20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

FINANCE: O spravedlivých daních

Především se mluví o tzv. rovné dani, zejména pak o stejné sazbě u daně z příjmu pro fyzické osoby. Stejné procento pro všechny je spravedlivé! Upřímně řečeno, je to zvláštní posedlost stejným procentem, proč by vůbec stejné procento mělo být spravedlivé? Proč např. není spravedlivá stejná absolutní daň pro všechny?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Kohout 30.10.2007 7:45

Re: Pane Lensky,

nejen minimální mzdou, příjmy mohou růst do nekonečna (matematicky řečeno), ale klesat nemohou neomezeně, ale pouze k pevně stanovenému bodu - minimální mzdě, nebo k nule.

ZF 30.10.2007 12:12

Re: Re: Pane Lensky,

To je vlastně dobrý postřeh, že jsou data o příjmech cenzorovaná zleva. Z čeho ale vlastně výpočty průměrné mzdy vycházejí? sou u nás i takové skupiny obyvatel, které nemají příjem žádný (děti) či velmi nízký (studenti, kteří si jen příležitostně přivydělají). Berou se tato data do analýz? I když se obávám, že výsledkem by byla funkce bimodální, a průměr i medián by u ní neměly smysl už vůbec žádný.

Milan 30.10.2007 13:33

Re: Re: Re: Pane Lensky,

R^!!

kejki 1.11.2007 12:26

Re: Průměrná mzda

je průměr mezd. Nemůžete do ní počítat lidi bez mzdy. Takoví zase statistici nejsou.8-o

Wolf 30.10.2007 0:48

Bohatší více využívají služeb

Tady bych si dovolil nesouhlasit. To, že má někdo třeba 3 auta, nutně neznamená, že více využívá silnice (jezdit může nakonce vždy jen jedním autem). Ochrana majetku - policie toho moc preventivně nechrání, takže i když budu mít 10 domů, využiji služeb policie teprve v okamžiku, kdy mi jeden z nich vykradou.Je fuk, jestli mám na účtu 10 tisíc nebo 10 milionů - náklady na ochranu jsou stejné.

Naopak ale existuje celá řada služeb, které jednoznačně více využívají méně majetní. Například dotovaná MHD, úřady práce, o rozmanitých sociálních dávkách a programech ani nemluvě.

Dále tu máme služby, které využívají (resp. jsou nuceni využívat) bohatí i chudí, ale na které bohatí prokazatelně přispívají mnohem více: zdravotnictví a tzv. zdravotní "pojištění" a důchody a tzv. sociální "pojištění".

Meditování nad "utrpením", které placení daní způsobuje chudým mi přijde poněkud mimo, neboť ti opravdu chudí de facto žádné daně neplatí. Ostatně domnívat se, že průměrný chudák utratí peníze primárně za potřebné věci jako jídlo, bydlení, či vzdělání, je také dost naivní - cigarety, alkohol, automaty či spotřební elektronika na úvěr by se v rozpočtu nízkopřijmových skupin hledala poměrně snadno...

Petr Kohout 30.10.2007 7:46

Re: Bohatší více využívají služeb

cigarety a alkohol nejsou dobrý příklad, tyto dvě komodity se skládají v podstatě pouze z daní (+ nepatrný přídavek na výrobu, ovšem pouze nepatrný).