24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FINANCE: Neslavný konec II. pilíře

Se svobodou přišly do Česka také nové ekonomické teorie, které slibovaly občanům bohatý a bezstarostný život. Jedna z těchto teorií se v prvním prázdninovém týdnu definitivně ukázal jako mylná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 9.7.2013 5:56

Psokočičí dort

"Penzijní reformou (vláda) zdůvodnila dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty a pak peníze využila na jiné cíle své rozpočtové politiky."

a) I kdyby toto tvrzení bylo pravdivé, jak souvisí s neúspěchem penzijní reformy?

b) O jaké jiné cíle rozpočtové politiky se jedná? V loňském roce bylo ze státního rozpočtu přesunuto téměř 50 mld. na výplatu důchodů - kde má stát tyto peníze brát? Zvýšit sociální pojištění každému plátci o 1000 Kč měsíčně (což by byla odpovídající částka)?

Pokud někdo konečně našel odvahu říct nahlas, že budoucí státní důchod bude představovat životní minimum, je to jen dobře...

V. Novák 9.7.2013 9:33

To tvrzení JE pravdivé - a netvařte se, že jste na Kalouskovo zdůvodnění

skokového zvýšení DPH zapomněla. Souvisí to tak, že lidé, jimž bylo lháno v jedné oblasti, lhářům nevěří ani v jiných oblastech. Je ale pravda, že kampaň jak fondů, tak vlády byla lživá tak hloupě, naivně a průhledně, že takové upozornění ani nebylo potřebné.

To, že je "dúchodový účet" dotován ze státního rozpočtu, tedy z daní, je logické a správné - postavit penzijní systém pouze na zdanění živé práce bez ohledu na její produktivitu, bylo možné za Bismarcka, ne v době automatizace a robotizace, kdy každý produkující dokáže (díky neživé práci) vytvořit násobně více statků než za Železného kancléře. Aniž by ovšem příslušně stouply i zdanitelné mzdy - rozdíl si ponechávají zaměstnavatelé.

O. Kadlec 9.7.2013 12:58

Re: To tvrzení JE pravdivé - a netvařte se, že jste na Kalouskovo zdůvodnění

Rozdíl si nenechávají zaměstnavatelé. Investují ho. Mimo jiné do té "neživé práce".