16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

FINANCE: Nejmenší stát s nejmenšími daněmi

Často to slyšíme. Chceme stát co možná nejmenší! Uvedené tvrzení je oblíbeným sloganem lidí, kteří se sami označují za liberály. Ale i jiní souhlasně přikývnou. Jaký je ale ten nejmenší stát? Jestliže velikost něčeho stále zmenšujeme, můžeme dosáhnout maximálně nuly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Heinz Guderian 29.6.2007 9:50

Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

A proč by nefungoval?

Pepa Jetel 29.6.2007 10:06

Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Domnívám se, že dějiny lidské civilizace jsou v podstatě dějiny organizace (a technologického pokroku, samozřejmě). V historii vidíte, že tam, kde fungovaly organizované státy na trh dohlížející, se vždy žilo líp a i trhu se dařilo lépe, než na územích bez jakékoli organizace. Podle mého názoru jde pouze o MÍRU organizace a regulace, ne o otázku, zda VŮBEC organizovat a regulovat - tedy souhlasím s autorem článku.

Heinz Guderian 29.6.2007 10:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Jistě, proto byl SSSR ekonomicky úspěšnější než USA. Myslím, že před časem se na stránkách LIberálního institutu (www.libinst.cz) diskutovalo, proč má Somálsko bez státu větší penetraci mobilní telefonů než okolní státy. :-P

A Vy myslíte, že trh se neorganizuje sám? Domnívám se, že krásný klasický příklad s tužkou byl nedávno zveřejněn na Psovi.

Pepa Jetel 29.6.2007 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

SSSR vs USA: blbost, lépe čtěte, co píšu

Somálsko není stát?

Trh se možná sám zorganizuje, ale možná ne úplně tak, jak by se většině lidí líbilo. Trh je tu pro lidi, ne lidi pro trh. Zbožšťování trhu je nesmysl. Minimálně se trh sám neubrání proti útoku zvenčí, takže nepřežije.

Heinz Guderian 29.6.2007 10:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Papírově ano, ale několik let tam žádný stát nefungoval. Domníval jsem se, že to je celkem běžně známá informace.

Pepa Jetel 29.6.2007 11:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

O Somálsku v podstatě nic nevím, ale nezdá se mi, že by počet mobilů na obyvatele byla nějaká důležitá veličina svědčící o kvalitě života.

Alfred 29.6.2007 12:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Trh je směna, nejlépe svobodná. Nikdo nic směňovat nemusí, může si všechno vyrobit sám, v rodině potažmo kmeni. Pokud něco od druhého chci,  musím zpětně něco nabídnout. Když nebude i na druhé straně spokojenost, směna neproběhne a nic se nestane. Kdo koho poškozuje a proč by měl směnu někdo třetí, kdo notabene sám nic nesměňuje, regulovat a do ní zasahovat? A v prospěch které strany? Jestliže jakákoli ze stran nebude s regulátorem spokojena, nic ke směně nenabídne. pokud bude donucena, nemá to s volným trhem nic společného, to je zákon silnějšího.

vládík 29.6.2007 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Myslíte s lapkama?

Byg 29.6.2007 12:39

Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Já bych se rozhodně nechtěl vracet k tomu, jak "fungoval" trh např. v pravěku atd.

Heinz Guderian 29.6.2007 9:40

Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

A Vy si myslíte, že do vzniku států lidé navzájem vůbec neobchodovali??? ;-D;-D;-D;-D

(kolega pbla4024 to napsal trefně)

BOMBON 29.6.2007 9:11

libertariani...

je americka verze liberala. jde o obecne oznaceni, identicke, zpusobene tim, ze u slova "liberalni" doslo v usa k drobnemu vyznamovemu posunu. zastanci nuloveho statu jsou skutecne anarchokapitaliste.

to samozrejme nic nemeni na to, ze clanek je blabol... ;-)

Heinz Guderian 29.6.2007 9:49

Re: libertariani...

Tady si dovolím mírně nesouhlasit.

A) Do češtiny toto míchání významů ještě významně neproniklo a odlišení liberál/libertarián se myslím používá přestě tak, jak jsem uvedl.

B) Ani v anglitině bych to tak jednoznačně neviděl. I když se to opravdu mnohdy slučuje, stále ještě je rozdíl mezi Classical Liberalism a Libertarianism. Myšlenky Libertarian Party nebo Mises Institute jasně dávají najevo, co myslí tím "libertarianism".

Ale samozřejmě to nic nemění na tom, že ten článek skutečně bláhol. ;-);-)

Petr Kohout 29.6.2007 7:26

Existuje i "optimální velikost daní"

kdy stát zbytečně neplýtvá, ale ještě funguje (policie, soudy, hasiči apod.). Problémem je, že soudy a policie někdy fungují zdvořile řečeno méně optimálně i při daních vysokých.

I. 29.6.2007 6:55

Ono je to trochu o efektivnosti

- a pochybuju, že stát je zrovna tím dobrým hospodářem. Skandinávie má nejvyšší daně, ale obyvatelé na to nežehrají - mají za to od státu dobrý servis, a svému státu důvěřují. Odhaduji, že v našem bordelu  je z každé koruny, o kterou na daních ( nebo na pojistném, mezi tím fakt není rozdíl) přijdu,   nejméně 30 hal vyhozeno oknem. Spíše však více.  

