24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FINANCE: Nejmenší stát s nejmenšími daněmi

Často to slyšíme. Chceme stát co možná nejmenší! Uvedené tvrzení je oblíbeným sloganem lidí, kteří se sami označují za liberály. Ale i jiní souhlasně přikývnou. Jaký je ale ten nejmenší stát? Jestliže velikost něčeho stále zmenšujeme, můžeme dosáhnout maximálně nuly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. 29.6.2007 15:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...ten problém byl, že nebojovali...a jsme zase u problému státu - abstrakce, výhodná pro politiky...

Pepa Jetel 29.6.2007 15:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

?A proč ne? Nechápu, kam míříte

Z. 29.6.2007 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...Děkuji, teď ještě přesvědčit dalších pár milionů Čechů a můžu se do toho pustit...

wx 29.6.2007 16:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Clovece, Vy jste silenec. Lide Vam nebudou delat pokusna morcata abyste si otestoval svou vizi zivota jako za stredoveku.

Svet je nyni uplne jinde. Lide se mnozi jak kralici a morove epidemie je nedecimuji (jako v tom vasem oblibenem stredoveku). O zdroje se nyni nebojuje na bojisti, ale na poli technologii. Kdo ma lepsi a silnejsi armadu, ten diktuje podminky. Kdo ma lepsi technologie, pro toho pracuji jini. Dokonce to doslo tak daleko, ze samostatne staty uz nejsou dost silne a musi vytvaret spolecenstvi. Evropu v EU nespojuje laska k sousednim narodum, ale potreba prezit silne ekonomicke tlaky z vychodni Asie a castecne i z USA.

Z. 29.6.2007 16:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...nevím, zda se lidé množí jak králíci .. v Evropě to tak nevypadá...zdroje je možno nakupovat a ne o ně bojovat - nechápu, jak by se o ně mohlo bojovat na "poli technologií", dále nevím co jsou "silné ekonomické tlaky" a jak je chce EU přežít - francouzským protekcionismem a projkety jako je Galileo ?

Já nechci po nikom aby mi dělal pokusné morče - já chci jen žít v komunitě, která většinu potřeb svých členů bude financovat na smluvní bázi a ne prostřednictvím daní...myslím, že by se ke mně řada lidí přidala, nechají nás však ostatní na pokoji ? Pepa Jetel nás nechá, co Vy ?

wx 29.6.2007 22:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Pokud si chcete zalozit komunitu, ktera se bude ridit vlastnimi pravidly a nepoleze do zeli zbytku populace, tak budiz. Ostatne nemam nic proti izraelskym kibbutzum (ci jak se to pise), tibetskym mnichum, americkym indianum v rezervaci, ci Eskymakum. Ale pokud byste ten system chtel vnutit vsem, pak by to nevedlo k nicemu dobremu.

Co se zdroju a ekonomickych tlaku tyce: Bud zijete v sladke nevedomosti, nebo jen delate, ze o tech problemech nevite.

No 29.6.2007 17:48

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

A soukromou policii, soukromé soudy, soukromou armádu. Hodnotu své bezpečnosti si třeba každý určí cenou, kterou je ochoten do ní investovat (osobní strážci, bezpečností zařízení a vozidla, lékaři, apod.). Předpokladem této úvahy je teze, že veřejné statky neexistují. Je to abstraktní konstrukce

Z. 29.6.2007 13:00

Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...ještě poznámka - podstatná zde není nulová daň, nýbrž co největší legislativně správní konkurence v jednom kulturním prostoru...místa s efektivnějším uspořádáním povedou k napodobování...ve středověku se tak šířilo psané městské právo...klíčem je tu pojem suverenity - dnes je suverénem mýtický "lid" zastoupený verbeží v parlamentu...

zdeněk 29.6.2007 13:18

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Návrat k malým panstvím není řešení. Takové malé celky snadno podlehnou nepřátelům, podívejte se jak dopadla renesanční Itálie. Její rozdrobenost způsobila nakonec její úpadek.

zdeněk 29.6.2007 13:21

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Budoucnost vidím právě v národních státech. Které by mohli být volně sdruženy do nějaké hospodářského uskupení(původní EU, před jejím vměšováním do všeho možného...)

Z. 29.6.2007 13:41

Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...pád renesanční Itálie je zajímavé téma, viděl bych za ním spíše mocenské ambice papežského státu a neschopnost reformy katolicismu na přelomu 15. a 16. století...klidně žijte v národně -sociálním státu, já bych rád žil v jimém typu společenského uspořádání (viz. má poznámka výše)

zdeněk 29.6.2007 13:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Znáte nějakou oblast na světě kde je oblast malých městských či jiných států? To je jen důkaz že větší úspěch mají státy větší, které obsáhnou celý národ. Národní státy.

