.2.2019 19:13

Re: Demagogie

Mistře, a co inflace, mrška ona podšitá, s tou kalkulujete také?

V. Halašta 25.2.2019 21:27

Re: Demagogie

říkám, že průměrný výnos je cca 1% ročně a snad každý ví, jak se pohybovala inflace ale především říkám, že výnos není pro rozhodování podstatný.

V. Klíma 25.2.2019 22:17

Za soucasnych parametru, kdy to vsechno topi "stat", tedy vydelecne cinna cast obyvatelstva a "vynos" fondu je spis parazitovani na uspechu nekoho jineho, kdo odvedl dane.

O. Uživatel 25.2.2019 19:20

Uživatel požádal o vymazání
V. Petr 25.2.2019 21:22

Máte sice pravdu, ale v dané situaci je toto chování

racionální.

V. Halašta 25.2.2019 21:30

Re: Demagogie

A jakou to má souvislot s rozhodováním, zda je III. pilíř pro mě výhodný či nikoliv? Když se nezapojím tak mi stát vezme menší část mzdy?

Tolik k logice.

L. Novák 27.2.2019 3:19

Re: Demagogie

Je to stejné, jako s boomem slunečních "elektráren" se státem zaručeným ziskem. Hloupý je ten, kdo dotace nevyužije a neinvestuje, že? :-)

E. Derat 25.2.2019 16:27

Kdo spoléhá na důchod od státu

je trouba. Každý rozumný člověk tady již minimálně dvacet let ví, že od státu dostane žebračenku. Je tedy třeba se zabezpečit na stáří individuálně.

J. Cyrany 25.2.2019 16:38

Re: Kdo spoléhá na důchod od státu

Spolehát se na stát musí chca nechca cca 80 % populace(Paretův princip). Především díky tomu , že prostě nemají volné prostředky , které by mohli během produktivního života obětovat. Bydlení, náklady na vzdělání dětí, neustále stoupající cena potravin , spoluúčast na zdravotní péči, sem tam nějaká dovolená, auto atd. atd.A to nepíšu o variantě pokud si chtějí řešit bydlení formou hypotéky.

M. Pivoda 25.2.2019 16:52

Odborně módně se tomu říká "prekariát"

Tzn. ti, kteří jsou trvale v prekérní životní situaci. Není to minulý proletariát, ale dnešní prekariát.

J. Cyrany 25.2.2019 17:16

Re: Odborně módně se tomu říká "prekariát"

Jsem slyšel od jedné školitelky managmentu , že první otázka od výběrových komisí některých zahraničních firem na pracovní místo je , zda má kandidát hypotéku. Pokud ano, berou to jako stabilizační prvek a případně rozhodující výhodu.

E. Derat 25.2.2019 17:33

Re: Odborně módně se tomu říká "prekariát"

Jo, mohou ho lépe vydírat a sdírat. Takový člověk se bojí zoufale, aby o místo nepřišel, a tak tančí jak zaměstnavatel píská. Mají to dobře zmáklé, to zase ano.

F. Kusák 25.2.2019 22:01

Re: Kdo spoléhá na důchod od státu

To není žádný Paretův princip, to jste nepochopil, to je normální realita, že si cca 80 % lidí své stáří nezabezpečí. A jen podotýkám, že zabezpečení stáří nemusí nutně znamenat konto v bance, ale třeba malá závislost na systému a více se spoléhat na sebe.

Z. Frys 25.2.2019 16:11

Průtokový povinný důchodový systém

je genitálně vymyšlen. Tzv. Ponziho schéma. Nikdy nemůže zkrachovat, neboť i v limitním případě bude 10 milionů důchodců vypláceno z důchodové daně jednoho (posledního pracujícího) nešťastníka. A jelikož je povinný, státem nařízený, jedná sě opět o násilí státu vůči občanovi. Nemám nic proti státnímu průtokovém důchodovému systému, pokud by byl dobrovolný a stát nabídl třeba několik variant - např. minimum/standart/nadstandart.

Na současném důchodovém systému vydělají ti, kteří přispěli nejmíň, tedy ti s minimální mzdou či OSVČ s minimálními platbami. Poplatníci s vyměřovacím základem vyšším než je první redukční hranice ( 14388 Kč pro r. 2019) už prodělají, neboť jejich odvod je ze skutečného základu, ale vym. zákl. na důchod se krátí o 74%. Takže každý s odvodem důchodové daně cca 4200 Kč měsíčně prodělá. Mě se státní průtokový důchod vyplatí, pokud se dožiju více než 93 let.

M. Pivoda 25.2.2019 18:15

Pro Z. Fryse

Frys: "... v limitním případě bude 10 milionů důchodců vypláceno z důchodové daně jednoho (posledního pracujícího) nešťastníka.... "

Plus z daní sta milionů zdaněných robotů. Tedy, pokud bude tou dobou stále ještě fungovat kapitalismus.

S pravděpodobností 86% můžeme očekávat zavedení minimálního nepodmíněného příjmu během budoucích 30. let. S takovým procentem plnění (86%) se realizují předpovědi Ray Kurzweila.

Další vývojové alternativy zde nebudu rozkrývat. Proč? Protože jeden zde agresivně diskutující nešťastník, zdá se, má z mých diskusních příspěvků silně podrážděný žlučník.

Z. Frys 25.2.2019 18:35

Re: Pro Z. Fryse

Předpokládám, že během 30-40 let AI dosáhne lidské úrovně a potom bude evoluce AI velmi rychlá. Homo sapiens postupně vyhyne, jako vyhynul Homo neanderthalensis. A pokud by nedošlo k vyhynutí Homo sapiens v důsledku evoluce AI, zavedením nepodmíněného příjmu se z Homo sapiens vyvine Homo debilus. Docela pěkně to popsal A. Huxley v Brave new world. A když se tak někdy dívám kolem sebe, mám pocit že už se to děje.