23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

FINANCE: Nebezpečné zrušení hotovosti

Dnes bude můj příspěvek opět o regulaci - regulaci naštěstí dosud neexistující, ale vehementně připravované a různými “experty” prosazované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 3.8.2017 13:48

Pane autore,

v 19. století byste varoval před železnicí (krávy nebudou dojit) a podporoval koňské povozy. Je tak?

J. Mrázek 3.8.2017 13:50

Re: Pane autore,

Že toho Vy moc nechápete, není vina autora článku ...

T. Hraj 3.8.2017 16:21

Re: Pane autore,

Jistě, vždy se najdou zpátečníci, kteří vidí jen samá negativa. Varovali například, škarohlídi jedni, po válce před komunistickou stranou v ČSR. Nechápali, že přechod od kapitalismu k socialismu a následně k finálnímu komunismu je nevyhnutelným pokrokem ve společenském uspořádání státu.

Pravda, krávy trochu dojit přestaly, ale to se vyřešilo pozavíráním škarohlídů.

M. Šejna 3.8.2017 12:38

objevitel bitcoinu se nad tímto článek asi bude řechtat

Bitcoin je elektronická měna, která ve formě hotovosti vůbec neexistuje. Nejspíš je tedy bitcoin nástrojem totality, jalespoň podle uvažování autora článku.

L. Novák 3.8.2017 16:05

Re: objevitel bitcoinu se nad tímto článek asi bude řechtat

Bitcoin má jednu zásadní vlastnost. Nepodléhá politickým zájmům žádné partaje ani nafrněným bossům ČNB jmenovaných státem. Pro socialistického demagoga Šejnu je to samozřejmě vlastnost zanedbatelná...

P. Jaroš 3.8.2017 16:05

Re: objevitel bitcoinu se nad tímto článek asi bude řechtat

Pane Šejno, rozdíl je v tom, že bitcoin (či jinou kryptoměnu) si dobrovolně zvolím a když zavede záporný úrok či jinou nepěknou regulaci, tak zase odejdu, na rozdíl od bezhotovostní státní měny. Takže já, ač zastánce hotovosti, koupím i bitcoiny.

M. Šejna 3.8.2017 16:39

Pane Jaroši

Vy máte pocit, že u nás nebo kdekoli v EU existuje nějaká bezhotovostní měna? Mohl byste mi napsat, kde to je a jak se ta státní měna jmenuje?

Já si dnes mohu dobrovolně zvolit jen to, že budu u obchodníka platit v hotovosti. Tu mi vezmou všude. Bezhotovostní platby ale přijímá jen někdo. Takže dobrovolnost je jen u cash plateb, zatímco při bezhotovstním platebním styku jsem u některých prodejců omezován, protože karty nepřijímají.

T. Hraj 3.8.2017 16:25

Re: objevitel bitcoinu se nad tímto článek asi bude řechtat

mm, tady jste si pane Šejno trochu naběhl na vidle. Pan Novák a pan Jaroš Vás trfně ugrilovali.

M. Šejna 3.8.2017 16:34

pane Hraji

Vy máte pocit, že jste nějak omezován rušením hotovosti? Kdo a kde tu hotovost ruší? Mohl byste to nějak konkretizovat?

Já jsem zatím jen omezovan neschopností některých obchodníků obchodovat bezhotovostně. Hotovost mi vezmou všude, ale platební kartu jen někde.

J. Sedlář 4.8.2017 1:51

Re: pane Hraji

A až to bude naopak, budete i naopak lamentovat ? To bude krásné. Stále nespokojen, stále kvoká.

P. Lenc 3.8.2017 11:22

Jo,

Orwell se musí v hrobě přeukrutně smát.

P. Zinga 3.8.2017 10:55

Slyšeli jste něco o "Ice-Nine" ?

Jedná se o výraz z knihy k. Vonneguta "Cat ́s Cradle", kde se jedná o jinou formu vody. Ice-Nine má od normální vody dvě odlišné vlastnosti:bod tání 45,8°C a schopnost každou molekulu vody, se kterou přijde do styku, proměnit v Ice-Nine, takže hrozí, že všechna voda zmrzne.

