25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

FINANCE: Nejmenší stát s nejmenšími daněmi

Často to slyšíme. Chceme stát co možná nejmenší! Uvedené tvrzení je oblíbeným sloganem lidí, kteří se sami označují za liberály. Ale i jiní souhlasně přikývnou. Jaký je ale ten nejmenší stát? Jestliže velikost něčeho stále zmenšujeme, můžeme dosáhnout maximálně nuly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kejki2 8.7.2007 17:41

Očekávat u státní organizace úspory z rozsahu?

;-D;-D;-D

kejki2 8.7.2007 17:37

V části Somálska není žádná státní správa.

Bohužel stát používá peníze i na věci, které se Vám nelíbí. Říkejte si, že z Vašich daní platí policii, školy, chodníky v obci, silnice, evidenční agendu a tak.

wx 29.6.2007 22:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Pokud si chcete zalozit komunitu, ktera se bude ridit vlastnimi pravidly a nepoleze do zeli zbytku populace, tak budiz. Ostatne nemam nic proti izraelskym kibbutzum (ci jak se to pise), tibetskym mnichum, americkym indianum v rezervaci, ci Eskymakum. Ale pokud byste ten system chtel vnutit vsem, pak by to nevedlo k nicemu dobremu.

Co se zdroju a ekonomickych tlaku tyce: Bud zijete v sladke nevedomosti, nebo jen delate, ze o tech problemech nevite.

mobrules 29.6.2007 20:45

Re: Re: Re: Re: Autorovi

A v těch listinách je trochu problém. Prioritní na co máte právo je život a nikdo jej Vás o něj nesmí připravit (to beru - jinak je to vražda) a pak máte mít zaručeny "určité svobody" a to ostatní je nastandard, na který nemáte nárokové právo. Chcete mít právo na ekonomický, sociální a kulturní standard? Co to je? Jaké jsou podmínky "plnohodnotného" života? Nerozumím. Obrazně, když se někdo narodí slepý a lékaři mu nedokážou pomoci tak prostě už nebude mít nikdy plnohodnotný život jako ten kdo vidí. Když já mám barák za 6 milionů a tři auta má na to nárok třeba Pepa z Chvojkovic-Brod? Přál bych mu to ale je to nesmysl. O spravedlnost se můžeme a máme pokoušet ale absolutní pozemská neexistuje. Nejvyšší a absolutní je asi jedině tam nahoře.... Jinak samozřejmě chápu ty, kdo se nedokáží postarat sami o sebe (bláznï, děti), kdo se narodili postižení atd. Na druhou stranu co dělat s těmi, kterým lékař řekne: " pokud budete mít děti, nebudou mentálně v pořádku" a oni jich nasekají 3,4 třeba to jednou vyjde. Státe postarej se, je to tvoje povinnost a nás to baví..........             

vendelín 29.6.2007 18:16

Boha jeho, co je tohle za nesmysl? Co tím chtěl socbolševik říci?

Pane soudruhu autore, pište raději o ženských. Tam se vaše malé, velké - optimální ...... celkem hodí;-)

No 29.6.2007 17:48

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

A soukromou policii, soukromé soudy, soukromou armádu. Hodnotu své bezpečnosti si třeba každý určí cenou, kterou je ochoten do ní investovat (osobní strážci, bezpečností zařízení a vozidla, lékaři, apod.). Předpokladem této úvahy je teze, že veřejné statky neexistují. Je to abstraktní konstrukce

doktor 29.6.2007 17:35

Re: Re: Re: Autorovi

Obsah těch pojmů je podrobně rozebírán ve Všeobecné deklaraci lidských práv a svobod z roku 1948, v Listině základních práv a svobod, kterou ČR ratifikovala v roce 1993, a v Úmluvě o ekonomických, sociálních a kulturních právech (International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights) z roku 1976. Šlo mi jen o to, že není nic nenormálního, když se stát stará NEJEN o bezpečí občanů, ale také o jiné podmínky jejich plnohodnotného života. Nejde o státní paternalitu či dirigizmus (užil jsem si ho dost v padesátých letech, kdy jsem šel po maturitě místo na vysokou k lopatě), ale o povinnost státu postarat se o ty občany, kteří to nedokážou sami.

Z. 29.6.2007 16:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...nevím, zda se lidé množí jak králíci .. v Evropě to tak nevypadá...zdroje je možno nakupovat a ne o ně bojovat - nechápu, jak by se o ně mohlo bojovat na "poli technologií", dále nevím co jsou "silné ekonomické tlaky" a jak je chce EU přežít - francouzským protekcionismem a projkety jako je Galileo ?