Z. 29.6.2007 14:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...z hlediska násilného podmanění to ve 20. století určitě platilo - nyní se situace trošku mění - co jiného jsou takzvané "daňové ráje" než miniaturní knížectví či republiky ? Nejlépe Lichtensteinské knížectví (http://en.wikipedia.org/wiki/Liechtenstein), dále San Marino či Švýcarská konfederace (nejedná se o stát v našem chápání - ale o sdružení kantonů)...a to jsme pouze v Evropě..

zdeněk 29.6.2007 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Jenže takové spolky ve velkých válkách potřebují "ochránce". Švýcarsko se II světové války nezůčastnilo, ale kdyby spojenci prohráli, jistě by jej Hitler obsadil(jako Napoleon). 21 století bude století velkých válek mezi islámem a evropou(či vzrůstající Čínou) takže vaše přání bezproblémového života bez státu je poněkud Sci-Fi.

Myslím že v naší historii bychom se měli poučit hlavně z  1 republiky. Bohužel nikdo na její politiku po roce 1990 nechtěl navazovat.

Z. 29.6.2007 14:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...Švýcarsko si svou neutralitu muselo uhájit v průběhu staletí. Hitler nezaútočil, protože domobrana byla připravená, bál se blamáže vedení války v horách...dodnes každý Švýcar je ozbrojen....moje úvahy jsou zaměřeny k možnému lepšímu uspořádání společenského života...doufám, že k velkým válkám nedojde...a něvěřím, že by Evropa byla schopná bojovat - spíše jen odírat své nevolníky formou daní...

zdeněk 29.6.2007 14:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Šlo mi hlavně o to že aby váš systém malých států kteří nepotřebují silný stát mohl fungovat, potřebují ochránce který se stará o jejich bezpečnost před nepřítelem. To že by Hitler nakonec Švýcarsko(stejně jako Švédsko) obsadil, to si myslím je téměř jisté.

Obdobně malé Italské státy nemuseli válčit přímo na souši s Turkem...(jasně Benátská republika atd... ale fakticky nebyli neustále v ohrožení, v ohrožení bylo rakouské soustátí, které neslo náklady).

Z. 29.6.2007 15:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...vždy jde o to jak odradit potenciálního agresora...pokud je bohatství dematerializované, velmi těžce se dá ukrást + důsledná domobrana + využití technologií a bohatství...myslím, že moje mikrospolečenství (nechci použít slovo stát) by mohlo být obranyschopnější, než současná ČR..

Z. 29.6.2007 14:40

Re: Žádné daně a služby za peníze

...poznámka: problémem malého státu je vždy se z něj stává stát velký - efekt využívání  cizích peněz. Možná obrana před bobtnajícími státy viz: http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_haven

Mark 29.6.2007 8:53

Štíhlý stát

Od počátku používali ti, kteří tomu opravdu rozuměli termín štíhlý a silný

stát. Skoro každý si dovede odlišit pojmy štíhlý, obézní, vychrtlý apod.

Bohužel většina se nevyjadřuje s potřebnou přesností a nepřátelé toho

využívají.

Byg 29.6.2007 12:33

Re: Štíhlý stát

Mohli bychom použít označení "stát s atletickou postavou" ;-).

Mark 29.6.2007 8:52

Štíhlý stát

Od počátku používali ti, kdteří tomu opravdu rozuměli termín šíhlý a silný stát. Skoro každý si dovede odlišit pojmy štíhlý, obézní, vychrtlý apod.

Bohužel většina se nevyjadřuje s potřebnou přesností a nepřátelé toho využívají.

Honza42 29.6.2007 8:23

Pojem minimální nebo nejmenší stát je naprosto v pořádku.

Vychází totiž z premisy, že nenažraní státní úředníci a poflakovači všeho druhu vytvářejí neustálý a nemravný nátlak směrem "doleva", tj. k rozhazování cizích peněz bez jakékoli sebekontroly a zodpovědnosti. Potom je pojem nejmenší stát naprosto korektní. Vyjadřuje situaci, kdy všechny kroky o umenšení státu jsou pozitivní , s vědomím,  že hranice, kdy by snad stát byl "už moc malý", je neuvěřitelně vzdálená.

Když je někdo tlustý jako prase, taky může tvrdit, že jeho snahou je jíst co nejméně. Přitom ho nikdo nebude podezírat z touhy zemřít hladem.