Ice-Nine je elegantní způsob posat reakci mocenských elit na příští finanční krizi: namísto zajištění nových likvidit budou stávající elitou jednoduše zmraženy. A k tomu je nezbytné zbavit lidi hotovosti, proto takový tah proti fyzickým penězům.

Kdo si myslí, že bude mít v bance peníze k dispozici, je na omylu. Předvedli to již na Kypru a v Řecku.

Hotovost je nezbytnou součástí naší svobody. A o tu jde taky, že?

ˇPozn.: čerpám z knihy "The Road to Ruin"

P. Han 3.8.2017 21:17

Re: Slyšeli jste něco o "Ice-Nine" ?

Můžete klidně čerpat z Vonneguta. Kniha Cat ́s Cradle byla do češtiny přeložena jako Kolíbka, Ice-Nine je led typu 9.

A. Alda 3.8.2017 10:07

Dobře jste to napsal.

Zrušení peněz může navrhovat jen ten, kdo nezažil "céčkovou mánii" v 80. letech, nebo si z ní nevzal řádné ekonomické poučení.

Přitom šlo o jev velmi pozoruhodný, který zaslouží být rozebrán v každé ekonomické učebnici.

L. Novák 3.8.2017 16:12

Re: Dobře jste to napsal.

Jo, jo, československá koruna měla hodnotu jednoho plastového céčka (tuším podle barvy). :-D V době nedostatku všeho byla i plastová céčka (výrobní cena zlomek halíře, ale při nemožnosti vlastnit výrobní prostředky v soukromých rukou na ně měl "monopol" nějaký socialistický podnik s nedostatkem výrobních kapacit.)

Dost mi to připomíná cestovatele Hanzelku a Zikmunda, kteří objížděli domorodce v tropické divočině a obdarovávali je (u nás levně vyráběnými) barevnými skleněnými korálky, které kmeny v divočině považovaly za vzácný poklad... :-P

J. Chaloupka 3.8.2017 10:05

Pokue někomu zákonění elektronických peněz podaří,

vrátíme se k výměnnému obchodu. Ale nebojím se. Před časem spadl systém na jednom londýnském letišti. S následky se vyrovnávali řadu dní. To si žádný politik netroufne.

T. Hraj 3.8.2017 16:31

Re: Pokue někomu zákonění elektronických peněz podaří,

Výměný obchod vázne, protože kvalita zboží musí být vždy důkladně prověřována. Při velkých objemech je to obtížné.

Kouzlo peněz je, že v daný okamžik, mají jednu konkréní hodnotu (více méně), se kterou lze kalkulovat při ekonomických výpočtech.

M. Klas 3.8.2017 8:08

Bezhotovost?

Nikdo si možná neuvědomuje,že papírové peníze(tak jak je známe) vznikly jako abstrakce peněz reálných.Vznikly na základě směnek nebo šeků a umožnily směnu oprostit od univerzální reálné hodnoty(třeba zlato).Emitentem papírových peněz-směnek,šeků a později bankovek mohl být kde kdo,ale vždy byla základem univerzální reálná hodnota(zlato).Později si pravomoc emitace papírových peněz vynutil stát a do určité doby byla základem také reálná hodnota(zlato).Od doby,kdy stát odmítá směnu papírových(bezhotovostních) peněz za rálnou hodnotu(zlato) se peníze stávají prostředkem k ovládání a zbídačování mas lidí(inflace,emitace ničím nekrytých peněz),protože někdo peníte tvoří z ničeho(dříve tisk papíru,dnes klik na klávesnici třeba ČNB),někteří jedinci mají k penězům z ničeho absolutně volný přístup,někteří pak abslutně omezený přístup.Směna papírových peněz byla svobodná vyjma monopolu toho,kdo je tiskl.Bezhotovostní=bezpapírové peníze jsou prostředek směny nesvobodné,omezené,kde jediným klikem klávesnice se můžeme stát bezdomovci,což dříve nebylo možné.Rešení je tedy snadné-vyloučení bezhotovostních plateb,svobodná směna na základě nějaké reálné hodnoty(třeba co se nechá vždy udat=předměty lidské potřeby-třeba 1 t pšenice na chleba),tvorba směnek,šek§ a návrat opět do časů,kdy peníez byly peníze

J. Mrázek 3.8.2017 13:52

Podložené čím? "Důvěrou" ?