Já nechci po nikom aby mi dělal pokusné morče - já chci jen žít v komunitě, která většinu potřeb svých členů bude financovat na smluvní bázi a ne prostřednictvím daní...myslím, že by se ke mně řada lidí přidala, nechají nás však ostatní na pokoji ? Pepa Jetel nás nechá, co Vy ?

BOMBON 29.6.2007 16:52

Re: Re: Re: Re: Autorovi

protoze stat je presne to, co lidskou komunitu rozbiji, pokud se cpe prave do "ochrany" obcanu, do jejich zdravi atp. vy nepotrebujete prece souseda, nepotrebujete milujiciho potomka, kdyz se o vas "stat" postara az budete stary ci nemocny...

jestli mame v sobe geneticky zakodovan reciprocni altruismus (ja o geneticnosti takovychto vloh sice hodne pochybuji, lec nejaky stadni instinkt tu asi je), proc potrebujeme zprostredkovatele tohoto altruismu v podobe dementa v klotovych rukavech?

a ze by kralove pozbyvali moc, kdyz se o lidi nestarali je hooodne odvazne tvrzeni...

BOMBON 29.6.2007 16:45

Re: minimální

a co je to vase efektivni jadro?

wx 29.6.2007 16:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Clovece, Vy jste silenec. Lide Vam nebudou delat pokusna morcata abyste si otestoval svou vizi zivota jako za stredoveku.

Svet je nyni uplne jinde. Lide se mnozi jak kralici a morove epidemie je nedecimuji (jako v tom vasem oblibenem stredoveku). O zdroje se nyni nebojuje na bojisti, ale na poli technologii. Kdo ma lepsi a silnejsi armadu, ten diktuje podminky. Kdo ma lepsi technologie, pro toho pracuji jini. Dokonce to doslo tak daleko, ze samostatne staty uz nejsou dost silne a musi vytvaret spolecenstvi. Evropu v EU nespojuje laska k sousednim narodum, ale potreba prezit silne ekonomicke tlaky z vychodni Asie a castecne i z USA.

BOMBON 29.6.2007 16:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ale funguje to

ja nemam zadne moznosti, vy taky ne. moznosti ma vlastnik a ani ja, ani vy mu do toho nemame co kecat. at si vybere.

vy se zrejme ale citite byt povolan mu do toho kecat, chcete vyuzivat moci statu, tkery pres legislativu a donucovaci aparat ma prosazovat vase predstavy o tom, co a jak by mel vlastnik delat. a to je nechutne

mobrules 29.6.2007 16:07

Re: Re: Autorovi

Musím trvat na tom, že stát není firma - znakem firmy je, že generuje zisk. Vy chcete aby stát generoval zisk a podnikal? Zisk vytvoří tak, že nás trochu "okrade" no a když (většinou) se dostane do mínusu co asi udělá? Tak nás veme podruhé.... Stát, pokud funguje jako firma, je ta nejhorší firma ze všech a dělající nejvíce faulů. Alespoň, že v jakž takž svobodném světě si můžeme zanadávat bez následků - v totalitním nikoli. 

  

zm 29.6.2007 16:03

no vzhledem k tomu,

že např. sociální pojištění nemá s pojištěním nic společného (čím víc platíte, tím míň dostanete), tak den daňové svobody bude někde v září, říjnu;-P

mobrules 29.6.2007 15:48

Re: Re: Autorovi

Pane doktore, co to je útisk, co to je strádání a co to je nespravedlnost. Můžete to stručně definovat? Jak je řečeno od jiných diskutujících - ochrana před smrtí (násilnou) - o to se můžeme snažit ale problém je do jaké míry. Můžeme také skončit v něčem podobném jako v Orwelově "1984". No to je dokonalá ochrana nemyslíte? S nikým už pak neporovnáte co je útisk, strádání a nespravedlnost. Ale to je na dlouhou diskusi. Pokud nepoznáte neštěstí nebude vědět co je štěstí...   

zzz 29.6.2007 15:44

Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Ocividne jste zaspal dobu. Nyni je rok 2007 a teze marxismu leninismu, ze stat je organizovane nasili, se uz nepraktikuje. Dokonce i v Rusku gulagy zrusili. Chtelo by to mene spani a vice sexu, pak prijdete na jine myslenky.

mobrules 29.6.2007 15:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ale funguje to