Až stát bude bez dluhů, pracující si vydělá víc než asociál a kilometr dálnice bude alespoň za cenu té německé, tak potom si pište takové články. Zatím to totiž vyznívá tak, že se bojíte, aby Vám neumřel hlady otesánek, který právě sežral děvečku s jetelem.

tyro 29.6.2007 8:54

Re: Pojem minimální nebo nejmenší stát je naprosto v pořádku.

 VýstižnéR^:-)

tyro 29.6.2007 8:16

Potřeba velikosti daní je sporná.

 Obhajovatel moci státu bude obhajovat i maximální výšku daní. Ten, komu státní moc nevyhovuje, ten žádá co nejmenší daně. Je zcela evidentní, že pravicově uvažující nutně chtějí ze své přirozené povahy co nejmenší daně. Jsou totiž většinou schopni se o sebe postarat sami a lépe než to dokáže stát. U levicových je to naopak. Z nemohoucnosti se o sebe postarat, chtějí aby stát suploval jejich životní nutnost. Tedy, aby se o ně někdo staral, nejlépe aby nemuseli vyvinout jakoukoliv námahu mozku ve svůj prospěch. Případné nedostatky svého zajištění pak mohou alibisticky svádět na státní moc.

 Jaké mají být daně je tedy nekonečný spor mezi pravicí a levicí. Co se týče středu, v případě daní střed neexistuje. Tedy politický střed. Takže se vyslov k potřebě daní a je jasné KDO jsi!

Alfred 29.6.2007 11:11

Re: Potřeba velikosti daní je sporná.

Ale z Vašeho příspěvku plyne, že pravice levici ke štěstí nepotřebuje, zatímco levice je sama o sobě neschopná se o sebe postarat. Kdo potom koho "vykořisťuje"? Stačí se podívat na zdravotnictví - budovatelé socialismu dnes požadují zdarma péči na špičkové ůrovni / špičkové ůrovni generované kapitalismem / , přitom mnozí z nich kapitalismu spílají a obdivují Kubu a Severní Koreu. Péči na ůrovni Kubánské či Korejské by mohli mít zdarma zfleku a nikdo by jim ji neupíral. Oni ale vyžadují víc, ačkoliv na nic lepšího se jejich systém nezmůže. Typičtí paraziti.

Byg 29.6.2007 12:37

Re: Re: Potřeba velikosti daní je sporná.

ačkoli je vaše úroveň kroužkovaná, máte naprostou pravdu. Já jsem vždy tvrdil, že se má pomáhat těm, kteří pracovat nemohou (nemocní, postižení) připadně těm, kteří se snaží si najít práci tak jim pomáhat tu práci najít a dočasně jim pomoci finančně. Všichni ostatní (zdraví, kteří se pracovat nesnaží) toho mnoho nezaslouží, maximálně almužnu za nějaké ty veřejné práce.

Heinz Guderian 29.6.2007 8:04

Autor to má lehce pomotané ...

1) Krajní liberálové samozřejmě nulový stát propagují. Tomuto směru liberalizmu se říká libertariánství (někdo taky razí pojem anarchokapitalizmus, ale nejsem schopen říci, zda je to synonymum, nebo zda existují nějaké menší rozdíly v doktríně). Tradiční anarchizmus naopak vyrůstá z levicových kořenů.

2) Libertariánství není produkt totalitních režimů a není omezené na postsocialistické země. Třeba takový Mises Institute (www.mises.org) je americký podnik a drží se doktríny odvozené z klasického západního liberalizmu.

3) Minimální a optimální ... každý stát deformuje trh a tím pádem okrádá občany jednak o svobodu, jednak o blahobyt. Takto chápáno je optimální stát nulový stát. Můžete s touto tezí souhlasit a nemusíte, ale udělat to jako autor a paušálně tvrdit, že optimální stát je vždy nenulový stát, aniž byste diskutovali jiné koncepce, je nesmysl. Tedy aspoň pokud si chcete hrát na "objektivní" a "formální" analýzu.

... inu pane autore, než o něčem začnete psát, zjistěte si o tom nejdřív něco. Obvykle to pomáhá. ;-P

Pepa Jetel 29.6.2007 9:08

Re: Autor to má lehce pomotané ...

Stát omezuje svobody a tvoří jistoty. Může trh fungovat bez státu, tedy bez jistoty vynutitelného právního rámce? Těžko, takže si myslím, že to, co píšete, je blbost.

pbla4024 29.6.2007 9:31

Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Trh fungoval deseti tisíce let před vznikem prvního státu. Pěkně to popisuje Matt Ridley v Původu ctnosti.

Pepa Jetel 29.6.2007 9:39

Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

No to jistě. Ale chceme, aby dnes trh fungoval jako před desetitisíci let? A je to vůbec možné?8-o