Nevidím dobrý konec .

K. Novák 3.8.2017 7:10

Neumím si představit,

že by stát nutil občany ke snižování spotřeby. Automobilky by jistě byly nadšené, kdyby si lidi nesměli koupit víc než jedno auto do rodiny. Letecké společnosti by jistě byly nadšené, kdyby jim někdo omezoval počet cestujících. Banky by jistě byly nadšené, kdyby někdo vybíral z účtů. které vedou, peníze. Vláda, která by autorem popisovaným omezováním spotřeby zařídila ekonomickou stagnaci, by byla u korporací, bank ap. jistě velmi populární. Jestli to autor nepochopil, tak celá "migrační krize" má za účel něco právě opačného, než co popisuje.

R. Langer 3.8.2017 7:38

Re: Neumím si představit,

V totalitní společnosti je to zcela běžné. Někteří z nás si to dokonce ještě pamatují. ;-)

Z. Lapil 3.8.2017 8:07

Re: Neumím si představit,

No tak vám budou spotřebu naopak přikazovat: píp píp píp - vaše auto je moc staré, kupte si nové. Váš benzín není dost dobrý, nařeďte si ho dražším.

A to neukecáte, to už se stalo (šrotovné), děje (biosložky v benzínu) nebo bude dít (připravované zákazy vjezdu kamiónů mimo placené silnice a kdečeho do centra). A to jsme jenom u aut.

P. Zinga 3.8.2017 11:03

Re: Neumím si představit,

Ale pane Nováku, neumíte? A co takhle záchrana Zeměkoule? Co omezení výroby a tím i spotřeby přechodem na "bezuhlíkové hospodářství? Nevnímate, co se teď děje např. s dieselovým motorem?

Ta prasata nemohou být tak blbá, aby nevěděli, že přechod na "obnovitelné zdroje" lze uskutečnit bez omezení spotřeby! A daří se jim. I díky lidem, co je volí. A profláklým, oportunistickým politikům a jiným hajzlům.

A blbci věří, že se tak děje pro jejich dobro.

P. Zinga 3.8.2017 11:05

Re: Neumím si představit,

Oprava: přechod na "obnovitelné zdroje" nelze uskutečnit...

P. Zinga 3.8.2017 11:55

Re: Neumím si představit,

Další oprava: prasata "nevěděla".

Z. Rychlý 3.8.2017 6:00

Toho velkého bratra bych se tolik nebál, jako této

děsivé možnosti. Pokyn ČNB ze dne xyz:

Kurs české koruny se od zítřka stanovuje na 30 Kč za €.

Prostě libovolný poměr, jak si ČNB zamane s okamžitou platností. Obrana neexistuje.

R. Langer 3.8.2017 7:39

Re: Toho velkého bratra bych se tolik nebál, jako této

Ano, to je poměrně děsivé.

J. Mrázek 3.8.2017 13:54

A stačí mail Angely ....

Což je ještě horší ...

J. Tichy 3.8.2017 5:46

existuje ovsem snadne reseni

je treba prejit zpet na zlaty standard. To by vsechny problemy vyresilo, vcetne cary s inflaci, ktere tak centralni banka rada dela. A EET - uz vidim pana Babise, jako zahrnuje do svych hlaseni i polozku " ekvivalentni vaha zlata"

Z. Rychlý 3.8.2017 6:06

Re: existuje ovsem snadne reseni

Jistě lákavá možnost, leč nereálná.