Petr Kohout 29.6.2007 7:27

Re: Ono je to trochu o efektivnosti

30 halířů je ukradeno. Oknem je vyhozeno 50 halířů a rozumně investováno zbývajících 20 halířů. I když jsem možná velký optimista.

Honza42 29.6.2007 8:29

Re: Ono je to trochu o efektivnosti

Četl jsem někde, že kdo ve Švédsku něco umí a je mladší, tak maže pryč. Počkáme ještě pár desetiletí a uvidíme, kam ten zázrak dospěje. Možná tam nakonec zůstanou jen ti nežehrající = spíše příjemci než plátci.

sKoba 29.6.2007 6:13

Rád bych viděl vaše daňové přiznání, pane Lenský!

A taky bych rád sledoval, jak nadšeně sypete své těžce (pokud tomu tak je) vydělané penízky a s nadšením se díváte, jak je stát bez mrknutí oka vyhodí za předražené a neprůhledné státní zakázky, popř. když uvidíte, že z vašich peněz si odpírači zaměstnání mohou dovolit to, co vy svým dětem koupit nemůžete. Asi je vám takto silný stát sympatický. V tom případě buď nejste úplně normální, nebo se jmenujete Sobotka.

Fafa 29.6.2007 5:25

Pane Lensky,

ty vyrazy nejmensi a minimalni jsme pochytili od vas socialistu. To vy porad chcete snizovat rozdily v prijmech a majetku a jeste jste nam nesdelili, kde by se to snizovani melo zastavit a jake rozdily budete povazovat za optimalni. Zrejme nulove, ze.;-D 

Cedr 29.6.2007 3:18

Výborně, tobude zase řevu modráků

Konečně seriózní članek. Díky.

Heinz Guderian 29.6.2007 8:06

Re: Výborně, tobude zase řevu modráků

Cedre (Cedře?), o liberalizmu víš kulový. Bláboly v článku jsem se pokusil uvést na správnou míru ve svém příspěvku z 8:04.

Alfred 29.6.2007 12:32

Re: Výborně, tobude zase řevu modráků

Prostě socani jsou banda lupičů, i když se pořád maskují jakýmisi výrony slovní ušlechtilosti. Jejich hrubost, neomalenost a lačnost po konzumu a pohodlí ale prosvítá. Socani žvaní o solidaritě, ale zásadně se srovnávají s boháči v Beverley Hills, zabydlují se v ůloze profesionálních chudáků se stále nataženou rukou až je pro ně už nemožné ji pokrčit, z placu si můžou zažádat o invalidní důchody. Při vší verbální  "solidaritě" nikomu nepomáhají a ani pomáhat nebudou, protože ty, co se mají hůř prostě nevidí. jedinou jejich starostí je dostat se k penězům těch lépe situovaných.

jeník 29.6.2007 1:30

plácání

Nejmenší stát = optimální stát. Problém - můj optimální stát je asi o hodně menší než ten pana Štěcha a Váš. O tom je politika - mimo jiné.

Martin 29.6.2007 1:27

to tu bude zase revu

liberalu vychovanejch marxistou sevcikem a schwarzem;-P

Vilém 29.6.2007 1:23

Den mzdové svobody

Počítaný stejně jako den daňové svobody, je pro většinu zaměstnanců mnohem podstatnější. Přitom nastává někdy koncem listopadu. Zde by bylo třeba razantního zásahu, aby čeští občané nepracovali na zamkěstnavatele, nýbrž na sebe.

Proti západní Evropě, ale i USA nebo Japonsku máme co dohánět.

Fafa 29.6.2007 5:34

Vileme,

muzete mi prosim nejak vysvetlit Vas vypocet?

Karel 29.6.2007 9:05

Re: Den mzdové svobody

Dávno už tu nemáme komunismus, takže já nepracuji na zaměstnavatele, ale na sebe - jsemť na volné noze. Jestli Vám, Viléme, vadí (Marxova) představa "nadhodnoty", tak Vám radím totéž - pracujte na volné noze.;-)

Honza 29.6.2007 1:07

Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

To autori delaji casto. Takze autor zjevne nepochopil, ze pozadavek co nejmensiho statu je pozadavek na to aby stat byl co nejmensi, nicmene stale jeste fungujici. Pod urcitou velikosti (jako treba jiz zminena nula) stat prestane fungovat - neni to tedy uz vlastne stat.

Jinymi slovy to znamena, ze stat je tim lepsi cim je mensi, dokud jeste funguje.

Vzhledem ke stale snaze statu o expanzi do vsech oblasti se myslim nemusime obavat, ze by se nam ho podarilo zmensit pod unosnou hranici. (Kuprikladu Amerika fungovala docela slusne az do roku 1894 bez dane z prijmu. K tomu se asi hned tak nevrati. A jinde je to jiste podobne.)

xx 29.6.2007 7:40

Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Obávám se, že autor to sice chápe, ale jako námět pro demagogii mu to přišlo docela dobré.

Heinz Guderian 29.6.2007 8:07

Re: Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Já hlasuji pro to, že to autor článku nechápe.

Karel 29.6.2007 9:10

Re: Re: Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Já zastávám názor, že je to demagog;-D