Myslím, že jste tady splácali několik věcí dohromady, jak kočička a pejsek. S každým zjednodušením se dá dost dlouho polemizovat. Např. "ekologické" zase může být pro každého úplně něco jiného, co je české a český výrobek- to by mne fakt zajímalo? Já spíše vidím úplně jiné možnosti - buď free trade (resp. se o něj snažit) anebo se chránit a zavřít před světem a to nám za komunistů snad stačilo. Že u výrobků s vysokým podílem lidské síly dojde k přesunu do oblastí s tzv. levnou pracovní silou je naprosto logické a nezastavitelné. Na druhou stranu pro výše kvalifikované výhodné. Mohou levně nakupovat a hlavně věnovat se jiným činnostem. POkud se nepletu, tak na tom byl donedávna založen pokrok a raketový vzestup úrovně západu. Rádo se na to zapomíná. A jak ukazuje Asie (především Čína apod.) poznali nové technologie, naučili se a jsou dnes také průmyslově někde jinde. Samozřejmě, že tam najdeme zaostalé oblasti ale to v Evropě taky.  

Honza z podhůří 29.6.2007 15:33

Re: Re: Re: Autorovi

Dnes mi Honzo42 mluvíte z duše - skoro jako mé druhé já ;-)

Z. 29.6.2007 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...Děkuji, teď ještě přesvědčit dalších pár milionů Čechů a můžu se do toho pustit...

Z. 29.6.2007 15:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...ten problém byl, že nebojovali...a jsme zase u problému státu - abstrakce, výhodná pro politiky...

zdeněk 29.6.2007 15:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

To i 1,5 miliónu našich co mobilizovalo...

Z. 29.6.2007 15:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...vždy jde o to jak odradit potenciálního agresora...pokud je bohatství dematerializované, velmi těžce se dá ukrást + důsledná domobrana + využití technologií a bohatství...myslím, že moje mikrospolečenství (nechci použít slovo stát) by mohlo být obranyschopnější, než současná ČR..

Z. 29.6.2007 15:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

..nedokážu citovat pramen, ale na počátku 2. světové války takto připraveni byli...

Pepa Jetel 29.6.2007 15:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

?A proč ne? Nechápu, kam míříte

BOMBON 29.6.2007 15:05

dekuji redakci NP

ze zde uverejnuje i takoveto prispevky. sice mi dementnost tohoto dilka zvedla tlak asi tak na 300/290, lec kazdy ka pravo na nazor a (bohuzel) neexistuje ani moznost zbavit nekoho volebniho prava z duvodu tuposti, jakkoli by to napriklad v tomto pripade bylo namiste ;-P

jinak clenecek je natolik blabolivy a nekonkretni, ze snad ani neni s cim polemizovat. snad jedine poprosit autora o definovani vyznamu "optimalni", resp. "optimalizace". nebo "vydajova svoboda".

jinak se bez muceni priznavam k naivnimu liberalismu, konkretneji k odrude "minarchista", jak je mozne videt z mych nazoru na www.liho.cz. porad si o sobe totiz myslim, ze bych sve penize dokazal vyuzit smysluplneji nez kdyz by je "optimalne" pouzival napriklad pan roman lensky.

zdeněk 29.6.2007 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Kdypak museli Švýcaři naposledy za svůj stát umírat? zas takhle srovnávat nemůžete.

Z. 29.6.2007 14:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

..mám pořád problém s tou abstraktností státu - s tou obranou a ochotou za stát umřít máme mi Češi ( na rozdíl od Švýcarů) špatné zkušenosti - pro většinu lidí jsou Mašínové a Hučín násilníci - taková společnost je mi celkem volná a její stát považuji za zločineckou organizaci...

zdeněk 29.6.2007 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Ale funguje to

Máte vdě možnosti. Buďto zavedete plně automatizovaný provoz s malým počtem kvalifikovné síly, nebo provoz který stojí na větším počtu síly nekvalifikované. Jelikož ten druhý je někdy levnější(ale potřebujete levnou zahraniční pracovní sílu) tak odpověď doufám znáte. Problém je že u druhého systému se neustále přesouváte na východ.

zdeněk 29.6.2007 14:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Šlo mi hlavně o to že aby váš systém malých států kteří nepotřebují silný stát mohl fungovat, potřebují ochránce který se stará o jejich bezpečnost před nepřítelem. To že by Hitler nakonec Švýcarsko(stejně jako Švédsko) obsadil, to si myslím je téměř jisté.

Obdobně malé Italské státy nemuseli válčit přímo na souši s Turkem...(jasně Benátská republika atd... ale fakticky nebyli neustále v ohrožení, v ohrožení bylo rakouské soustátí, které neslo náklady).

Z. 29.6.2007 14:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...viz příklad Švýcarska v druhé světové válce - odhodlaná domobrana + rychlé kapitálové operace v mezinárodním prostředí...i armáda se dá najmout..